Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Georg Gänswein, zaslužni papež Benedikt XVI. in papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Georg Gänswein, zaslužni papež Benedikt XVI. in papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

"Benedikt iz svoje dnevne sobe prijazno odslovil vse, ki so se želeli pritoževati nad Frančiškom …"

Cerkev po svetu | 14.01.2023, 15:00 Marjana Debevec

V Italiji je v četrtek izšla knjiga spominov tajnika pokojnega papeža Benedikta XVI. z naslovom: Nič drugega, kakor resnica. Medtem ko bi nekateri mediji želeli iz nje narediti afero, drugi poudarjajo, da ne prinaša nekih posebnih novosti.

Podrobnosti, ki zavrnejo teoretike zarot

Knjiga Nič drugega, kakor resnica spremlja življenje Josepha Ratzingerja od njegovih družinskih in bavarskih vezi do smrti na zadnji dan leta 2022. Nadškof Gaenswein v njej med drugim govori o Benediktovem odstopu. Zapiše, da je bil ta veljaven in hoten. Opiše do sedaj neznane podrobnosti o odstopu, ki zavrnejo teoretike zarot.

Georg Gänswein s papežem Benediktom XVI.
Georg Gänswein s papežem Benediktom XVI. © Twitter profil Georga Gänsweina

Prizadet ob omejitvi obhajanja tradicionalne latinske maše

Med medijsko bolj izpostavljenimi poudarki več kot 300 strani dolge knjige je trditev, da je Benedikta osebno prizadela odločitev papeža Frančiška o omejitvi obhajanja tradicionalne latinske maše. Menil naj bi, da je njena prepoved v župnijskih cerkvah napačna, saj je nevarno v skupini vernikov vzbuditi občutek preganjanja in posledično obrambno držo, je zapisal nadškof Gaenswein.

»Ne moremo govoriti o tekmovalnosti dveh različnih strank«

O trenjih med konzervativnim in bolj liberalnim tokom Cerkve je ob izidu omenjene knjige generalni tajnik mednarodne teološke komisije dr. Piero Coda poudaril, da je Cerkev zelo kompleksna ustanova, sestavljena iz božansko mistične razsežnosti ter zgodovinsko človeške. Kar zadeva slednjo, lahko s sociološko filozofskega vidika sicer potrdimo, da v Cerkvi obstajata bolj konzervativna in bolj napredna smer. Ker pa je poslanstvo Cerkve prinašati Božjo dediščino, torej Jezusov evangelij, ne moremo govoriti o tekmovalnosti dveh različnih strank, ampak o življenjskem sobivanju dveh polov. Eden je tisti, ki si bolj prizadeva zvesto ohranjati versko izročilo, drugi pa poskuša to izročilo ustvarjalno narediti za kvas zgodovine, ki se vedno spreminja.

Piero Coda s papežem Frančiškom
Piero Coda s papežem Frančiškom © Radio Vatikan

Benedikt XVI. iz svoje dnevne sobe prijazno odslovil vse, ki so se želeli pritoževati nad Frančiškom ...

Nadškof Gaenswein v tej luči poudarja, da je zaslužni papež zavračal vsako možnost, da bi se okoli njega oblikovala nekakšna konservativna opozicija Katoliške cerkve. Nikoli tudi ni nastopal proti sedanjemu papežu. V knjigi podrobno opiše prisrčna srečanja med njima. Predvsem pa poudarja izjavo, ki jo je javno potrdil tudi Frančišek: da je upokojeni papež iz svoje dnevne sobe prijazno odslovil vse tiste, ki so se želeli pritoževati nad novim papežem. Tudi teolog Piero Coda v intervjuju za italijanski časnik Avvenire poudarja, da je Benedikt XVI. večkrat izrazil svojo željo podpirati z molitvijo delo papeža Frančiška, sam pa je čutil, da ga aktualni sveti oče podpira s svojo ljubeznijo.

Kakšne so nevarnosti sobivanja zaslužnega in aktualnega papeža?

Nekateri poznavalci pa poudarjajo, da je sobivanje zaslužnega in aktualnega papeža vedno zahtevno. Dokler upokojeni papež še lahko govori ali piše, namreč vedno obstaja nevarnost, da ga bodo izkoriščali tisti, ki se tesno oklepajo njegove teološke usmeritve in niso najbolj naklonjeni usmeritvi novega Petrovega naslednika.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...