Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Anže Logar, Nataša Pirc Musar (foto: Rok Mihevc)
Anže Logar, Nataša Pirc Musar | (foto: Rok Mihevc)

Še 10 dni do drugega kroga predsedniških volitev

Spoznanje več | 02.11.2022, 16:46 Tanja Dominko Robert Božič

Čez slaba dva tedna se bosta Anže Logar in Nataša Pirc Musar v drugem krogu predsedniških volitev znova potegovala za glasove volivk in volivcev. Tisti, ki jih na dan glasovanja ne bo doma, se lahko le še danes prijavijo za glasovanje po pošti. Na tak način lahko glasujejo invalidi ter volivci v domovih starejših, bolnišnicah, izolaciji ali zaporu.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah, danes jim bodo prišteli še izide glasovanja po pošti iz tujine in glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je Anžeta Logarja volilo 33,95 odstotka volivcev, Natašo Pirc Musar pa 26,87 odstotka.

Oba imata tako še deset dni za prepričevanje volivcev, naj glas oddajo prav njima. V soočenju, ki ga na Radiu Ognjišče pripravljamo v sredo, 9. novembra ob 17. uri, sta oba udeležbo tudi že potrdila.

Dr. Stane Granda je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj dejal: »Kot optimist pričakujem, da se je znova začel en proces, za katerega sem imel občutek, da se je končal že leta 90 ali 91. Ne glede na to, kakšen bo volilni rezultat, bomo imeli predsednika, ki ni bil nikoli član partije.«

To je govorjenje, ki smo ga poslušali v najbolj trdi obliki bivšega jugoslovanskega režima, ko je predsednik države govoril, kaj bomo in kaj ne bomo dovolili.

Sam bolj podpira dr. Anžeta Logarja, čeprav se tudi nekatera stališča Pirc Musarjeve zdijo povsem sprejemljiva. A Granda dodaja: » Poglejte kdo jo podpira. Kučan, Türk, Jankovič... In teh ljudi me je, in lahko tudi vseh nas, upravičeno strah. To so ljudje, ki častijo nedemokratičnost, ki častijo poboje, ki častijo morilce.«

Granda: »Od Pirc Musarjeve bi pričakoval, da se bo distancirala...«

Tudi dr. Granda ni mogel mimo besed predsednika vlade Roberta Goloba, češ da ne bo dovolil, da bi bil izvoljen Logar.

»To je govorjenje, ki smo ga poslušali v najbolj trdi obliki bivšega jugoslovanskega režima, ko je predsednik države govoril, kaj bomo in kaj ne bomo dovolili. Poglejte Goloba, on celo jemlje opravilno sposobnost ljudem, ki se z njim ne strinjajo,« pravi Granda, ki bi od Pirc Musarjeve tudi pričakoval, da se bo distancirala od takih izjav.

»Pa tega ni (storila), celo sama pravi, da bo zdaj prišlo do boja vrednot. To pomeni, da ona vrednote, ki jih predstavlja g. Logar, želi izničiti. Namesto da bi rekla, »Naj zmaga boljši!«, pravi da je treba uničiti nasprotnika. In vidite, to je tisti totalitarizem.«

Tokratna kampanja sovpada tudi s kampanjami pred lokalnimi volitvami in tremi referendumi.

Oddaja Spoznanje več, predsodek manj tudi v obliki podkasta

Z oddajo Spoznanje več, predsodek manj, se želimo odzivati na najrazličnejše predsodke, ki največkrat izvirajo iz nepoznavanja določenih področij, kultur, verstev, zgodovinskih dogodkov, političnih odločitev, običajev in podobno. Vsebine se nanašajo na predsodke, ki se pojavljajo v slovenskem medijskem prostoru, bodisi doma ali pa tudi v širšem prostoru. Z novimi spoznanji širimo obzorje in pogled na svet okrog nas. S tem ima oddaja tudi vzgojno izobraževalni poudarek.
Prihodnji ponedeljek bo gost oddaje Spoznanje več, predsodek manj dr. Žiga Turk.

Spoznanje več
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...