Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. (foto: PATRICK HERTZOG)
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. | (foto: PATRICK HERTZOG)

Novi primeri spolnih zlorab v Franciji

Cerkev po svetu | 08.11.2022, 11:16 Marta Jerebič

Cerkev v Franciji pretresajo nova razkritja primerov spolnih zlorab, do katerih je prišlo v 90. letih med duhovnim spremljanjem in zakramentom spovedi. V preiskavi se je znašlo kar 11 upokojenih ali aktualnih škofov, ki so obtoženi spolnega nasilja, ali pa primerov zlorab niso prijavili. Med njimi je tudi kardinal. O tem je včeraj na novinarski konferenci spregovoril predsednik francoske škofovske konference.

Primer Santier

Program jesenskega zasedanja francoskih škofov v Lurdu je močno zaznamoval primer nekdanjega škofa v Creteilu Michela Santierja. Vatikan ga je lani obsodil zaradi voajerizma in duhovne zlorabe dveh polnoletnih moških v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Primer Ricard

V nedeljo, 6. novembra, pa je škofe s priznanjem o zlorabi presenetil nekdanji dolgoletni nadškof Bordeauxa, 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard, ki je bil med letoma 2001 in 2007 tudi predsednik francoske škofovske konference. V izjavi je zapisal, da je pred 35-leti, ko je bil župnik, 14-letnemu dekletu storil "obsojanje vredno" dejanje, ki ji je nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Žrtev in njeno družino je prosil odpuščanja. Sporočilo je na včerajšnji novinarski konferenci prebral predsednik francoske škofovske konference, nadškof Éric de Moulins-Beaufort, ki je povedal, da so škofje kardinalovo javno priznanje sprejeli s šokom, saj je užival precejšnje spoštovanje.

Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.

Papež: Bodite blizu žrtvam

Sicer pa je nadškof Beaufort ob tej novici sporočil, da je bilo od 11 upokojenih in sedanjih škofov 8 že obsojenih na civilnem ali cerkvenem sodišču. Eden od njih je umrl. V zvezi s tem se je oglasil tudi papež Frančišek. Škofe je spodbudil, naj ostanejo blizu žrtvam in ljudem, ki so pretreseni zaradi zlorab. Na povratnem letu iz Bahraina je opozoril tudi na kulturo prikrivanja teh zločinov. Večina se jih namreč zgodi v družinah in nikoli ne pridejo v javnost. V Cerkvi se je to začelo spreminjati s prvimi razkritji v Bostonu. »Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.« Poudaril je, da bo Cerkev odločno nadaljevala boj proti zlorabam, pri čemer ima veliko vlogo Komisija za zaščito mladoletnih.

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...