Radio Ognjišče
Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Tilen Travnik (foto: osebni arhiv)
Tilen Travnik | (foto: osebni arhiv)

»Verjamem v poslovno okolje brez grdih odnosov«

Via positiva Nataša Ličen

Tilen Travnik je poznavalec agilnega podjetništva, je navdušen nad sodobnimi tehnologijami, kot diplomirani tehnolog živilstva je pred nekaj leti svoja široka znanja in izkušnje na več področjih združil, danes je del vse bolj uspešne inovativne zgodbe rastlinskih mesnin.

Izkušnja uživanja mesa je mnogim všeč, imajo pa pomisleke. S kolegi sanjajo, si želijo sveta, nekoč v prihodnje, ko se ljudje v njem ne bi več spraševali o izvoru beljakovin, ampak bolj o različnih virih, ko bi bile ene živalskega izvora, druge ne, oba vira pa bi ponujala podobno izkušnjo. Več o blagovni znamki Juicy Marbles.

"Tehnologija uspe ali doseže svoj namen, ko postane del nas in sploh ne vemo več, da obstaja. Pogosto slišim: »Ja, včasih je bilo veliko bolje, ko nismo imeli telefonov.« Tehnologijo vidi kot rešitev za številne probleme, ki jih imamo. Vsaka tehnologija gre skozi faze. Sprva, ko je še neznana, se jo večinoma skuša uporabiti za dobro. Žal se seveda dogaja tudi obratno."

»Vsake novosti nas je strah, dokler je ne privzamemo. Škoda je, ker na določeno tehnologijo ne gledamo s pozitivnega vidika, ampak se jo zaničuje. Ja, v določenem trenutku tehnologija tudi frustrira, bodisi povzroči negativno emocijo ali odziv, v splošnem pa je bila velika večina tehnologije na tem svetu izumljena z namenom izboljšati svet. So verjetno tudi nekatere, ki so bile izumljene z nasprotnim namenom, toda jaz se ukvarjam s tistimi prvimi.«

Želja po obladovanju izzivov in iskanje rešitev, me navdihujeta. Med vzorniki je bil tudi dedek, ki je bil do zadnjega dneva skrajno radoveden.

»Vedno znova ugotovim, da me v podjetjih najbolj privlači prva faza, od ideje do njene potrditve na trgu, v tem delu podjetništva najbolj uživam. Ni najenostavneje živeti od tega, dejstvo pa je, da je to faza, ki temelji na širini znanj, izkušenj in sposobnosti povezovanja idej, konceptov in ljudi, da neka stvar pride v obstoj. Tehnologija se je zajedla v številne pore, veliko je izdelkov, ki jim rečemo pametni. Mene pa zanimajo izrazito tudi inovacije poslovnih modelov."

Tilen Travnik
Tilen Travnik © Aleš Beno

Podjetniški duh je treba tudi privzgojiti. Številni ob sklepu poklicne poti obžalujejo, ker niso upali ali zmogli uresničiti svojih idej.

»Zgodovinsko gledano, smo Slovenci eden tistih narodov, kjer je bilo štrleti ven, biti uspešen, drugačen, precej časa zatirano. Podjetništvo dolgo časa ni predstavljalo pozitivne vrednote. Biti inovativen, pa ne podjetnik?! Slovenska stereotipna definicija izumitelja je nekdo, ki v svoji garaži izumlja stvari, na koncu pa od tega nima veliko. Razlog je skrivanje inovativnosti, inovacij, nočemo se izpostavljati z njimi na slovenskem trgu, ki je tudi majhen in se pogosto vprašamo o smiselnosti ubadanja z njim, če ne bi raje gledali globalno in tam iskali specifične kupce? Precej slovenskih podjetij je na takšen način tudi uspelo, sploh visoko tehnoloških.«

Verjamem, da se lahko dosegajo dobri rezultati v poslovnem okolju brez grdih odnosov.

Slovenci smo strokovno dobro podkovani

»Izobraževalni sistem je relativno dober, veliko znanja se je tudi preko industrije, ki je bila motor za veliko število inženirjev in inženirk, predajalo iz roda v rod in se plemenitilo. Veliko tehnoloških prebojev ima svoje začetke v tem. Če vse to združimo, ni čudno, da ne manjka slovenskih inovacij.«

Kako obuditi opustela industrijska mesta?

»Živim v Kamniku, ki je po moji oceni eno od mest, v katerem je industrija v veliki meri izginila. Hkrati pa imamo to srečo, da smo blizu Ljubljane in nekega hudega vpliva, upostošenja, kot ga poznajo v nekaterih krajih, ni. Zakaj je industrija izginila? Razlogov je veliko, od zlih namenov, do nesreče, ... , kaj pa lahko naredimo? Na lokalni ravni poskušamo vzgajati in podpreti podjetniške inicative, na samem začetku. Tako se nas je zbrala skupina podjetnikov, kjer smo si med seboj izmenjavali izkušnje, potem pa smo ustanovili še neprofitno organizacijo, financiramo jo tudi podjetniki, njen primarni namen je izobraževanje mladih generacij s podjetniškimi znanji.«

Agilno podjetništvo

»Skozi leta, ko sem nekaj modelov projektnega vodenja preizkusil, sem ugotovil, da nobeden od receptov, ki jih lahko preberemo v knjigah, ali pristopov, principov, ne deluje sam po sebi. Ne bo se kar zgodilo. Delamo s kompleksnimi bitji, vsak razmišlja svoje, ima svoje vrednote in je nemogoče predpisati neko zdravilo za vso ekipo. Zavedati se je treba, da delamo z ljudmi. Delo z ljudmi je hkrati individualno in polno interakcij. Kar pa opažam generalno pa je pomanjkanje empatije. Ni želje po razumevanju drugega, njegovih pogledov in prav tu prihaja do največjih trenj in žal tudi odločitev, da nekdo nečesa ne bo storil.«

Via positiva
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK) Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK)

Gasparijeve narodne jaslice

V Selščku, rojstni vasi Maksima Gasparija, so letos že sedmič zapored postavili velike Gasparijeve jaslice, ki so postavljene na prostem, ob gozdičku nad cerkvijo povišanja Svetega križa, kjer z ...

Avdio player - naslovnica