Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti)

S čim je papež razjezil ruske voditelje?

Novice | 05.12.2022, 11:21 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj znova povabil k vztrajni molitvi za mir v Ukrajini. Trpeči narod je še posebej zaupal Marijini materinski skrbi. Od začetka vojne v Ukrajini so papež in njegova vatikanska ekipa prostovoljno sodelovali kot mirovni posredniki. V ta namen se je Frančišek večinoma vzdržal imenovanja Rusije ali predsednika Vladimirja Putina kot agresorja v konfliktu.

Rusko pravoslavje pomemben element Putinove politične baze

O vlogi Vatikana v omenjeni vojni je za portal Crux now pisal njegov urednik John Allen. Večina opazovalcev je že vse od začetka vojne menila, da je zamisel o Vatikanu kot posredniku z Rusijo težavna zaradi dolge zgodovine nezaupanja med Moskvo in Rimom. To še posebej velja za nacionalistične poudarke v ruskem pravoslavju, ki so pomemben element Putinove politične baze, piše John Allen.

Kdo bo bolj obsodil papeževo retoriko ...

Razmere so še poslabšale papeževe izjave za ameriško jezuitsko revijo America, v kateri je med drugim spregovoril o krutostih ruskih vojakov:

Ko govorim o Ukrajini, govorim o ljudeh, ki so mučeni. Če imate mučeniške ljudi, imate nekoga, ki jih muči. Ko govorim o Ukrajini, govorim o krutosti, ker imam veliko informacij o krutosti vojakov... Na splošno so najbolj kruti morda tisti, ki so iz Rusije, vendar niso ruske tradicije, kot so Čečeni, Burjati in tako naprej. Vsekakor je tista, ki napada, ruska država. To je zelo jasno. Včasih poskušam ne specificirati, da ne bi užalil in raje na splošno obsodil, čeprav se ve, koga obsojam. Ni nujno, da povem ime in priimek.

Papež je v tem istem intervjuju za genocid  označil tudi lakoto holodomor, ki jo je namerno povzročil Stalin v Ukrajini v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Rusija je te izjave označila za "perverzijo" in dejala, da so nacionalne skupine "ena družina". Tiskovni predstavniki Rusije od tega intervjuja naprej kar tekmujejo, kdo bo bolj obsodil papeževo retoriko. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je celo dejal, da papeževe besede niso krščanske.

Zavzemajo se za božično premirje, pri čemer so izkoristili dejstvo, da je večina pravoslavnih cerkva v Ukrajini letos dovolila, da verniki praznujejo božič 25. decembra,  namesto 7. januarja, datuma božiča po vzhodnem koledarju.

Božično premirje?

Sveti oče pa si s svojo ekipo kljub temu še vedno prizadeva za vzpostavitev miru. Zavzemajo se za božično premirje, pri čemer so izkoristili dejstvo, da je večina pravoslavnih cerkva v Ukrajini letos dovolila, da verniki praznujejo božič 25. decembra,  namesto 7. januarja, datuma božiča po vzhodnem koledarju.

Čeprav je Rusija manj naklonjena premirju tudi zaradi napovedi ukrajinskih oblasti, da bodo bolj nadzirale pravoslavne cerkve, ki ostajajo zveste Moskvi (in tudi sankcionirale protiukrajinska dejanja njihove duhovščine), pa so božični čudeži še vedno možni, piše Allen in dodaja, da bi bil potreben prav slednji, da bi papeževa prizadevanja obrodila sad.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...