Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
15. Svetopisemski maraton (foto: Svetopisemski maraton)
15. Svetopisemski maraton | (foto: Svetopisemski maraton)

15. Svetopisemski maraton: Le pogum, vstani!

Cerkev na Slovenskem | 21.01.2023, 07:00 Petra Stopar

Pred Nedeljo Božje besede se bo danes popoldne začel 15. Svetopisemski maraton. Vseslovensko branje Svetega pisma bo potekalo 24 ur na dan preko spleta. V marsikateri župniji, skupnosti, cerkvi ali drugi ustanovi pa bodo imeli »mini svetopisemske maratone« v živo.

Prvič pripravljen leta 2007

V Svetopisemski družbi Slovenije, ki bdi nad pripravo maratona, organizira pa ga tudi v sodelovanju s predstavniki drugih Cerkva, pravijo, da ima »Božja beseda moč, da spreminja naša srca, jih ozdravlja, osvobaja, krepi, tolaži, razveseli«. Svetopisemski maraton je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi. Ob celotedenskem branju se zvrsti približno 1000 bralcev, kar pomeni svojevrstno priložnost za druženje.

»Le pogum, vstani«

Geslo letošnjega maratona je »Le pogum, vstani«. Te besede je spregovorila množica, ki je najprej skušala utišati prošnje in klice slepega Bartimaja, ko je v Jerihi klical Jezusa. Ta ga je slišal in množici dejal, naj ga pokliče. »Zdi se nam, da dandanes vsepovsod vidimo neko temo, vojne ... Iz človeških oči gre vse narobe, ampak mi vemo, da smo že na strani zmagovalcev. Tako, kot je slepi Bartimaj vpil Gospodu 'Davidov sin, usmili se me', tako tudi mi želimo zaklicati Kristusu 'usmili se nas, pridi v naša življenja',« je za nedeljsko oddajo Utrip Cerkve v Sloveniji na Radiu Ognjišče povedala Eva Strajnar iz omenjene družbe.

Zore: Pomembno je, da smo potopljeni v Božjo besedo

V pismu podpore maratonu je ljubljanski nadškof Stanislav Zore zapisal, da je pomembno, da smo potopljeni v Božjo besedo. »Dokler ta beseda ne postane svetilka mojim nogam, luč moji stezi, bomo vedno poskušali utišati ljudi, ki jih doživljamo kot neprijetne. Če pa Božjo besedo slišimo in po njej živimo, nas bo spremenila v orodje, po katerem bo Bog nagovarjal svoje otroke, naše brate in sestre,« je zapisal.

Tudi pričevanja

Ob branju Svetega pisma preko spleta in na različnih lokacijah po Sloveniji se lahko udeležimo tudi pričevanj. Več informacij o programu in poteku maratona najdete na tej povezavi.  Sodelavci Radia Ognjišče bomo Sveto pismo brali v četrtek, od 12. do 13. ure. Pred Svetopisemski maraton, ki se začenja ta konec tedna, se spomnimo prikupnih trenutkov iz branja sestre Eme in Katarine lansko leto. :)


Cerkev na Slovenskem
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...