Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Živinoreja (foto: Bor Slana / STA)
Živinoreja | (foto: Bor Slana / STA)

Žveglič v kmetijski oddaji: »To ni pomoč, to je mizerija!«

Kmetijstvo | 27.11.2022, 13:14 Robert Božič

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije zanikajo, da sta bila v četrtek na vladi sprejeta odloka o pomoči kmetijskemu in čebelarskemu sektorju z njimi usklajena. Roman Žveglič, predsednik KGZS pravi, da prav nobena od njihovih zahtev, ki so jih pred tednom dni Ministrstvu za kmetijstvo in vladi posredovali, ni bila upoštevana. Zato zahtevajo, da se odlok o pomoči govedorejskemu sektorju razveljavi.

»Slovenski kmetje redijo 476. 383 glav govedi, 235.475 prašičev, 114. 382 ovac, 27. 411 koz, 18.043 kopitarjev, 7.042. 000 kljunov perutnine. Krma za živinorejo se pridela na trajnem travinju in na njivah. Slovenski kmetje obdelujejo 271. 421 hektarjev travinja in 175. 531 hektarjev njiv,« je v petek poskušal predstaviti dejanske razsežnosti potreb Roman Žveglič. Pripombe smo predstavili v prvem delu današnje nedeljske kmetijske oddaje.

Pozdravljam namero vlade, da pomaga kmetom

Po vladnem odloku so do finančne pomoči upravičeni živinorejci, ki so utrpeli izpad krme zaradi suše leta 2022 ter izpolnjujejo pogoje za pridobitev pomoči po odloku. Vključena so kmetijska gospodarstva, ki imajo v reji 2 glavi velike živine, povprečno obtežbo 0,9 GVŽ na hektar in kmetijske površine, na katerih pridelujejo krmo.

Finančna pomoč za tiste, ki gojijo deteljno travne mešanice, deteljo, travno deteljne mešanice, pašno kosni travnik, planinski pašnik, trajni travnik – dvokosni, trajni travnik – tri in večkosni, trajni pašnik – sveže, lucerno in travniške sadovnjake in na katerih je poškodovanost nad 60 odstotkov, znaša 38,00 evra; če je poškodovanost od 30 do 60 odstotna, pa znaša 19,00 evra.

Finančna pomoč za kmetijska gospodarstva, ki gojijo koruzo v zrnju, koruzno silažo, krmno ogrščico, krmno peso, krmno repo, krmno repico, krmni bob, krmni grah, krmni ohrovt, krmni radič, krmni sirek, krmno korenje in na katerih je poškodovanost nad 60 odstotkov, znaša 95,00 evra; če je poškodovanost od 30 do 60 odstotna, pa znaša 47,50 evra.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pozdravljajo namero vlade, da pomaga kmetom, ki so utrpeli škodo zaradi suše, vendar menijo, da mora biti pomoč taka, da bo vsaj malo učinkovita. Roman Žveglič pravi: »A na takšen način in na te vsote, ki sem vam jih povedal, to še simbolika ni, to je mizerija. Kmetje pravijo, da je to sramota.« Zato zahtevajo razveljavitev predpisa.

»Zahtevamo, da se za pomoč nameni večja sredstva, da se v pomoč vključijo vse kmetije, ki redijo živali, tudi perutnina, če kmetje na lastnih površinah pridelujejo krmo, kajti ta je zdaj izvzeta iz odloka.«

Kmetje pravijo, da je to sramota

Predsednik KGZS je za primer navedel kmeta, ki ima 30 hektarjev travnikov, redi 30 krav molznic in 30 glav mlade živine. Stopnja poškodovanosti njegovega travinja zaradi suše pa je po uradnih ocenah 30-50 odstotkov.

Za krmo, ki so jo na tej kmetiji morali dokupiti, da bodo čredo prehranili čez zimo, je moral kmet odšteti 17. 000 €, po včeraj sprejetem odloku pa bo dobil 570 € pomoči, kar je samo 3,3 % njegovih stroškov.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije © Marjan Papež

»Še teh 570 € mu bo šlo v dohodninsko osnovo, ker je to pomoč in vlada razume, da je to dohodek kmeta in bo od tega moral plačati davek,« je še dodal Žveglič, ki opozarja, daje tudi vstopni prag, ki znaša 100 € previsok.

Dva vladna odloka, za pomoč živinorejcem in pomoč čebelarjem

V četrtek smo poročali, da je vlada je sprejela dva odloka za pomoč kmetijskemu sektorju, ki ga je prizadela izjemna suša. S prvim odgovarja na pomanjkanje krme pri živinorejcih, z drugim škodo pri čebelarjih.

 Vlada od čebelarjev pričakuje, da ne zvišajo cen medu

Vlada je zaradi izrazitega povišanja cen sladkorja in goriv pomoč namenila tudi čebelarjem.
»Finančno nadomestilo se izplača samo za tiste čebelarje in njihove čebelje družine, ki so vpisani v centralni register čebelnjakov na dan 20. avgust 2022 in so imeli na dan 31. oktober 2021 v registru čebelnjakov prijavljene najmanj štiri čebelje družine, » so zapisali v obrazložitvi.

Finančno nadomestilo znaša 10 evrov na čebeljo družino in se izplača samo čebelarjem, ki so po teh kriterijih upravičeni do vsaj 40 evrov podpore. Za ukrep je namenjenih 1,96 milijona evrov, ki se bodo zagotovili iz proračuna Republike Slovenije.

In kako to komentirajo na KGZS?

»Težko komentiram to pomoč,« pravi Žveglič in dodaja, da so imeli pripombe na odlok in sicer so zagovarjali stališče, da bi morali biti profesionalni čebelarji, ki od tega živijo, upravičeni do več pomoči.

»Vsi se strinjamo, da so čebele pomembne in so nujno potrebne, vendar če pogledamo te številke, 2 milijona za čebelarje, 4,5 milijona pa za živinorejski sektor, ki je najpomembnejši sektor v slovenskem kmetijstvu ... si lahko vsak pogleda, ali je to sorazmerno,« pravi Žveglič.

Več lahko slišite v posnetku nedeljske kmetijske oddaje.

V drugem delu pa je Tamara Urbančič predstavila projekt z naslovom Visokodebelni pašni sadovnjaki kot nova kmetijska praksa, ki je med drugim prinesel zelo uporaben priročnik za vse kmetije, ki želijo obnoviti svoje visokodebelne sadovnjake.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...