Petra StoparPetra Stopar
Nakupovalno središče (foto: pixabay)
Nakupovalno središče | (foto: pixabay)

Kaj skrbi trgovce in kaj pričakujejo od vlade?

Slovenija | 17.11.2022, 13:41 Rok Mihevc

Trenutnih cen energije ne more obvladati noben poslovni model, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije. Zato v njej od vlade pričakujejo, da bo z ustreznimi ukrepi prišla naproti tudi trgovinam. Te so sicer že pristopile k dodatnemu varčevanju z energijo.

Enormen skok cen energentov

Razmere za trgovino so ta trenutek zahtevne in negotove, so na strateški konferenci na Brdu pri Kranju opozorili v Trgovinski zbornici. Menijo, da aktualnih cen energije ne more obvladati noben poslovni model. »Podjetja se soočajo z nesklenjenimi pogodbami za električno energijo za prihodnje poslovno leto. Cena je bila v letu 2021 in v prvi polovici 2022 med 40 in 60 evri/MWh, danes so ponudbe na tem nivoju od 400 do 500 evrov,« je za naš radio pojasnila predsednica zbornice Mariča Lah.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah
Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah © Daniel Novakovic/STA

V gospodarstvu so pričakovali kapico

Na vlado so že naslovili apel, »da je nujno potrebno skreirati ukrepe subvencij oz. državnih pomoči na tem področju, ker sicer podjetja sicer ne bodo mogla preživeti. Noben poslovni model takega skoka v energiji ne more prenesti.« In kako konkretno bi po njihovem mnenju lahko pomagala vlada? »Smo v gospodarstvu pričakovali, da bo vlada skreirala neke vrste kapico, torej omejila zgornjo ceno električne energije po vzoru Nemčije in sicer maksimalno do 130 do 150 evrov/MWh. Ostala razlika do tržne cene pa naj bi šla iz proračuna. To je bila naša želja. Vemo, da vlada pripravlja nek osnutek predlog državne pomoči na tem področju, ne morem pa govoriti o vsebini, ker ta predlog še ni nam mizi. Ga pa pričakujemo v teh dneh.«

Smo v gospodarstvu pričakovali, da bo vlada skreirala neke vrste kapico, torej omejila zgornjo ceno električne energije po vzoru Nemčije in sicer maksimalno do 130 do 150 evrov/MWh. Ostala razlika do tržne cene pa naj bi šla iz proračuna. To je bila naša želja.

Tudi trgovine z varčevalnimi ukrepi

Vlada sicer po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana intenzivno pripravlja nov paket pomoči, cilj ukrepov pa je večja predvidljivost za podjetja in bolj konkurenčne cene energentov. So pa podjetja, pa ne samo zaradi energetske krize, ampak tudi zaradi svojega zavedanja, uvedla določene ukrepe varčevanja z energijo. Prihranek je približno deset odstoten, kar Mariča Lah pozdravlja. Velik preobrat je tudi v alternativnih virih energije, konkretno v sončne panele na streha trgovin.

Kaj še skrbi?

Na vprašanje, kaj jo še skrbi, pa Mariča Lah omenja ambiciozne želje socialnih partnerjev po dvigu minimalne plače pa tudi spremembe dohodninske zakonodaje, ki se bodo po njenih besedah neposredno odrazile na nižjih prejemnikih nekaterih zaposlenih.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.