Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof Peter Štumpf prejema odlikovanje (foto: Denis Horvat)
Škof Peter Štumpf prejema odlikovanje | (foto: Denis Horvat)

Madžarsko odlikovanje škof Štumpf razume tudi kot povabilo

Cerkev na Slovenskem | 25.11.2022, 16:42 Tone Gorjup

Soboški škof Peter Štumpf je prejel madžarsko državno odlikovanje, ki mu je sicer bilo namenjeno letošnjega marca. Prejel ga je za negovanje prijateljskih odnosov med Madžari in Slovenci ter za ohranjanje čaščenja sv. Ladislava v Prekmurju. Vročili so mu ga na generalnem konzulatu Madžarske v Lendavi na današnji praznični dan, saj goduje zavetnica lendavske župnije sv. Katarina Aleksandrijska.

Na slovesnosti, ki jo je pripravil generalni konzul Lászlo Eduárd Máthé, so se škofu Štumpfu pridružili apostolski nuncij nadškof Jean-Marie Speich, nadškof Alojzij Cvikl, škof Maksimilijan Matjaž ter nekateri škofovi sodelavci. V utemeljitvi je prevajalka konzula povedala, da predsednik republike škofu Štumpfu, ordinariju murkosoboške škofije »kot priznanje delovanja pri krepitvi bratstva med madžarsko in slovensko katoliško skupnostjo ter ohranjanja kulta kralja sv. Ladislava v Prekmurju podeljuje odlikovanje madžarske države srednji križ madžarskega reda za zasluge.

Škof Peter Štumpf je zahvalil za pozornost in naklonjenost ter dodal: »Visoko odlikovanje sprejemam kot priznanje Katoliški cerkvi, slovenskim in madžarskim škofom, duhovnikom obeh narodnosti in mnogim vernikom za dolgoletno skupno prizadevanje poglabljanja vere v slovenskem in madžarskem jeziku.«

© Denis Horvat

Prejeto odlikovanje škof Štumpf razume tudi kot povabilo: »Katoliški cerkvi na Slovenskem in madžarskem, da skupaj še naprej gradita mostove vere, prijateljstva, sožitja, jezikovnega in kulturnega napredka in vsesplošne blaginje v dobro vseh.«

© Denis Horvat

Spomnil je tudi na čaščenje sv. Ladislava v obeh krajevnih cerkvah ter vse priporočil Nebeški Materi Mariji. V pogovoru za Radio Ognjišče je še dodal, da je madžarska priznala, da ima katoliški škof povezovalno vlogo na tem območju, ki tudi prek duhovnikov skrbi za sožitje med narodi. Tradicionalno dobri odnosi se nadaljujejo že od konca druge svetovne vojne naprej, še zlasti po padcu železne zavese in pozneje, ko je bil za prvega škofa v Murski soboti imenovan Marjan Turnšek. Na tej dediščini gradi tudi sam je, dejal škof Štumpf. Poudaril je še, da eni in drugi skušajo biti res pravi Kristusovi učenci in tudi pričevalci edinosti.

Cerkev na Slovenskem