Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogrebno sveto mašo je daroval papež Frančišek. (foto: Vatican Media)
Pogrebno sveto mašo je daroval papež Frančišek. | (foto: Vatican Media)

Frančišek: »Benedikt, naj bo zdaj tvoje veselje popolno!« #video

Novice | 05.01.2023, 11:29 Marjana Debevec

Množica več kot 50 tisoč romarjev z vsega sveta je danes v veliki zbranosti napolnila Trg sv. Petra v Vatikanu, kjer so se z molitvijo in sveto mašo poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI. Slovesnost je spremljajo tisoč novinarjev iz tridesetih držav sveta. Udeležili so se je tudi mnogi državniki; uradni delegaciji sta bili iz papeževe rodne Nemčije in iz Italije. Sicer se je v minulih treh dneh v baziliki od Benedikta XVI. poslovilo več kot 150 tisoč ljudi.

Ko so točno ob 8:50 krsto iz cipresovega lesa s telesom papeža Benedikta XVI. iz bazilike prenesli na trg, je množica zbranih kardinalov, škofov, duhovnikov in romarjev z vsega sveta s ploskanjem, ki so ga še večkrat spontano ponovili, sprejela zaslužnega svetega očeta; še posebej, ko je njegov dolgoletni tajnik nadškof Georg Gaenswein na krsto položil evangelij, ga odprl in pokleknil pred krsto ter jo poljubil.

Dolgoletni tajnik nadškof Georg Gaenswein na krsto položil evangelij, ga odprl in pokleknil
Dolgoletni tajnik nadškof Georg Gaenswein na krsto položil evangelij, ga odprl in pokleknil © Vatican Media

Nato je množica v veliki zbranosti v latinščini začela moliti rožni venec, v ozadju pa so zvonovi zvonili za pokojnega.

Papež Frančišek: Gre za hvaležno predanost služenja

Pogrebno sveto mašo je daroval papež Frančišek. Z njim je somaševalo 3700 duhovnikov, ter mnogi kardinali in škofje, med njimi tudi nadškof Stanislav Zore.

Sveti oče je v nagovoru orisal srce pastirja, ki, kakor Jezus na križu, ponavlja besede: Oče v tvoje roke izročam svojega duha. »To je vabilo in življenjski načrt, ki navdihuje in hoče kakor lončar oblikovati srce pastirja, dokler ne bodo v njem utripala ista čutenja kot v Kristusu Jezusu.«

Gre za hvaležno predanost služenja Gospodu in njegovemu ljudstvu. »'Ti mi pripadaš... ti jim pripadaš,' šepeta Gospod, 'ti si v varstvu mojih rok, v varstvu mojega srca'.«

Po papeževih besedah je to Božja ponižnost in bližina, ki se je sposobna položiti v krhke roke svojih učencev, da bi nahranili njegovo ljudstvo in skupaj z njim rekli: »Vzemite in jejte, vzemite in pijte, to je moje telo, ki se daje za vas«.

Poslanstvo pastirja se po papeževih besedah oblikuje v molitveni predanosti tudi med protislovji, s katerimi se mora soočiti.

Pri tem je navedel besede papeža Benedikta XVI.: »Kakor Učitelj tudi on na ramenih nosi utrujenost priprošenj in izčrpanost maziljenja za svoje ljudstvo, zlasti tam, kjer se mora dobrota boriti in bratje vidijo, da je njihovo dostojanstvo ogroženo. V tem srečanju priprošnje Gospod počasi izoblikuje krotkost, ki je sposobna razumeti, sprejeti, upati in izzivati onkraj nerazumevanja, ki ga to lahko prebudi.«

Po papeževih besedah gre za nevidno rodovitnost, ki se poraja iz zavedanja, v čigave roke je položeno zaupanje.

Pasti čredo pa pomeni pomeni tudi ljubiti in biti pripravljen trpeti. »Pasti pomeni ljubiti, ljubiti pa pomeni dati ovcam resnično dobrino, hrano Božje resnice, Božje besede, hrano njegove navzočnosti.« Predanost pastirja po papeževih besedah podpira tolažba Duha, ki vedno hodi pred njim.

»Tudi mi, ki se tesno oklepamo zadnjih Gospodovih besed in pričevanja, ki je zaznamovalo njegovo življenje, hočemo kot cerkvena skupnost slediti njegovim stopinjam in izročiti svojega brata v Očetove roke: naj njegove roke usmiljenja najdejo njegovo svetilko prižgano z oljem evangelija, ki ga je delil in o njem pričeval vse svoje življenje.«

Množica več kot 100 tisoč romarjev z vsega sveta
Množica več kot 100 tisoč romarjev z vsega sveta © Vatican Media

Zbrano Božje verno ljudstvo je tako po besedah svetega očeta izročilo življenje svojega pastirja.

»Kakor žene iz evangelija pri grobu smo tukaj z dišavami hvaležnosti in mazili upanja, da mu še enkrat dokažemo ljubezen, ki se ne izgubi; to hočemo storiti z istim maziljenjem, modrostjo, tankočutnostjo in predanostjo, s katerimi nas je znal obdarovati vsa ta leta. Skupaj hočemo reči: 'Oče, v tvoje roke izročamo njegovega duha.' Benedikt, zvesti Ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas!«, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek. Po maši je krsto z zaslužnim papežem blagoslovil in se nekaj trenutkov zadržal v tihi molitvi ob njem.

Po pogrebni maši so krsto položili v dodatno krsto iz cinka, to pa še v dodatno iz hrastovega lesa. Benedikta XVI. so pokopali v kripti bazilike svetega Petra, v nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.