Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Predsednik vlade Robert Golob. (foto: STA / Bor Slana)
Predsednik vlade Robert Golob. | (foto: STA / Bor Slana)

Vprašanja Golobu o plačnem sistemu in njegovi korupcijski aferi

Slovenija | 24.01.2023, 14:39 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Potem ko so včeraj na poslanska vprašanja odgovarjali ministri, je bil danes na vrsti še predsednik vlade Robert Golob. Poslanci so se v njih med drugim dotaknili področja sistema plač v javnem sektorju in korupcijske afere premierja.

Kar dva vprašanja opozicije o plačnem sistemu

Da gre pri sistemu plač za pomembno vprašanje, kaže to, da sta o tem predsednika vlade vprašala dva poslanca. Zvone Černač SDS in Janez Žakelj NSi sta opozorila na nekatere dogovore vlade s posameznimi poklicnimi skupinami, zaradi česar so se po njunih navedbah porušila plačna razmerja, ogrožene pa so tudi javne finance. »Zanima me torej, zakaj menite, da sodniki in tožilci predstavljajo prioriteto pri urejanju plačnih razmerij in zakaj 600 evrov samo sodnikom in tožilec, ne pa tudi vsem ostalim, ki ravno tako čakajo na ureditev plačnih razmerij.« »Zdi se, da tisti, ki so vladi bolj pri srcu dobijo več, na ostale pa se pozablja.«

Različni vatli različnih vlad

Golob je odgovoril, da plačni sistem danes ne deluje zaradi vse parcialnih dogovorov, ki so jih v preteklosti sprejemale vse dosedanje vlade. »Različni so bili vatli, ki so jih uporabljale različne vlade.« Zagotovil je, da bo reforma pripravljena še letos.

O korupcijski aferi Goloba

Je pa Golob zanikal kakršnokoli vpletenost v domnevno korupcijsko afero na Kosovu, glede katere je nanj poslansko vprašanje naslovil poslanec SDS Žan Mahnič. Po njegovih besedah se je značel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetja Gen-I zasebnemu podjetju MB Consulting. Lastnik tega podjetja, Martin Berišaj, pa naj bi bil, kot je dejal Mahnič, prepoznan kot finančna mula, ki naj bi denar nosila nazaj h Golobu.

Država kot peskovnik, državno premoženje kot monopoli

»Pred podjetje Gen-I, danes pa državo, razumete kot peskovnik, kjer se po mili volji igrate brez pravil. Ali, kot je rekla vaša zunanja ministrica Tanja Fajon, če se posamezniki igrajo monopoli z državnim premoženjem, pri tem pa s prstom pokazala na vas, Klemna Boštjančiča, Žigo Debeljaka, Boruta Jamnika in Mateja Narota, zmagovalca ne bo, bodo samo poraženci. Zaradi okrnjene podobe Slovenije v tujini vas zato sprašujem, kako je možno, da je Gen-I v času vašega vodenja nakazal okoli 85 milijonov evrov na svoje hčerinske družbe, pri tem pa je denar končal pri sumljivih podjetjih? Kako je možno, da se je denar preko obvodov pretvoril preko sledljivega v papirnega, za katerim se je na Kosovem izgubila vsaka sled.«

Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah. "Vse to, kar govorite, ste v predvolilni kampanji lansirali vi, vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom," je dejal in poudaril, da Berišaja ne pozna.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.