Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež: Namesto, da razmišljamo o darilih, raje potolažimo ranjene

Novice | 11.12.2022, 15:42 Petra Stopar

Kristjani smo prižgali že tretjo svečo na adventnem venčku. Papež Frančišek je pri molitvi angelovega češčenja v Vatikanu poudaril, da je adventni čas priložnost, da spoznamo Boga na nove načine. Tako kot Janez Krstnik, lahko tudi mi obnovimo naše razumevanje o tem, kdo je Gospod, ter se mu pustimo presenetiti.

Papež Frančišek je na tretjo adventno nedeljo z okna apostolske palače nad trgom sv. Petra pozdravil številne romarje, zlasti družine z otroki, ki so na ta dan prinesle majhne kipce deteta Jezusa. Te je sveti oče blagoslovil ter tako ostal zvest tradiciji, ki se je na pobudo svetega papeža Pavla VI. začela pred več kot petdesetimi leti, poroča spletni portal Vatican News.

Preden je nanje prenesel svoj apostolski blagoslov, je papež spregovoril o Janezu Krstniku, ki v času, ko je v zaporu, učence prosi, da vprašajo Jezusa, ali je on res Mesija. Po papeževih besedah lahko zapor v Božji besedi razumemo tudi kot prostor, v katerem vladata tema ali dvom. Ta se je pojavil tudi pri Janezu Krstniku, čeprav se nam zdi to nenavadno, saj je prav on, ko je krstil Jezusa v reki Jordan, učencem dejal, da je Jezus Božje jagnje. »To pa pomeni, da gre tudi največji vernik skozi predor dvoma. In to ni slaba stvar. Nasprotno, včasih je to bistvenega pomena za duhovno rast: pomaga nam razumeti, da je Bog vedno večji, kot si ga predstavljamo,« je dejal papež.

Dodal je, da je tudi priprava jaslic pred božičem način, da znova ugotovimo, kdo je naš Gospod, da je to »čas, da pustimo za seboj določene misli in predsodke o Bogu in naših bratih in sestrah; čas, v katerem, namesto, da razmišljamo o darilih zase, z besedo in dejanjem potolažimo ranjene, kot je to delal Jezus«.

Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...