Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Črtomir Frelih pred sliko slikarskega kolega Toneta Seiferta (foto: Jože Bartolj)
Črtomir Frelih pred sliko slikarskega kolega Toneta Seiferta | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost: Črtomir Frelih

Naš gost | 14.11.2022, 15:05 Jože Bartolj

Naš gost je bil akademski slikar in grafik, magister umetnosti in redni profesor za področje grafike na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Črtomir Frelih. Njegova razstava Grafike in risbe. Štiri desetletja je še do začetka meseca februarja 2023 na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru! In ob tej razstavi smo spletli tokratni pogovor, ki ga lahko slišite tudi v našem audio arhivu.

O pikah in packah

Približno sto del najdemo na pregledni razstavi čez obdobje štiridesetih let. Izbor zajema predvsem iz zelo bogate grafične produkcije. V pogovoru nam je gost zaupal, kako to, da ga je grafična umetnost tako "potegnila" vase in ne recimo slikarstvo? Je pa res, da so njegove grafike izrazito slikarske ... Večina ljudi se ne zaveda, da je v grafični umetnosti lahko tisto, kar izgleda nedodelano, pravzaprav bistvo dela. Tako smo izvedeli več o pikah, packah in napakah, ki so v črnobelem grafičnem odtisu prav tako pomembne kot tisto, kar imenujemo osrednji motiv.

Grafika Črta Freliha
Grafika Črta Freliha

O študentih, okoljskih aktivistih ...

Črtomir Frelih je že več kot 30 let profesor grafike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Zanimalo nas je, kako likovne zakonitosti razložimo študentom? Prav tako nam je gost razložil, kako gleda na akcije okoljskih aktivistov, ki v zadnjem času opozarjajo na probleme našega okolja tako, da na vrhunska likovna dela izlivajo paradižnikove juhe in se lepijo na okvirje slike. Po njegovem gre za marketinško potezo, kjer skrb za okolje izražaš na šokanten način, tako da vrhunsko likovno delo vandaliziraš. Žal s tem pokažeš tudi svojo notranjo izpraznjenost, kjer ti ni mar za univerzalno človeško dediščino. Rešitev tega problema bi bila po njegovem mnenju medijska ignoranca takih dogodkov.

Akademija za likovno umetnost in Pedagoška fakulteta

Zatem smo se ustavili pri njegovem pedagoškem delovanju. Človek mora imeti do poučevanja posebno naklonjenost. Nekateri temu rečejo poslanstvo. Črtomir Frelih je leta 1997 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani opravil magisterij znanosti s področja likovne didaktike, zatem pa prišel za profesorja grafike na Pedagoško fakulteto v Ljubljani. Tam je razvil vrsto novih grafičnih tehnik na osnovi kolagrafije.

Figuralika

Na njegovi razstavi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je posebno poglavje posvečeno figuraliki. V ta sklop po besedah kustosinje Brede Ilich Klančnik sodijo »tudi pretresljive Človeške pokrajine, ki so v nekem smislu oddaljeni odmev Mušičevih grozljivih spominov na skladovnice trupel iz koncentracijskega taborišča Dachau in hkrati neposreden odgovor na razkritje tragičnih pobojev v Hudi jami,"...

Lisičje zgodbe

Razstava v MGCL-ju pa ponuja tudi svojski humor. Tu so lisičje zgodbe z duhovitimi komentarji. Pred dvema letoma so izšle v posebni knjigi, predstavili smo jo tudi v Kulturnih utrinkih, vi pa jih lahko najdete na spletu. Gre za priljubljeno motiviko z lisičjima likoma, ki se znajde tudi na keramiki, skodelicah, krožnikih in pladnjih. Umetnost in humor ... V pogovoru nam je gost zaupal tudi, zakaj je izbral prav lisici.

Črtomir Frelih sicer prihaja z Gorenjske. Nomenj je vasica v Bohinju. V krožišču v Bohinjski Bistrici je postavljen tudi njegov kip, posvečen bohinjskemu vremenu (kjer ima dež mlade).
Prisluhnite pogovoru.

Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...