Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (foto: osebni arhiv škofa Jamnika)
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu | (foto: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Slovenci po svetu | 29.11.2022, 12:27 Matjaž Merljak

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno pripravljeni z lepim sodelovanje laikov in čudovitim petjem.

Škof Anton je birmance v nagovoru povabil, da so v novih družbenih razmerah, ko se vsaj na zunaj zdi, da se človek ne zmeni za Boga, žive priče Kristusa. Povabil jih je tudi, da svojo vero poglabljajo, da ostanejo iskalci Božje bližine vse življenje, ter da vedno znova povabijo Jezusa v svoja srca. Šepetanju Svetega Duha bodo lahko prisluhnili predvsem v trenutkih molitve, svete maše in obhajanju drugih zakramentov.

Birma v Lanusu
Birma v Lanusu © osebni arhiv škofa Jamnika

Povabil jih je še, da v sodobni družbi vztrajajo v razumnosti in odgovornosti ter kritičnem in samostojnem razmisleku, s katerim bodo mogli odgovarjati na izzive sodobne družbe etičnega relativizma in "virusa" ugodja in udobja. Zelo ključnega pomena je, da ohranjajo zavest korenin, iz katerih rastejo, svojo versko, kulturno in jezikovno identiteto.

Naj darovi Svetega Duha razsvetljujejo vse birmance, starše, botre in vse skupnosti v Argentini, da bi v novih razmerah ostali žive priče Kristusa, priče upanja in veselja, ki v občestvih črpajo moč, da kot kristjani odgovarjajo na izzive sodobnega časa.

Ob tem pa je ključnega pomena, da ostajajo povezani v občestva, saj je prav to tisto, kar posebej mladim daje moč, da se veselijo življenja in da na tem svetu izpolnijo poslanstvo, za katero jih je Dobri Bog poklical na ta svet.

Srečanje po sveti birmi
Srečanje po sveti birmi © osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Anton Jamnik se je zahvalil staršem, botrom in celotnemu občestvu. Posebna zahvala pa je veljala duhovnikom msgr. Juretu Rodetu, delegatu Franciju Cukjatiju in lazaristu Toniju Burji. Slednji poleg slovenske skupnosti v Lanusu, skupaj z Jožetom Bokaličem vodi zelo veliko cerkveno šolo in prav tako veliko argentinsko župnijo.

Škof Jamnik z mladimi.jpg
Škof Jamnik z mladimi.jpg © osebni arhiv škofa Jamnika

Slovenci po svetu
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...

O avtorju