Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svetopisemski maraton 2021 (foto: www.svetopisemskimaraton.si)
Svetopisemski maraton 2021 | (foto: www.svetopisemskimaraton.si)

VIDEO: Friškovec ob začetku Svetopisemskega maratona: Sveto pismo je pot odrešenja

Slovenija | 25.01.2021, 12:10 Alen Salihović

Minuli konec tedna se je začel že 13. Svetopisemski maraton, ki letos v celoti poteka preko spleta. Dogodek nosi naslov »Med vami bom hodil«. Ob začetku je bilo mogoče prisluhniti intervjuju z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem. Razmišljal je na temo »V zaporu sem bil in ste prišli k meni«.

V pogovoru je dejal, da če kdo razume karanteno in izolacijo, so to osebe v zaporu. »Mislim, da ima sveto pismo še večjo vrednost, daj lahko zares pomaga, da ostanemo zunaj zapora. Odpira nas za tisto odrešilno moč Boga, ki nam po svetem pismu ponuja prav ta ključ, če rečem za večno življenje, ven iz mojih ujetosti. Ena od stvari, ki jih na mnogih predavanjih izpostavljam je, da ne želim govoriti o zaporu kot tistem, kar je zanimivo poslušati, ampak zapor s katerim se srečujem jaz v vsakdanjem življenju. Recimo, ko sem jezen, sem v zaporu jeze, ko sem užaljen sem v zaporu užaljenosti, ko sem ljubosumen, sem v zaporu ljubosumja... Tisto, kar nas drži! To je ta moj notranji zapor. Sveto pismo je pot odrešenja, je načrt, ki me vodi na svobodo,« je dejal Friškovec.

V sklopu 13. Svetopisemskega maratona je bil v nedeljo popoldne preko spleta otroški program za nadobudneže od 5 do 10 let. Namen srečanja je bil otrokom približati Sveto pismo na igriv in zanimiv način, da bi ga tudi sami začeli brati in spoznavati, saj bo to naslednja generacija maratoncev. Zvečer pa je pater Branko Cestnik na youtube profilu Svetopisemskega maratona predstavil knjižno uspešnico Sonce Petovione ter svoje izkušnje iz pastorale. »Mi moramo biti Cerkev tudi v času epidemije in v tem času epidemije v ospredje pride, če ni evharistije, Božja beseda. Branje svetega pisma, premišljevaje, ali pa družinska molitev rožnega venca. Jaz ne bi tako katastrofično risal stanja Cerkve med koronakrizo.«



Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.