Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Maja Morela s čebelo in čebelarko :) (foto: Maja Morela)
Maja Morela s čebelo in čebelarko :) | (foto: Maja Morela)

Kdo poskrbi za malico? "Malo kuharice, malo Bog, tudi kmetje."

Slovenija Maja Morela

86 tisoč otrokom v vrtcih in 200 tisoč otrokom v osnovnih šolah so danes postregli tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt poteka od leta 2011. Letos v ospredje postavlja mlečne izdelke in mleko. Tradicionalni zajtrk so jedli tudi učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Ljubljani, pridružili smo jim tudi mi.

Lokalna hrana celotno šolsko leto

Poleg mleka v skodelicah so otroci na krožnik dobili kruh, maslo, med in jabolko. Ravnateljica Nuša Pohlin Schwarzbartl pojasnjuje, da so dobrote na krožnike prišle iz lokalnih kmetij. Tudi sicer se v Zavodu trudijo, da preko celega leta osnovna živila pridobivajo od okoliških pridelovalcev. »Ker nam je pomembno, da ni samo dan ali teden slovenske hrane, ampak nam je pomembno, da je hrana lokalnih pridelovalcev implementirana v celotno šolsko leto.«

© Maja Morela

© Maja Morela

Kdo poskrbi za malico? "Malo kuharice, malo Bog, tudi kmetje."

In kaj pravijo učenci? »Naš današnji zajtrk mi je zelo všeč. Vesela sem, ker mi je všeč zajtrk,« sta povedala Filip in Agata. Ker letošnji tradicionalni zajtrk v ospredje postavlja mleko, smo Emo vprašali, kako nastane. »Pomolzejo kravo.« O tem, kako zraste jabolko, pa Neža: »Najprej posadijo drevo in potem drevo zraste in gor rastejo jabolka in potem, ko so zrela jih dol poberemo in naredimo kompot in pito.« In kdo poskrbi za to, da sta v šoli vsak dan na mizi malica in kosilo? »Malo kuharice, malo Bog, tudi kmetje.«


© Maja Morela

En teden za Ameriko in samo en dan za slovenski zajtrk

Ponekod po Sloveniji so že uvedli tudi teden slovenske prehrane. Tako je v Rahelinem Montessori vrtcu v Preski. Direktor Matevž Vidmar. »Ideja je nastala, ker smo imeli zaposlenega Američana in smo bili dogovorjeni, da imamo ob njihovem zahvalnem dnevu en teden ameriške kulture. Ko sem naslednje leto pripravljal koledar, sem se zamislil, da imamo teden za Ameriko in samo en dan za slovenski zajtrk.«

Jedi na žlico v vrtcu dobro sprejete

Ves teden jedo tradicionalno hrano ne samo za zajtrk, ampak tudi kosilo. V tem tednu se je na njihovem jedilniku znašlo kislo zelje, žganci tudi sirovi štruklji. V vrtcu opažajo, da so tradicionalne jedi na žlico dobro sprejete. Sicer pa je včeraj več organizacij podpisalo pobudo, da bi teden slovenske hrane uvedli po celotni Sloveniji.

Tudi naša sodelavka Slavi je v borovniški osnovni šoli promovirala lokalno pridelano hrano
Tudi naša sodelavka Slavi je v borovniški osnovni šoli promovirala lokalno pridelano hrano © Občina Borovnica

Slovenija, Hrana in okolje
Mateja Sečnik je Slovenska kmetica leta 2025 (photo: Vir: FB Mateje Sečnik) Mateja Sečnik je Slovenska kmetica leta 2025 (photo: Vir: FB Mateje Sečnik)

Mateja Sečnik je slovenska kmetica leta 2025

V Zagorju ob Savi je v tem tednu potekala slovesnost Zveze kmetic Slovenije, na kateri so razglasili Slovensko kmetico leta 2025. To je postala Mateja Sečnik z Butajnove nad Horjulom, članica ...

Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela ) Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela )

Od tovarne do oltarja

Ob 70. osebnem jubileju duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija, smo ga povabili k pogovoru v oddaji Naš gost. Ob tej življenjski obletnici smo se ozrli na prehojeno pod od ...

Gosta oddaje Pogovor o sta bila vodja IPP dr. Hugon Možina in predsednica Zbornice - Zveze Anita Prelec (photo: STA in osebni arhiv) Gosta oddaje Pogovor o sta bila vodja IPP dr. Hugon Možina in predsednica Zbornice - Zveze Anita Prelec (photo: STA in osebni arhiv)

O težavah ljubljanske urgence

Vse raziskave po svetu so pokazale, da je najpomembnejši vzrok kopičenja bolnikov na urgencah zasedenost bolnišnic. »Ko je ta zasedenost nekje preko 80-odstotna, začne kopičenje eksponentno ...

Kupujmo manj, a bolj kakovostno. Izmenjujmo si oblačila, popravljajmo jih, predelajmo. (photo: PixaBay) Kupujmo manj, a bolj kakovostno. Izmenjujmo si oblačila, popravljajmo jih, predelajmo. (photo: PixaBay)

Kako sokrivi smo z neodgovornim nakupovanjem?

Hitra moda – nenehno zagotavljanje novih trendovskih oblačil, obutve in drugih izdelkov po zelo nizkih cenah – je povzročila povečanje količine proizvedenih in zavrženih oblačil. Vse to ima močan ...

Avdio player - naslovnica