Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ko obupamo nad življenjem... (foto: PixaBay)
Ko obupamo nad življenjem... | (foto: PixaBay)

Duševno bolni in dementni – zakaj jih evtanazirajo?

Novice | 03.12.2022, 00:11 Marjana Debevec

V Bruslju je sredi novembra potekala konferenca na temo evtanazije in paliativne oskrbe, ki jo je pripravila evropska mreža One of us – eden izmed nas.

Države, ki so uzakonile evtanazijo, so ob tem poudarjale, da bo šlo le za izjemne primere. Zdaj pa že lahko vidimo, da ni tako, poudarja sodelavka Zavoda Živim Janja Kolenc, ki se je udeležila konference v Bruslju. »Kljub temu, da vedno rečejo, tako pri splavu, kot pri evtanaziji, da se bo uporabljal samo za redke, ekstremne primere, se zgodi, da se potem na žalost to razširi tudi na veliko več primerov. To je bila ponavljajoča tema, ki jo je izpostavilo več govorcev

Belgija: Povečanje za 10 krat

V Belgiji je na primer danes kar 16 odstotkov evtanazij ljudi, ki niso neozdravljivo bolni. Število umorov na ta način se je od leta 2004 do leta 2020 močno povečalo, je povedal novinar Družine Marjan Pogačnik, ki se je tudi udeležil omenjene konference. V Belgiji je bilo na začetku  letno 235 evtanazij, zdaj pa jih je že več kot 2400.

Nizozemska: 8000 primerov evtanazije

Nizozemska je evtanazijo dovolila že leta 1999. »Zraslo je število evtanazij oseb brez neozdravljive bolezni. Tako so leta 2016 opravili 140 evtanazij oseb z demenco. Podobno rast imajo pri psihiatričnih primerih. Lani je bilo evtanaziranih 115 duševnih bolnikov. Če je bilo še leta 2007 na Nizozemskem letno uradno opravljenih dva tisoč evtanazij, je ta številka do leta 2018 poskočila na skoraj osem tisoč,« je pojasnil Pogačnik.

Medicina izgublja fokus?

Vprašanja evtanazije so se na konferenci v Bruslju dotaknili z različnih vidikov: pravnega, etičnega, filozofskega. »Toda te teme so se najbolj ponavljale, kako medicina izgublja svoj glavni fokus, svoje glavno poslanstvo, ki je zdravljenje in pomoč pri življenju ne pa pomoč pri umiranju ali celo umor,« je še povedala Janja Kolenc.

O tem, kakšne rešitve so nakazali, pa v jutrišnji oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve ob devetih zjutraj.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...