Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nataša Pirc Musar (foto: STA / Bor Slana)
Nataša Pirc Musar | (foto: STA / Bor Slana)

Nataša Pirc Musar že razburila koroške Slovence

Slovenija | 17.11.2022, 09:03 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Po nedeljski izvolitvi za predsednico države Nataša Pirc Musar že daje prve intervjuje, tudi za tuje medije. A njena izjava za avstrijsko radiotelevizijo ORF, da so manjšinske pravice v Avstriji zgledno urejene, je naletela na neodobravanje Narodnega sveta koroških Slovencev.

Ta je spomnil na neizpolnjene obljube na tem področju in predlagal srečanje s Pirc Musar. Kot poudarja Narodni svet, bi novoizvoljena predsednica morala vedeti, da se državni pogodbi iz let 1919 in 1955 nista zgledno izvajali. Od avstrijske državne pogodbe je minilo 77 let, od memoranduma 11 let, na nov zakon o narodnih skupnostih pa še vedno čakamo, še piše v izjavi za javnost.

Izjava Narodnega sveta koroških Slovencev v celoti

Skoraj istočasno, ko je deželni glavar Peter Kaiser od slovenskega predsednika prejel najvišje slovensko odlikovanje, je Slovenski spored ORF objavil intervju Christiana Wehrschütza z novo designirano predsednico Republike Slovenije, Natašo Pirc Musar. Pirc Musar v tem intervjuju trdi, da so pravice manjšin v Avstriji »zgledno urejene« in da »praktično ni težav«.

Odvetnica in designirana predsednica države bi morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali. Niti daljnosežne obljube koroškega deželnega zbora pred plebiscitom 1920 niso bile izpolnjene, niti memorandum iz leta 2011 ni bil zgledno uresničen. Zaradi malenkostnega kompromisa o krajevnih imenih, ki ni bil v skladu z ustavnim sodiščem, je bil leta 2011 obljubljen »hiter nov Zakon o narodnih skupnostih«. Od Avstrijske državne pogodbe je minilo 67 let, od memoranduma enajst let, na nov Zakon o narodnih skupnostih pa še vedno čakamo. O »zgledni ureditvi« ni mogoče govoriti.

Od Avstrijske državne pogodbe je minilo 67 let, od memoranduma enajst let, na nov Zakon o narodnih skupnostih pa še vedno čakamo. O »zgledni ureditvi« ni mogoče govoriti.

Zato se število pripadnikov narodne skupnosti nenehno zmanjšuje, saj ni obljubljenih učinkovitih zaščitnih ukrepov. Nedavna študija OGM prav tako govori o pomanjkljivostih in demografskemu upadu narodne skupnosti. Nova predsednica republike Pirc Musar kot svojega vzornika (poleg italijanskega in nemškega zveznega predsednika) navaja zveznega predsednika in prav avstrijski zvezni predsednik se je 8. oktobra 2020 v Celovcu opravičil slovenski narodni skupnosti »Zaradi krivic, ki so bile storjene, in zaradi zamujanja pri uresničevanju ustavno zagotovljenih pravic.«

Van der Bellen se je tako opravičil za napake, Pirc Musar pa govori o zgledni ureditvi pravic narodne skupnosti. Podpiramo spoštovanega zveznega predsednika in se mu še enkrat zahvaljujemo.

V zadnjih desetletjih je bilo verjetno na stotine informativnih srečanj narodne skupnosti z ministri in poslanci iz Slovenije. Samo v zadnjih desetih dneh sta bila dva, med drugim z zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Če se informacije ne posredujejo naprej, kakšen je torej namen teh obiskov?

Župan Sadovnik je novo predsednico že povabil v Globasnico, kjer bi jo lahko informirali. Predsednik Inzko je komentiral izjave nove predsednice republike, »da smo kot predstavniki narodne skupnosti na podlagi avstrijske ustave pripravljeni obiskati tudi Ljubljano in novo predsednico republike, ki ji čestitamo za izvolitev, objektivno seznaniti s položajem manjšine.«

Slovenija, Politika
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...