Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti)

»Varovanje notranje lepote zahteva svojo ceno, boj«

| 08.12.2022, 13:21 Marjana Debevec

Marijo je angel imenoval milosti polna. Milost pa smo pri krstu prejeli tudi vsi mi, je poudaril Frančišek. Prav v tem je naša lepota, nad katero se lahko vedno znova čudimo.

Dobra novica: Z nami se bori Marija

Kadar se počutimo grešne in nekoristne se spomnimo te milosti, nas je povabil sveti oče. Vendar pa se moramo za našo notranjo lepoto in dobroto vedno znova boriti. »Pomislimo, kolikokrat smo jo zapravili, ko smo popustili priliznjenosti zla ali naredili nekaj, kar je umazalo naša srca. Ali pa smo zapravili čas za nepotrebne ali celo škodljive stvari, opustili molitev ali odrekli pomoč nekomu, ki jo je potreboval,« je dejal papež. Dobra novica pa je v tem, da se z nami bori Marija, kot naša sestra in predvsem mati.

Jamnik: Priložnost, da v svoja srca povabimo Jezusa Kristusa

Tudi škof Anton Jamnik je med mašo na Brezjah poudaril, da nam je Marija zato tako blizu, ker je polna milosti in vsa Božja. »Zato dragi bratje in sestre naj bo današnji praznik priložnost, da tudi mi v svoja srca povabimo Jezusa Kristusa Odrešenika, da nas v svoji velikonočni skrivnosti odreši, očisti naših grehov, da bomo zaživeli v tej milini, čistosti, lepoti duše, za katero smo ustvarjeni po Božji podobi in odrešeni v Jezusu Kristusu

Delo Lojzeta Čemažarja v Sveto deželo

Pri sveti maši na Brezjah so dopoldne predstavili delo Lojzeta Čemažarja za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu. Gre za "slovensko okno" s podobo Marije Pomagaj. Vitraj je že na poti v Sveto deželo, kjer naj bi bil blagoslovljen spomladi.

Vitraž Marije Pomagaj, avtor Lojze Čemažar
Vitraž Marije Pomagaj, avtor Lojze Čemažar © FB Svetišče Brezje

Obletnica blagoslovitve radijske kapele

Na današnji praznik brezmadežnega spočetja Device Marije je pred 17. leti pokojni nadškof Alojz Uran blagoslovil našo radijsko kapelo. Obletnico smo dopoldne obeležili s slovesno sveto mašo.

Papež Frančišek pa bo popoldne molil pred kipom Brezmadežne na Španskem trgu v Rimu, pred tem pa še v cerkvi Marije snežne. Povedal je, da bo njej zaupal trpeči ukrajinski narod. Zatrdil je, da je mir možen, vendar Bog želi tudi našo dobro voljo.

Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...