Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti)

S čim je papež razjezil ruske voditelje?

Novice | 05.12.2022, 11:21 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj znova povabil k vztrajni molitvi za mir v Ukrajini. Trpeči narod je še posebej zaupal Marijini materinski skrbi. Od začetka vojne v Ukrajini so papež in njegova vatikanska ekipa prostovoljno sodelovali kot mirovni posredniki. V ta namen se je Frančišek večinoma vzdržal imenovanja Rusije ali predsednika Vladimirja Putina kot agresorja v konfliktu.

Rusko pravoslavje pomemben element Putinove politične baze

O vlogi Vatikana v omenjeni vojni je za portal Crux now pisal njegov urednik John Allen. Večina opazovalcev je že vse od začetka vojne menila, da je zamisel o Vatikanu kot posredniku z Rusijo težavna zaradi dolge zgodovine nezaupanja med Moskvo in Rimom. To še posebej velja za nacionalistične poudarke v ruskem pravoslavju, ki so pomemben element Putinove politične baze, piše John Allen.

Kdo bo bolj obsodil papeževo retoriko ...

Razmere so še poslabšale papeževe izjave za ameriško jezuitsko revijo America, v kateri je med drugim spregovoril o krutostih ruskih vojakov:

Ko govorim o Ukrajini, govorim o ljudeh, ki so mučeni. Če imate mučeniške ljudi, imate nekoga, ki jih muči. Ko govorim o Ukrajini, govorim o krutosti, ker imam veliko informacij o krutosti vojakov... Na splošno so najbolj kruti morda tisti, ki so iz Rusije, vendar niso ruske tradicije, kot so Čečeni, Burjati in tako naprej. Vsekakor je tista, ki napada, ruska država. To je zelo jasno. Včasih poskušam ne specificirati, da ne bi užalil in raje na splošno obsodil, čeprav se ve, koga obsojam. Ni nujno, da povem ime in priimek.

Papež je v tem istem intervjuju za genocid  označil tudi lakoto holodomor, ki jo je namerno povzročil Stalin v Ukrajini v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Rusija je te izjave označila za "perverzijo" in dejala, da so nacionalne skupine "ena družina". Tiskovni predstavniki Rusije od tega intervjuja naprej kar tekmujejo, kdo bo bolj obsodil papeževo retoriko. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je celo dejal, da papeževe besede niso krščanske.

Zavzemajo se za božično premirje, pri čemer so izkoristili dejstvo, da je večina pravoslavnih cerkva v Ukrajini letos dovolila, da verniki praznujejo božič 25. decembra,  namesto 7. januarja, datuma božiča po vzhodnem koledarju.

Božično premirje?

Sveti oče pa si s svojo ekipo kljub temu še vedno prizadeva za vzpostavitev miru. Zavzemajo se za božično premirje, pri čemer so izkoristili dejstvo, da je večina pravoslavnih cerkva v Ukrajini letos dovolila, da verniki praznujejo božič 25. decembra,  namesto 7. januarja, datuma božiča po vzhodnem koledarju.

Čeprav je Rusija manj naklonjena premirju tudi zaradi napovedi ukrajinskih oblasti, da bodo bolj nadzirale pravoslavne cerkve, ki ostajajo zveste Moskvi (in tudi sankcionirale protiukrajinska dejanja njihove duhovščine), pa so božični čudeži še vedno možni, piše Allen in dodaja, da bi bil potreben prav slednji, da bi papeževa prizadevanja obrodila sad.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...