Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Anton Stres (foto: SŠK)
Anton Stres | (foto: SŠK)

»Še na mnoga leta, dragi g. nadškof Stres!«

Cerkev na Slovenskem | 15.12.2022, 12:26 Tone Gorjup

70 let je doba našega življenja, 80, če smo krepki, beremo v psalmu. To danes s hvaležnostjo v srcu ponavlja upokojeni nadškof Anton Stres, ki se je rodil 15. decembra 1942 v Donáčki gori v župniji Rogatec. Prav je, da se ob njegovem življenjskem jubileju spomnimo, kaj je v svojem življenju dal slovenskemu narodu, slovenskih Cerkvi in številnim duhovnikom, ki jih je vzgajal skozi desetletja, je dejal njegov naslednik na sedežu ljubljanske nadškofije nadškof Stanislav Zore.

Znan je kot dober predavatelj, avtor številnih filozofskih del in prodoren mislec

Pot, ki jo je nadškof Stres prehodil v tem času, je bila dokaj pestra. Po gimnaziji je vstopil v Misijonsko družbo lazaristov. Filozofijo in teologijo je študiral v Ljubljani in Parizu ter na obeh univerzah tudi doktoriral. Ker je veljal za enega izmed najboljših poznavalcev marksizma na jugoslovanskih tleh, sta se zanj zanimali tudi partija in Udba ter ga skušali onemogočiti. Na Teološki fakulteti je kot predavatelj nasledil Janeza Janžekoviča. Ob imenovanju za škofa, 13. maja 2000, je bil dekan Teološke fakultete, predsednik komisije Pravičnost in mir in voditelj cerkvene pogajalske skupine, ki je pripravljala sporazum med Vatikanom in Slovenijo. Tako v prejšnjem enopartijskem sistemu kot v demokratično izvoljenih oblastnih strukturah je ponavljal zahtevo po demokratičnih standardih verske svobode. Sveti Janez Pavel II. ga je na prelomu tisočletja imenoval za pomožnega škofa v Mariboru. Posvečen je bil 24. junija 2000 v Slomškovi stolnici. Za svoje geslo si je izbral besede: Vse zaradi evangelija! Znan je kot dober predavatelj, avtor številnih filozofskih del in prodoren mislec. Papež Benedikt XVI. ga je 7. aprila 2006 imenoval za prvega škofa novoustanovljene celjske škofije, 31. januarja 2009 za nadškofa koadjutorja v Mariboru, 28. novembra 2009 pa za nadškofa in metropolita v Ljubljani. To službo je opravljal do 31. julija 2013.

Nadškof Anton Stres
Nadškof Anton Stres © Rok Mihevc

Oblikoval celo vrsto slovenskih duhovnikov

Njegov naslednik na sedežu ljubljanske nadškofije nadškof Stanislav Zore je ob jubileju za Radio Ognjišče povedal: »Danes se veselimo in to zares veselimo 80. rojstnega dneva nadškofa dr. Antona Stresa in izražamo Bogu vso hvaležnost za darove, ki jih je po njem dal slovenski Cerkvi, slovenskemu narodu, na poseben način tudi ljubljanski nadškofiji. Vsi se spomnimo njegovega prizadevanja in odločnosti v Komisiji za pravičnost in mir, v delu za demokratizacijo našega razmišljanja in tudi družbenega stanja. Obenem smo hvaležni tudi njemu samemu, ker je s temi darovi, ki jih je imel, po eni strani oblikoval celo vrsto slovenskih duhovnikov, po drugi strani pa tudi obogatil slovensko znanstveno, filozofsko misel, obogatil knjižne police na tem področju. Za vse to mu izražamo globoko hvaležnost. Obenem je današnji dan tudi prošnja, naj Gospod blagoslovi vse njegovo minulo delo in naj blagoslovi njegov prihodnost, njegovo delovanje v dobro vseh nas, in tudi današnje praznovanje, v katerem mu kličemo: Še na mnoga leta, dragi gospod nadškof Stres!«

Obenem smo hvaležni tudi njemu samemu, ker je s temi darovi, ki jih je imel, po eni strani oblikoval celo vrsto slovenskih duhovnikov, po drugi strani pa tudi obogatil slovensko znanstveno, filozofsko misel, obogatil knjižne police na tem področju.

»Dr. Stresa sem imenoval zato, ker verjetno brez njega marsikakšne stvari danes, ne bi bilo.«

Predsednik države Borut Pahor, ki se poslavlja od te funkcije, je v času svojega delovanja na najvišjih državnih funkcijah srečeval mnoge duhovnike, a med vsemi je v pogovoru za Radio Ognjišče omenil prav nadškofa Stresa: »V najbolj kočljivih trenutkih, ko sem bil predsednik vlade, je bil nekdo, ki mi je zaupal, a ni bil dolžan to storiti. To je bil dr. Stres.« Pahor je spomnil na pomlad 2009, ko je bila odkrita Huda jama. To je bil hud moralni problem. »Začel se je ustvarjati čustveni konsenz med Slovenci, da to ni prav, da tako ne more iti naprej, da je treba ukrepati. In jaz sem bil to pripravljen storiti. Dr. Stres je skozi najine pogovore videl, da mislim resno. Pomagal je pri nastajanju spravne zakonodaje v parlamentu, ko smo vodili pogajanja med strankami septembra, oktobra ... takrat so bili sprejeti tudi zakoni, ki so spremenili stvari.« Predsednik Pahor je povedal kako sta šla skupaj v Kočevski Rog, ob isti priložnosti tudi v Celje, kako sta položila vence, oba vstopila v rov sv. Barbare ... »Takrat so bile storjene velike stvari. Ustvarili smo zaupanje, ne glede na drugačna razmišljanja v nekaterih stvareh, da želimo, da stremimo po tem, da neke velike stvari premaknemo," je dejal Pahor in dodal: »Dr. Stresa sem imenoval zato, ker verjetno brez njega marsikakšne stvari danes, ne bi bilo.«

Takrat so bile storjene velike stvari. Ustvarili smo zaupanje, ne glede na drugačna razmišljanja v nekaterih stvareh, da želimo, da stremimo po tem, da neke velike stvari premaknemo.

»Še na mnoga leta, dragi gospod nadškof Stres!« vam kličemo tudi na Radiu Ognjišče, saj ste vsa leta povezani z nami kot sodelavec, kot pastir in kot prijatelj.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.