Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska in argentinska zastava (foto: Slovenski dom San Martin)
Slovenska in argentinska zastava | (foto: Slovenski dom San Martin)

Rad bi jim pokazal svoje zanimanje in pozornost

Slovenci po svetu | 15.11.2022, 11:30 Matjaž Merljak

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je predsednik Koordinacije za Slovence v zamejstvu in po svetu pri Slovenski škofovski konferenci, prihaja k rojakom v Argentino. Obiskal bo rojake v Buenos Airesu, Bariločah in Mendozi. Naslednji konec tedna bo tudi podelil zakrament svete birme tako v Slovenski vasi v San Martinu kot v Slovenski hiši v središču Buenos Airesa.

Sporočilo obiska je po škofovih besedah predvsem v tem, "da pokažemo, da smo ena domovina. Kjer je jezik, kultura, vera, tam smo Slovenci, tam je naša domovina in smo povezani v eno družino."

Kot je še povedal za našo oddajo Slovencem po svetu in domovini, bo rojake poslušal, se z njimi pogovarjal, spoznaval njihove načrte, govorili bodo o tem, kako bo čim bolj pastoralno poskrbljeno zanje, saj je slovenska skupnost v Argentini še zelo živa. "Duhovnikov je premalo in skušamo narediti, kar je mogoče, da bo primerno ustrezno poskrbljeno za vse."

Okvirni program obiska:

15. 11. Prihod v Buenos Aires
15. – 17. 11. Bariloche
18. –  20. 11. Mendoza
21. 11. Slovenska vas
22. 11. Slomškov dom
23. 11. Pristava
24. 11. Naš dom San Justo
25. 11. Srečanje z birmanci in botri
26. 11. Sv. birma v Slovenski vasi; San Martin
27. 11. Sv. birma v Slovenski hiši; srečanje z mladino
30. 11. Odhod iz Buenos Airesa

Škof Anton Jamnik
Škof Anton Jamnik © Svobodna Slovenija

Pretekli teden pa je bil škof Jamnik v Ljubljani na letni konferenci slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, ki je prvič po izbruhu novega koronavirusa potekala v živo. "Naši duhovniki izredno lepo delujejo po različnih evropskih državah. Skrbijo za svete maše, delijo zakramente, skrbijo za jezik, kulturo, povezavo z društvi, za tiste, ki živijo na različnih področjih Evrope."

Pogovarjali so se o izzivu, ki ga na tem področju predstavljajo mladi, ki se priseljujejo v evropske države zaradi študija ali dela. Potrebno je vabilo, da se pridružijo slovenski skupnosti. Slovenski duhovniki pa bodo še naprej skrbeli za vse starejše in bolne rojake, ki so toliko dobrega naredili za skupnosti po Evropi in za našo drago Slovenijo.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju