Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: dpa/STA)
Ruski predsednik Vladimir Putin | (foto: dpa/STA)

Hinavski »božični mir«?

Svet | 06.01.2023, 15:34 Andrej Šinko Slovenska tiskovna agencija

V Ukrajini je opoldne po moskovskem času začela veljati 36 urna enostranska prekinitev ognja, ki jo je ob pravoslavnem božiču odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Iz Donbasa medtem že prihajajo poročila o nadaljevanju obojestranskega obstreljevanja. V Kijevu so napoved že včeraj označili za hinavsko, na Zahodu pa poudarjajo, da je neiskrena in kaže na nemoč ruskih sil.

Propagandni manever

Prekinitev ognja naj bi glede na navedbe Kremlja veljala do jutri opolnoči vzdolž celotne bojne linije, ruski predsednik Vladimir Putin pa je k razglasitvi začasnega premierja pozval tudi ukrajinsko stran. Predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak je poudaril, da gre za propagandni manever, s katerim želi Moskva spodbuditi pritisk evropskih držav na Ukrajino ter pridobiti čas za prerazporeditev sil in utrditev položajev. »Svet bo izvedel vse podrobnosti – kako in kdaj pripravlja agresor novo zaostritev te vojne. Tudi vsak nov mobilizacijski korak Rusije bo poznal, še preden ga bo naredila. Še naprej pa bomo krepili obrambo Ukrajine,« je v odzivu na poziv dejal predsednik Volodimir Zelenski.

Predsednik Zelenski je spet nagovoril tudi Ruse

Ruska vojska naj bi imela v načrtu premike bližje ukrajinskim silam, ki so v preteklih dneh nanizale kar nekaj vojaških uspehov v Donbasu. Že nekaj časa se omenja tudi, da v Kremlju pripravljajo novo večjo ofenzivo s severa, do katere bi lahko prišlo v prihodnjih tednih. V Kijevu na to pripravljajo odgovor, tudi ob pomoči Zahoda, ki izdatno oborožuje ukrajinske sile. Predsednik Zelenski je tokrat spet nagovoril tudi Ruse, in poudaril, kako bi lahko iskreno zagotovili mir. »Vojno lahko končate tako, da ustavite agresijo vaše države. Tudi ko vaše rakete in brezpilotna letala ne zadevajo naših mest, se teror na zasedenih ozemljih nadaljuje. Ukrajinci si ne oddahnemo. Ljudi mučijo, ubijajo, posiljujejo. To se dogaja vsak dan, dokler so vaši vojaki na naših tleh".

Papež Frančišek: Molimo za mir

Na Ukrajince se je pred jutrišnjim pravoslavnim božičem posebej spomnil tudi papež Frančišek, ki jim je voščil in izrekel posebno prošnjo. »Naj rojstvo Odrešenika vlije tolažbo in upanje ter navdihne konkretne korake, ki bi vendarle lahko privedli do konca spopadov in k miru. Molimo za Ukrajino in za mir.«

Za zdaj se sicer zdi, da smo od trajnega miru v Ukrajini še daleč, a je ključno, da upanje ostane.

Svet
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...