Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Janez Janša in Milan Kučan (foto: STA)
Janez Janša in Milan Kučan | (foto: STA)

Janša se vedno stehta, Kučan se že dolgo ni (2. del)

Spoznanje več | 11.12.2022, 06:00 Rok Mihevc

Z moralnim teologom dr. Ivanom Štuhecem smo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj pokomentirali rezultate super volilnega leta. Tokrat se ustavljamo pri »antijanša sindromu«.

Janšizem - vsesplošna psovka

To skovanko »janšizem«, ki so jo po njegovem mnenju sproducirali predvsem mainstream mediji, dr. Štuhec poimenuje kot vsesplošno psovko. »Če rečeš kaj pozitivnega o Janezu Janši, si takoj janšist. A njegova vlada v teh dveh letih korone ni s svojimi ukrepi počela nič kaj tako drugačnega, kot vse vlade v Evropi.

Marsikje so bili bolj radikalni in ostri kot pri nas, pa jim je kljub temu uspelo prikazati to vlado kot avtorikratsko in grozno. Ko francoski predsednik Macron pošlje policijo na cesto, ni diktator, pri nas pa Janez Janša to postane takoj.

Ko se govori o tem janšizmu, se na nek način to vzporeja s fašizmom. Zdaj, ko Janša ni več na oblasti, o tem ni ne duha ne sluha. Primerjati Janeza Janšo s takšnimi voditelji kot so bili ti absolutisti, je popolnoma »nonsenze« in je medijski konstrukt, ki mu ljudje na žalost v veliki meri nasedajo.«

Ko se govori o janšizmu, se na nek način to vzporeja s fašizmom. Zdaj, ko Janša ni več na oblasti, o tem ni ne duha ne sluha.

»Novakova še nikoli ni poslala Kučana na smetišče zgodovine, Janšo pa pošilja ...«

Pri tem, ko govorijo, da je Janez Janša ekstremist in prav tako njegova SDS, se pozablja, da so šli tako Janez Janša kot poslanci na volitve in so dobili dovolj glasov, da so v parlamentu.

»V njihovem načinu delovanja ne vidim nobenih ekstremističnih potez. Janša se na vsakih volitvah stehta, medtem, ko se njegov glavni antipod, to je Milan Kučan, že dolgo ni stehtal no volitvah, ampak kljub temu še kar komandira slovensko politiko. Tisti, ki Janšo pošiljajo v penzijo, bi morali z enako intenzivnostjo poslati nekoga, ki je že v penziji, pa tega ne delajo. Npr. Novakova še nikoli ni poslala Milana Kučana na smetišče zgodovine, Janeza Janšo pa pošilja. Potem moramo imeti enake vatle do vseh, še najbolj pa do tistih, ki ne gredo na volitve, da bi se tam stehtali. Pa kljub temu dirigirajo in komandirajo slovensko politiko, kar je skregano z vsakimi demokratičnimi pravili.«

Npr. Novakova še nikoli ni poslala Milana Kučana na smetišče zgodovine, Janeza Janšo pa pošilja. Potem moramo imeti enake vatle do vseh, še najbolj pa do tistih, ki ne gredo na volitve, da bi se tam stehtali.

Vzdrževanje polarizacije v slovenskem političnem prostoru

Če bi Janša ali njegova stranka poskušali priti na oblast po nedemokratični poti, bi jih lahko očitali fašizacijo in podobne neumnosti, ampak nič od tega se do danes ni zgodilo, je še povedal Štuhec.

»Poleg tega je večino svojih mandatov preživel v opoziciji, ne na cesti in z orožjem v roki, organiziranjem specialnih enot in podobnih stvari. Ta terminologija je narejena zato, da se polarizacija v slovenskem prostoru na ta način vzdržuje. Res pa je, da vsakega toliko časa on sam ali njegovi poslanci s svojimi stališči dajejo dodatnega netiva, da se to vzdržuje.«

Ne spreglejte tudi 1. dela pogovora z dr. Ivanom Štuhecem. Sledil pa bo še tretji del povzetka pogovora o tem, kako pristopiti do napak, ki jih je desna sredina delala 30 let, da jih ne bi še nadaljnjih 30 ...

Spoznanje več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.