Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
p. Branko Cestnik (foto: Izidor Šček)
p. Branko Cestnik | (foto: Izidor Šček)

O repliki Pahorja in prošnji dveh kandidatk za blagoslov pri "starem patriarhu"

Spoznanje več | 27.09.2022, 11:51 Rok Mihevc

Obisk predsednika Boruta Pahorja med katoliško mladino v Stični, mladinska pastorala, shod za zaščito otrok, Pohod za življenje in predsedniške volitve so bile tokratne teme oddaje Spoznanje več, predsodek manj. Gostoval je p. Branko Cestnik, v tokratnem članku več o njegovem pogledu na prihajajočo predsedniško tekmo.

Replike Boruta Pahorja ne moremo pričakovati

Replike Boruta Pahorja ne moremo pričakovati, to bi bilo tudi krivično do novega predsednika, ocenjuje p. Branko Cestnik. "Naslednji bo prinesel svoj osebnostni profil, svojo podobo, zgodovino in svoj stil." In kako kaže s kandidati? Čeprav je na začetku kazalo, da bo velika gneča, se je na koncu izoblikovalo, da večina njih prihaja iz parlamentarnega loka in da imajo stranke svoje kandidate. "Mislim, da je dobro, da iz njih, ki jih prepoznavamo kot politične osebnosti, pride predsednik države, ki je politična in nad politična funkcija. Bo zanimiva tekma, ker je široka paleta ljudi, tudi teh, ki niso čisto politično opredeljeni." Tekma trenutno še ni dvo blokovska, bo pa verjetno na koncu oz. v drugem krogu, meni Cestnik.

Posnetek celotne oddaje je na voljo tukaj.

Kandidat mora imeti očetovsko ali materinsko širino do naroda

Na kaj pa moramo biti pozorni v teh dneh, ko nas nagovarjajo kandidati? To, da imajo očetovsko ali materinsko širino do slovenskega naroda, spodbuja. "Da ni starš ena ali dva, ampak da zna živeti in sprejeti to simbolno vlogo narodnega očeta ali matere ali pa se jo naučiti. Verjamem, da ni šole za predsednika, predsednik se narediš, ko si nekaj časa na tem položaju. Tudi če gredo s kakšnim predsodkom ali trdnostjo glede kakšnega vprašanja v predsedniško tekmo, upam, da potem, ko bo na terenu, da bo začutil utrip pravega naroda, ne tistega, ki sam sebe razglaša za narod in pije v centru kavico za dva evra. Ko bo to širino dobil, da se bo tudi on spremenil in dobil neko blagost in simbolno materinsko ali očetovsko vlogo, da jo bo sprejel in odigral tako, kot je treba."

Kako sta dve ženski za blagoslov prosile »starega patriarha«

Zanimive so tudi ankete javnega mnenja. Do zdaj so kazale eno sliko, zdaj se stvari malce spreminjajo. To je opazil tudi Cestnik, ki je bil kot malo "feminista" vesel, da so ženske stopile naprej in so »šle v boj«. "Ni mi pa bilo všeč to, da so prosile za blagoslov starega patriarha. Zlasti v teh časih, ko razmišljamo o poteh in stranpoteh feminizma, je dobro, da gre ženska samostojno na pot. Tu se je zalomilo, ker je ena dobila blagoslov, druga pa ne in potem je ta takoj šla stran. Zdaj se je pri prvi tudi zalomilo, ker se je patriarh odločil drugače. In ta igra na levi se bo še nadaljevala. Podpiram to, da so ženske zraven in se vključijo v boj in tudi to je eno znamenje časa."

Vsak predsednik krene iz svojega dvorišča, ampak potem mora znati stopiti tudi na vsako drugo dvorišče.

Družba se vzpostavlja kot simfonični orkester ne kot bobnarji z ulice

Kaj pa na desni? Desnica še ni imela predsednika države v vseh letih od osamosvojitve naprej. Cestnik pravi, da se je prilagajala predsednikom države, če pa so bili ti dobri, so se ti prilagajali desnici. "Pri Pahorju se recimo desnica ni počutila prikrajšano, ker je znal pristopiti do vsakega in je razumel osnovna pravila demokracije, da moramo imeti leve in desne, da moramo imeti dinamiko in dialog. Da ne more samo ena stran, kapital ali kulturna srenja narekovati stvari, da so še mnogi glasovi, da se družba vzpostavlja kot simfonični orkester in ne samo kot bobnarji z ulice.« Ugotavlja še, da se je desnemu kandidatu težko prebiti, ker vendarle nima velikih medijev na svoji strani in ima tako veliko težjo nalogo.

Pa bi letos vseeno lahko prišlo do preboja?

Kandidata na desni sta oba moža, za katera lahko rečeš, da bi bila lahko dobra predsednika, odgovarja p. Cestnik. "Imata širino in lahko rečeš, da on bi pa res z lahkoto šel tudi drugam. Vsak predsednik krene iz svojega dvorišča, ampak potem mora znati stopiti tudi na vsako drugo dvorišče. Na levi in na desni imamo fajn kandidate in bomo videli, kako se bo spromoviralo. Pošteno bi bilo, da bi mediji tu odigrali pravo vlogo."

Spoznanje več
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...