Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (foto: osebni arhiv škofa Jamnika)
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu | (foto: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Slovenci po svetu | 29.11.2022, 12:27 Matjaž Merljak

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno pripravljeni z lepim sodelovanje laikov in čudovitim petjem.

Škof Anton je birmance v nagovoru povabil, da so v novih družbenih razmerah, ko se vsaj na zunaj zdi, da se človek ne zmeni za Boga, žive priče Kristusa. Povabil jih je tudi, da svojo vero poglabljajo, da ostanejo iskalci Božje bližine vse življenje, ter da vedno znova povabijo Jezusa v svoja srca. Šepetanju Svetega Duha bodo lahko prisluhnili predvsem v trenutkih molitve, svete maše in obhajanju drugih zakramentov.

Birma v Lanusu
Birma v Lanusu © osebni arhiv škofa Jamnika

Povabil jih je še, da v sodobni družbi vztrajajo v razumnosti in odgovornosti ter kritičnem in samostojnem razmisleku, s katerim bodo mogli odgovarjati na izzive sodobne družbe etičnega relativizma in "virusa" ugodja in udobja. Zelo ključnega pomena je, da ohranjajo zavest korenin, iz katerih rastejo, svojo versko, kulturno in jezikovno identiteto.

Naj darovi Svetega Duha razsvetljujejo vse birmance, starše, botre in vse skupnosti v Argentini, da bi v novih razmerah ostali žive priče Kristusa, priče upanja in veselja, ki v občestvih črpajo moč, da kot kristjani odgovarjajo na izzive sodobnega časa.

Ob tem pa je ključnega pomena, da ostajajo povezani v občestva, saj je prav to tisto, kar posebej mladim daje moč, da se veselijo življenja in da na tem svetu izpolnijo poslanstvo, za katero jih je Dobri Bog poklical na ta svet.

Srečanje po sveti birmi
Srečanje po sveti birmi © osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Anton Jamnik se je zahvalil staršem, botrom in celotnemu občestvu. Posebna zahvala pa je veljala duhovnikom msgr. Juretu Rodetu, delegatu Franciju Cukjatiju in lazaristu Toniju Burji. Slednji poleg slovenske skupnosti v Lanusu, skupaj z Jožetom Bokaličem vodi zelo veliko cerkveno šolo in prav tako veliko argentinsko župnijo.

Škof Jamnik z mladimi.jpg
Škof Jamnik z mladimi.jpg © osebni arhiv škofa Jamnika

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju