Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Georg Gänswein, zaslužni papež Benedikt XVI. in papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Georg Gänswein, zaslužni papež Benedikt XVI. in papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

"Benedikt iz svoje dnevne sobe prijazno odslovil vse, ki so se želeli pritoževati nad Frančiškom …"

Cerkev po svetu | 14.01.2023, 15:00 Marjana Debevec

V Italiji je v četrtek izšla knjiga spominov tajnika pokojnega papeža Benedikta XVI. z naslovom: Nič drugega, kakor resnica. Medtem ko bi nekateri mediji želeli iz nje narediti afero, drugi poudarjajo, da ne prinaša nekih posebnih novosti.

Podrobnosti, ki zavrnejo teoretike zarot

Knjiga Nič drugega, kakor resnica spremlja življenje Josepha Ratzingerja od njegovih družinskih in bavarskih vezi do smrti na zadnji dan leta 2022. Nadškof Gaenswein v njej med drugim govori o Benediktovem odstopu. Zapiše, da je bil ta veljaven in hoten. Opiše do sedaj neznane podrobnosti o odstopu, ki zavrnejo teoretike zarot.

Georg Gänswein s papežem Benediktom XVI.
Georg Gänswein s papežem Benediktom XVI. © Twitter profil Georga Gänsweina

Prizadet ob omejitvi obhajanja tradicionalne latinske maše

Med medijsko bolj izpostavljenimi poudarki več kot 300 strani dolge knjige je trditev, da je Benedikta osebno prizadela odločitev papeža Frančiška o omejitvi obhajanja tradicionalne latinske maše. Menil naj bi, da je njena prepoved v župnijskih cerkvah napačna, saj je nevarno v skupini vernikov vzbuditi občutek preganjanja in posledično obrambno držo, je zapisal nadškof Gaenswein.

»Ne moremo govoriti o tekmovalnosti dveh različnih strank«

O trenjih med konzervativnim in bolj liberalnim tokom Cerkve je ob izidu omenjene knjige generalni tajnik mednarodne teološke komisije dr. Piero Coda poudaril, da je Cerkev zelo kompleksna ustanova, sestavljena iz božansko mistične razsežnosti ter zgodovinsko človeške. Kar zadeva slednjo, lahko s sociološko filozofskega vidika sicer potrdimo, da v Cerkvi obstajata bolj konzervativna in bolj napredna smer. Ker pa je poslanstvo Cerkve prinašati Božjo dediščino, torej Jezusov evangelij, ne moremo govoriti o tekmovalnosti dveh različnih strank, ampak o življenjskem sobivanju dveh polov. Eden je tisti, ki si bolj prizadeva zvesto ohranjati versko izročilo, drugi pa poskuša to izročilo ustvarjalno narediti za kvas zgodovine, ki se vedno spreminja.

Piero Coda s papežem Frančiškom
Piero Coda s papežem Frančiškom © Radio Vatikan

Benedikt XVI. iz svoje dnevne sobe prijazno odslovil vse, ki so se želeli pritoževati nad Frančiškom ...

Nadškof Gaenswein v tej luči poudarja, da je zaslužni papež zavračal vsako možnost, da bi se okoli njega oblikovala nekakšna konservativna opozicija Katoliške cerkve. Nikoli tudi ni nastopal proti sedanjemu papežu. V knjigi podrobno opiše prisrčna srečanja med njima. Predvsem pa poudarja izjavo, ki jo je javno potrdil tudi Frančišek: da je upokojeni papež iz svoje dnevne sobe prijazno odslovil vse tiste, ki so se želeli pritoževati nad novim papežem. Tudi teolog Piero Coda v intervjuju za italijanski časnik Avvenire poudarja, da je Benedikt XVI. večkrat izrazil svojo željo podpirati z molitvijo delo papeža Frančiška, sam pa je čutil, da ga aktualni sveti oče podpira s svojo ljubeznijo.

Kakšne so nevarnosti sobivanja zaslužnega in aktualnega papeža?

Nekateri poznavalci pa poudarjajo, da je sobivanje zaslužnega in aktualnega papeža vedno zahtevno. Dokler upokojeni papež še lahko govori ali piše, namreč vedno obstaja nevarnost, da ga bodo izkoriščali tisti, ki se tesno oklepajo njegove teološke usmeritve in niso najbolj naklonjeni usmeritvi novega Petrovega naslednika.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...