Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Jamnik v Mendozi (foto: Tatjana Modic Kržišnik)
Škof Jamnik v Mendozi | (foto: Tatjana Modic Kržišnik)

Škof Jamnik in minister Arčon na I. Vseslovenskem srečanju

Slovenci po svetu | 21.11.2022, 17:27 Matjaž Merljak

V Mendozi v Argentini se je včeraj zaključilo I. Vseslovensko srečanje. Udeležili so se ga rojaki iz Kanade, Brazilije, Urugvaja, Čila in seveda iz Argentine. Gosta iz Slovenije sta bila minister Matej Arčon in škof Anton Jamnik. Včeraj je bila v mendoški stolnici sveta maša. Somaševanje je vodil škof Jamnik, ki je ob koncu blagoslovil vino, saj je bilo praznovanje del VII. Martinovanja in torej posvečeno žlahtni kapljici. Škof se je že vrnil v Buenos Aires, kjer nadaljuje pastoralni obisk vseh skupnosti v mestu.

Objavljamo zapis, ki ga je pripravila Tatjana Modic Kržišnik.

V Argentini, v provinci Mendoza, je od 17. 11. do 20. 11. 2022 potekalo I. Vseslovensko srečanje in VII. Martinovanje. Dogodek je organiziralo Slovensko društvo v Mendozi skupaj z Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvom RS v Buenos Airesu, Slovensko-argentinsko gospodarsko zbornico in Častnim konzulom RS v Mendozi z namenom, utrditi vezi med rojaki razkropljenimi po svetu s slovensko domovino.

Srečanja so se udeležili rojaki iz Kanade, Brazilije, Urugvaja, Čila in seveda iz Argentine ter iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, minister Matej Arčon, veleposlanik Republike Slovenije v Argentini Alain Brian Bergant, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu ter mnogo predstavnikov argentinskih in slovenskih društev in organizaciji.

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Tatjana Modic Kržišnik

Uradna otvoritev I. Vseslovenskega srečanja v Mendozi je bila v četrtek zvečer na trgu Independencia, kjer so posebej za to priložnost osrednjo fontano osvetlili v barvah slovenske zastave. V Teatru Independencia se je nato odvil bogat kulturni program. Na začetku je navzoče toplo pozdravil Tine Šmon, predsednik Slovenskega društva v Mendozi, za njim je spregovoril veleposlanik Alain Brian Bergant. Minister Matej Arčon je izrazil veselje ob obisku rojakov in udeležitvi pomembnega dogodka. Po lepih pozdravnih besedah so sledili nastopi.

Na oder so prvi stopili člani Mendoškega pevskega zbora in z lepim izborom pesmi otvorili kulturni program. Za njimi so zapeli otroci šole Antona Martina Slomška, Slovenski Mendoški oktet in Škrjančki. Po lepem in ubranem petju je bil čas za folklorne plese. Najprej se je predstavila domača folklorna skupina Mendoški nageljni. Sledili so nastopi folklorne skupine Mladika, Našega doma San Justo iz Buenos Airesa, ki je ob priliki I. Vseslovenskega srečanja in VII. Martinovanja gostovala v Mendozi. Bogati kulturni program so zaključili gostje iz Slovenije, ansambel Lun'ca.

Drugi dan je potekala poslovna konferenca, na kateri so se predstavili slovensko-argentinske gospodarske zbornice, Slovenian Global Business Network, gospodarske zbornice Primorske, slovenski gospodarstveniki ter častni konzuli iz Argentine in Brazilije. V večernih urah je bila priložnost za degustacijo argentinskih in slovenskih vin.

Tretji dan I. Vseslovenskega srečanja je bil posvečen vinskemu turizmu. Gostje so obiskali vinsko klet Doña Paula, kjer so za kosilo poskusili tradicionalni 'asado' z argentinskim vinom. Z razgledom na mogočne Ande so uživali kulturni program. Ta je bil obarvan z glasbo in plesom. Folklorniki skupine Mladika so zaplesali argentinske folklorne plese. Ansambel Lun'ca je poskrbel, da so se gostje, kljub vročemu popoldnevu veselo zavrteli ob zvokih slovenske glasbe.

V katedrali v Mendozi
V katedrali v Mendozi © Tatjana Modic Kržišnik

Četrti in zadnji dan se je začel s slovesno sveto mašo v mendoški stolnici. Daroval jo je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik s somaševanjem, provinciala slovenskih jezuitov p. Mirana Žvanuta, p. Marjana Kokalja, delegata slovenskih dušnih pastirjev v Argentini Francija Cukjatija, dušnega pastirja v Mendozi  Janeza Cukjatija in domačega župnika. Mendoški pevski zbor in Slovenski Mendoški oktet so sveto daritev obogatili z odličnim petjem. Pred koncem svete maše je škof Jamnik blagoslovil vino, saj je bilo praznovanje posvečeno žlahtni kapljici.

Udeleženci I. Vseslovenskega srečanja v Mendozi
Udeleženci I. Vseslovenskega srečanja v Mendozi © Tatjana Modic Kržišnik

Celodnevni program zadnjega dne I. Vseslovenskega srečanja se je nadaljeval v društvu Slovencev v Mendozi. Tja so se pomaknili gostje kar peš.

Komaj so stopili na dvorišče slovenskega doma so začutili lepo vzdušje in razpoloženje. Na bogato pripravljenih stojnicah so mendoški Slovenci nudili slovenske dobrote, pijačo sladoled in spominke.

Kulturni program se je zopet razvijal med slovenskimi ljudskimi plesi in glasbo. Z lepimi koreografijami so se predstavili Mendoški nageljni in Folklorna skupina Mladika. Ansambel Lun'ca so se tudi, še zadnjič, predstavili med rojaki v Argentini.

I. Vseslovensko srečanje in VII. Martinovanje je izredno lepo poteklo. Zagotovo so se vsi z globoko hvaležnostjo in zadovoljstvom vračali domov.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju