Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predstavniki verskih skupnosti (foto: Rok Mihevc)
Predstavniki verskih skupnosti | (foto: Rok Mihevc)

Kako enotne so verske skupnosti pri zagovarjanju tradicionalne družine?

Cerkev na Slovenskem | 12.11.2022, 06:00 Marta Jerebič

Pri spremembah družinskega zakonika so štiri največje verske skupnosti v Sloveniji podpisale skupno izjavo, s katero so opozorile, da se s tem spreminja opredelitev temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo in materinstvo. A ko smo predstavnike gostili v oddaji Pogovor o, se je pokazalo, da se je pri evangeličanih po podpisu škofa Leona Novaka pod to izjavo sprožila zelo goreča debata, ali je nemara ravnal samovoljno.

Evangeličanska cerkev: Goreča debata med laiki

Nekdanji evangeličanski škof Geza Filo je pojasnil, da je slovenska Evangeličanska cerkev t. i. sinodalna Cerkev, kjer imajo laiki in duhovniki iste pravice in dolžnosti. »In ravno s tem vprašanjem se doslej nismo dovolj ukvarjali. Podpis te izjave je pripeljal do tega, da bo ta debata morala potekati, in da potem vsakokratni škof, ki predstavlja prvega med enakimi, dejansko zavzame stališča, kot ga sinoda uzakoni.«

Pravoslavna cerkev: Sprevrženo izražanje spolnosti

Stališče Katoliške in Srbske pravoslavne cerkve ter islamske skupnosti je jasno. »Pravoslavna cerkev je prepričana, da zakonske zveze moškega in ženske, ki jo je ustanovil Bog, ni mogoče primerjati s sprevrženim izražanjem spolnosti,« je povedal protojerej Borislav Livopoljac.

Muslimani: Poudarek svetih knjig

Imam v Mariboru Zinaid Mahmutagić pa je izpostavil ključni poudarek skupne izjave in vseh svetih knjig: »da je Bog ustvaril moškega in žensko in jima naročil, naj skrbita za svoje potomstvo. Vernikom bomo predstavljali in jih učili, da je zakonska zveza skupnost ena moškega in ženske ter da ima otrok pravico do očeta in do mame.«

 Imam v Mariboru Zinaid Mahmutagić
Imam v Mariboru Zinaid Mahmutagić © osebni arhiv

RKC: Prva na udaru ne bo Cerkev, ampak katoliški starši

Katoliška cerkev, ki ima kar nekaj svojih vzgojno izobraževalnih zavodov, se boji, da bo ideologija LGBT prek finančnih pritiskov vdrla v te ustanove. Murskosoboški škof Peter Štumpf je povedal, da se po Evropi to že dogaja in da mi ne bomo izjema. »V naši katoliški skupnosti se bomo morali odločiti ali dopustiti LGBT, da z močjo denarja vrši ideološke pritiske na vzgojno izobraževalne ustanove Katoliške cerkve ali pa se odreči vplivom LGBT in voditi te ustanove brez njegovega denarja. To pa seveda pomeni popolno finančno in tudi upravno predrugačenje teh ustanov. Prva na udaru ne bo Cerkev, ampak katoliški starši. In če bodo starši želeli, da njihovi otroci prejemajo v teh ustanovah zdravo in normalno človeško vzgojo, potem bodo skupaj s Cerkvijo morali stopiti v boj za te pravice. Če pa starši tega ne bodo hoteli, pa je bolje, da Cerkev te ustanove opusti in najde druge načine vzgojno izobraževalnega dela,« je še dejal škof Štumpf.

V oddaji Pogovor o smo govorili še o odnosu do pokojnih, upepelitvi, raztrosu pepela, evtanaziji, medsebojnem sodelovanju verskih skupnosti in odptih vprašanjih z državo. 

Cerkev na Slovenskem, Pogovor o
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.