Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik Pahor pri uršulinkah (foto: Urad predsednika)
Predsednik Pahor pri uršulinkah | (foto: Urad predsednika)

Pahor obiskal uršulinke

Slovenija | 07.12.2022, 14:34 Marta Jerebič

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj popoldne obiskal Uršulinski zavod v Ljubljani. Sestre uršulinke so ga povabile ob praznovanju 320-letnice prihoda te redovne skupnosti v Ljubljano in ob 20-letnici Angelinega vrtca, prvega vrtca montessori v Sloveniji.


Pahor je prvi predsednik republike, ki je obiskal uršulinke v samostojni Sloveniji in tudi prvi državnik, ki jih je obiskal po cesarju Francu Jožefu, je v nagovoru spomnila direktorica zavoda, sestra Marjeta Pija Cevc in pri tem poudarila, da so si uršulinke srečanja z njim želele, ker so prepoznale skupno točko z njim - prizadevanje za spravo.

Pahor se je najprej ustavil v Angelinem vrtcu. Otrokom in vzgojiteljicam se je zahvalil, da so skupaj z njim na Kongresnem trgu velikokrat ponosno pozdravili tuje državnike, ki so na njegovo povabilo uradno obiskali Slovenijo. »Vedno ste bili z našimi gosti zelo prijazni, namenili ste jim nasmeh. In to jih je seveda zelo osrečilo. Prepričan sem, da so tudi zaradi tega odšli iz naše domovine z najlepšimi vtisi,« je dejal Pahor.

Predsednik Pahor v Angelinem vrtcu
Predsednik Pahor v Angelinem vrtcu © Daniel Novakovič/STA.

O včerajšnjem srečanju smo se pogovarjali z ravnateljico Angelinega vrtca Tino Opeka in direktorico Uršulinskega zavoda, s. Marjeto Pijo Cevc. V prispevku lahko prisluhnete tudi vtisom otrok po srečanju.

Predsednik republike Borut Pahor je najprej obiskal Angelin vrtec, prvi vrtec montessori v Sloveniji. Otrokom in vzgojiteljicam se je zahvalil, da so skupaj z njim na Kongresnem trgu velikokrat pozdravili tuje državnike. Gospa Tina Opeka, kako in koliko časa pravzaprav že poteka takšno sodelovanje?

Vrtec se nahaja v središču mesta. Z otroki se večkrat sprehodimo tam mimo, zato smo bili opaženi in so nas nagovorili, če bi prišli na dan odprtih vrat. Tako smo oktobra 2018 šli na obisk na dan odprtih vrat v predsedniško palačo in od takrat dalje smo začeli tudi sodelovati pri sprejemu tujih državnikov na Kongresnem trgu.  Pred odhodom na te sprejeme so se ponavadi vzgojitelji z otroki pogovorili o tem dogodku in predstavili državo, iz katere bo predstavnik prišel. Tako so otroci preko tega spoznali Ciper, Finsko, Madžarsko in druge države.

Kakšen je vaš vtis po srečanje otrok, staršev in vzgojiteljev s predsednikom Pahorjem? Kakšne načrte imate z darilom, ki vam ga je izročil?

Vtis s srečanja je zelo prijeten, sproščujoč, odprt za sodelovanje. Tudi starši so se z veseljem odzvali na dogodek, veliko jih je prišlo. Res smo bili veseli. Tudi otroci so bili zadovoljni, so čutili, da so sprejeti. Darilo pa bomo z veseljem prebrali v vrtcu. Radi beremo. Dobili smo knjigo Ele Peroci. Bo prišla res prav.

Angelin vrtec deluje že 20 let. Katere mejnike v tem obdobju bi izpostavili in kakšne so želje, izzivi za naprej?

Mejniki, ki bi jih izpostavili, so predvsem ti, da smo veseli, da so imele sestre uršulinke pogum in voljo, da so uresničile svoje ideje o odprtju vrtca. Prav je, da izpostavimo tudi starše, saj so zaupali otroke novemu načinu vzgoje. V slovenskem prostoru pedagogika montessori v tistem času, ko se je vrtec odpiral, ni bila poznana. S strani zaposlenih je večji mejnik v 20 letih delovanja ta, da so nam sestre zaupale vodenje vrtca. Sedaj smo laiki tisti, ki vodimo vrtec, in to je res veliko zaupanje z njihove strani. Pomembno nam je, da ohranjamo strokovno, zato imamo vsi zaposleni opravljeno ustrezno izobraževanje tako s področja montesori kot tudi iz kateheze Dobrega pastirja. V nadaljevanju si želimo ostati zgled drugim vrtcem, tako montesori kot vrtcem s kurikulumom. Vrata vrtca bodo vedno odprta za dijake in študente, ki si želijo spoznati naše delo. Sam izziv za naprej je pa predvsem v smeri ostati dovolj dober in zaupanja vreden s strani staršev, da bomo imeli dovolj vpisa. Kot vemo, vrtec ni v celoti sofinanciran s strani države, zato morajo v bistvu starši v nas prepoznati naše delo, naše vrednote, da se potem odločijo za nas, tudi na podlagi tega, da je finančno breme, potem večje za njih.



Predsednik Borut Pahor je Uršulinskemu zavodu vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije, in sicer za spodbujanje dobrodelnosti, strpnosti in sodelovanja. Kaj vam to priznanje pomeni?

Priznanje je bilo veliko presenečenje, lahko povemo, saj ga nismo pričakovali. Že sam odziv na povabilo na obisk je bil za nas velika čast in priznanje našemu delu. V sami viziji vrtca je zapisano, da se po zgledu svete Angele Merici trudimo otroke vzgajati odgovorne in samostojne člane skupnosti, da bodo prispevali svoj delež k miru v svetu. Vsak pozitiven doprinos prispeva k miru. Če bomo otroke spodbujali k temu, da bo imel veselje do življenja ter bo vseživljenjsko ustvarjalen,  bo imel globalno vizijo pogleda na svet, razvil državljanski čut. Le srečen, notranje izpolnjen otrok v sebi oblikuje konstruktivne drže do sebe, drugega in sveta. Ob tem vidimo, da je pomembno medsebojno sodelovanje staršev in vrtca ter vrtca in širšega okolja, saj imamo vsi skupni cilj delovati v dobro otroka. Nam je ta zahvala kot spodbuda, da smo tudi v prihodnje odprti za sodelovanje. Zahvala predsednika Republike Slovenije je torej nagrada za naš trud in priznanje vizije, katero se bomo trudili uresničevati tudi naprej.

Koliko otrok pravzaprav trenutno obiskuje vrtec in s kakšnimi izzivi se trenutno soočate? Ravno v teh dneh je recimo v Franciji potekalo Evropske zveze katoliških šol. Med izzivi so izpostavili usposobljenost kadra in finančne izzive.

Trenutno je v vrtcu 64 otrok v dveh starostnih skupinah. Kar zadeva kader imamo trenutno zelo izobražen in kvaliteten kader. Lahko tudi poudarim, da imamo večino stalnih vzgojiteljic. Vrtec je star 20 let in veliko jih je že od samega začetka in tukaj smo mogoče malo v prednosti, zavedamo pa se, da ko bodo enkrat te vzgojiteljice zaključile svoje delo, da bo takrat velik izziv pridobiti kader. Ko mi izbiramo nov kader, gledamo na to, da je v skladu z našimi vrednotami. Ker smo katoliški vrtec, nam je pomembno, da oseba tudi drugače živi te vrednote, ne samo v službi.

S. Marjeta Pija Cevc, kaj pa vam pomeni Zahvala predsednika Republike Slovenije, kot je dejala že ravnateljica vrtca je bilo to priznanje presenečenje …

Tudi zame je bil dar, ker na to nismo računale. Je pa predvsem dobra beseda, spodbuda, ena dodatna nit povezanosti, ki tke trdnejšo skupnost, ki je bogata v različni. Da predsednik izreče zahvalo delovanju Uršulinskega zavoda doživljamo  kot krepitev povezanosti v različnosti.

Predsednika Pahorja ste povabili  zaradi skupne točke – prizadevanja za spravo. Morda še kakšna beseda več o tem …

Povabile smo ga najprej, ker sem želela izkazati pohvalo vzgojiteljicam za celoletno ustvarjalno delo, ko smo praznovali 20 letnico. Ko pa smo se v skupnosti pogovarjale o tem, smo prišle do tega, da bi se mu resnično rade zahvalile tudi za prispevek, ki ga je na tem mestu v preteklih letih naredil v procesu narodne sprave. Zato smo se potem odločili, da ga res iz srca povabimo.

V kakšnem spominu bo torej tudi pri vas ostal Pahorjev obisk?

Skoraj bi rekla kot nekaj - upam, da ne pretiravam, - zgodovinskega in kot en mali kairos. Stvari so se tako lepo poklopile in se nas je kar globoko dotaknilo. Doživeli smo ga kot pristen sosedski obisk. Bili smo lahko neposredni, odkriti pa zelo prijazni drug do drugega, tako da nam bo ostalo tudi meni osebno v zelo toplem spominu.

Gospa Tina Opeka je že naštela izzive Angelinega vrtca, kakšni pa so izzivi celotnega Uršulinskega zavoda?

Gotovo je v prvi vrsti nadaljevanje sodelovanja med sestrami in laiki. Vedno aktualno je iskanje finančnega ravnotežja. Še nov izziv pa je, kako se povezovati med seboj in prisluškovati delovanju Svetega Duha na delovnih mestih. Namreč, v družinah, med zakonci in v v redovni skupnosti je to delovanje drugačno kot na delovnih mestih, kjer skupaj prihajamo še bolj različni ljudje. Se mi zdi, da je to res velik izziv, kako živeti občestveno na delovnem mestu. Mislim, da je to pomembno, ker bi bil tudi en prispevek – mi iščemo v malem, ampak se to lahko potem razširja tudi na širšo družbo.



Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.