Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. (foto: PATRICK HERTZOG)
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. | (foto: PATRICK HERTZOG)

Novi primeri spolnih zlorab v Franciji

Cerkev po svetu | 08.11.2022, 11:16 Marta Jerebič

Cerkev v Franciji pretresajo nova razkritja primerov spolnih zlorab, do katerih je prišlo v 90. letih med duhovnim spremljanjem in zakramentom spovedi. V preiskavi se je znašlo kar 11 upokojenih ali aktualnih škofov, ki so obtoženi spolnega nasilja, ali pa primerov zlorab niso prijavili. Med njimi je tudi kardinal. O tem je včeraj na novinarski konferenci spregovoril predsednik francoske škofovske konference.

Primer Santier

Program jesenskega zasedanja francoskih škofov v Lurdu je močno zaznamoval primer nekdanjega škofa v Creteilu Michela Santierja. Vatikan ga je lani obsodil zaradi voajerizma in duhovne zlorabe dveh polnoletnih moških v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Primer Ricard

V nedeljo, 6. novembra, pa je škofe s priznanjem o zlorabi presenetil nekdanji dolgoletni nadškof Bordeauxa, 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard, ki je bil med letoma 2001 in 2007 tudi predsednik francoske škofovske konference. V izjavi je zapisal, da je pred 35-leti, ko je bil župnik, 14-letnemu dekletu storil "obsojanje vredno" dejanje, ki ji je nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Žrtev in njeno družino je prosil odpuščanja. Sporočilo je na včerajšnji novinarski konferenci prebral predsednik francoske škofovske konference, nadškof Éric de Moulins-Beaufort, ki je povedal, da so škofje kardinalovo javno priznanje sprejeli s šokom, saj je užival precejšnje spoštovanje.

Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.

Papež: Bodite blizu žrtvam

Sicer pa je nadškof Beaufort ob tej novici sporočil, da je bilo od 11 upokojenih in sedanjih škofov 8 že obsojenih na civilnem ali cerkvenem sodišču. Eden od njih je umrl. V zvezi s tem se je oglasil tudi papež Frančišek. Škofe je spodbudil, naj ostanejo blizu žrtvam in ljudem, ki so pretreseni zaradi zlorab. Na povratnem letu iz Bahraina je opozoril tudi na kulturo prikrivanja teh zločinov. Večina se jih namreč zgodi v družinah in nikoli ne pridejo v javnost. V Cerkvi se je to začelo spreminjati s prvimi razkritji v Bostonu. »Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.« Poudaril je, da bo Cerkev odločno nadaljevala boj proti zlorabam, pri čemer ima veliko vlogo Komisija za zaščito mladoletnih.

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...