Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Geslo kampanje inštitita Lunina vila (foto: Lunina vila)
Geslo kampanje inštitita Lunina vila | (foto: Lunina vila)

Ko bi vsaj prijavil tisti starš, katerega otrok je pred mojim doživel zlorabo

Novice | 13.11.2022, 07:10 Marjana Debevec

Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. Nasilje nad otroki se je v času epidemije povečalo kar za deset odstotkov. Zato Inštitut za zaščito otrok Lunina Vila izvaja kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš!«.

Otroci in mladostniki se ob zlorabah pogosto ne zavedajo, kaj se dogaja, ali pa ne znajo tega ubesediti. Zato je po besedah predsednice inštituta Nine Kralj pomembno, da smo odrasli pozorni na znake, ki kažejo na zlorabo. »Večinoma gre tukaj za neko nenadno spremembo otrokovega vedenja. Nekaj, kar je bilo za otroka normalno, se zdaj spremeni.« Tukaj omenimo težave pri spanju, hranjenju, izgubo že pridobljenih razvojnih dosežkov, umaknjenost vase, agresija in tako naprej.

Če se nam otrok zaupa, je po besedah Kraljeve najpomembnejše, da mu verjamemo. Obenem pa imamo odrasli odgovornost vsak sum spolne zlorabe prijaviti na policijo in na center za socialno delo. »Naredimo te prijave, naredimo ta korak za otroke, ki ga sami ne zmorejo. Velikokrat slišim od staršev, katerih otroci so preživeli zlorabo, da rečejo: ’Ko bi vsaj prijavil tisti starš, katerega otrok je pred mojim doživel zlorabo’.«

Inštitut Lunina vila v novembru in decembru izvaja kampanjo, v kateri spodbujajo k prijavi teh dejanj. Obenem pa zbirajo sredstva za brezplačne terapije za otroke, ki so zlorabe preživeli. »Pri nas v Lunini vili lahko kupite medvedka. Z nakupom financirate prvo terapevtsko srečanje posameznega otroka in na tem srečanju otrok tudi dobi tega medvedka, ki potem predstavlja zaupno igračo, ki ji otrok lahko zaupa tudi izven terapij.« Lahko pošljete tudi SMS sporočilo Prispevam 5 na 1919.

»Seveda pa lahko v kampanji sodelujete tudi tako, da sami delite svojo zgodbo, da odpirate te teme, da govorite s svojimi bližnjimi o zlorabah, o nasilju. To pa je korak, ki ga lahko naredi vsak, tudi če ne more finančno prispevati,« še poudarja Kraljeva.

Novice