Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Avstralski kardinal George Pell (foto: Vatican Media)
Avstralski kardinal George Pell | (foto: Vatican Media)

Umrl je avstralski kardinal George Pell

Cerkev po svetu | 11.01.2023, 08:07 Marta Jerebič

Umrl je avstralski kardinal George Pell, nekdanji prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo. Imel je 81 let, umrl je v Rimu zaradi kardioloških zapletov po operaciji kolka. Še pred dnevi je somaševal na pogrebu Benedikta XVI.

Kardinal Pell, ki je imel že dolgo težave s srcem in so mu leta 2010 vstavili srčni spodbujevalnik, je po poročanju portala Vatican News v zadnjem času živel v Rimu. Tja se je vrnil septembra 2020, dve leti po sojenju v Avstraliji zaradi obtožb o spolni zlorabi mladoletnikov v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Obtožba o spolnih zlorabah

Obtožnica proti njemu je bila podana junija 2017, kardinal pa se je vrnil v svojo državo, da bi se lahko branil. Prizivno sodišče ga je marca 2019 obsodilo na šestletno zaporno kazen, višje sodišče pa ga je aprila 2020 oprostilo vseh obtožb. Sedem sodnikov je takšno odločitev sprejelo soglasno. Menili so, da obstaja upravičen dvom o storitvi kaznivega dejanja in da torej obstaja možnost, da bi obsodili nedolžno osebo.

Izkušnje zapora

Kardinal Pell je pred oprostilno sodbo v zaporu preživel 404 dni, nekaj časa tudi v samici. Izkušnjo je popisal v knjigi Dnevnik zapora, ki ga je izdala ameriška jezuitska založba Ignatius Press. Na več kot 300 straneh je poročal o sestankih z drugimi zaporniki, obiskih in prejetih pismih, molitvi in evharistiji. »Moje izkušnje kažejo, koliko nam pomagajo cerkveni nauk, molitev, iskanje Božje milosti,« je dejal v nekem intervjuju za Vatican News. V njem je tudi pojasnil, da je med zaporom nenehno pisal, ker je menil, da bi bilo to lahko v pomoč tistim, ki so v težavah ali živijo trenutek trpljenja. Dnevnik je po njegovem mnenju pomemben tudi iz zgodovinskega vidika, saj ni bilo veliko kardinalov, ki bi imeli izkušnje z zaporom.

Delo v rimski kuriji

George Pell je bil rojen v Ballaratu, v državi Viktoriji, leta 1941. Bil je nadškof v Sydneyju in v Melbournu. Papež Frančišek pa ga je 13. aprila 2013 pozval, naj bo del sveta kardinalov, ki mu svetujejo pri reformi rimske kurije. 24. februarja 2014 je bil imenovan za vodjo Tajništva za ekonomijo, ki je sprožil vrsto finančnih reform. Prvo funkcijo je zapustil decembra 2018, drugo februarja 2019.

Frančišek o kardinalu Pellu

Potem ko se je kardinal Pell po oprostilni sodbi vrnil v Rim, ga je papež Frančišek 12. oktobra 2021 sprejel v avdienco. Ob tej priložnosti se mu je zahvalil za njegovo »pričevanje«. V intervjuju, ki ga je imel pred zadnjim božičem za italijansko televizijsko mrežo Mediaset, pa se je Frančišek kardinal Pellu zahvalil za veliko delo, ki ga je opravil za ureditev vatikanskih financ. »Pell je bil tisti, ki je naredil okvir, kako lahko gremo naprej,« je dejal papež in ga označil za velikega človeka, ki mu dolgujemo veliko stvari.

Papež Frančišek s kardinalom Georgom Pellom
Papež Frančišek s kardinalom Georgom Pellom © Vatican Media

Cerkev po svetu
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...