Jože Bartolj
Andrej Jerman
Petra Stopar
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. (foto: PATRICK HERTZOG)
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. | (foto: PATRICK HERTZOG)

Novi primeri spolnih zlorab v Franciji

08.11.2022, 11:16 Marta Jerebič

Cerkev v Franciji pretresajo nova razkritja primerov spolnih zlorab, do katerih je prišlo v 90. letih med duhovnim spremljanjem in zakramentom spovedi. V preiskavi se je znašlo kar 11 upokojenih ali aktualnih škofov, ki so obtoženi spolnega nasilja, ali pa primerov zlorab niso prijavili. Med njimi je tudi kardinal. O tem je včeraj na novinarski konferenci spregovoril predsednik francoske škofovske konference.

Primer Santier

Program jesenskega zasedanja francoskih škofov v Lurdu je močno zaznamoval primer nekdanjega škofa v Creteilu Michela Santierja. Vatikan ga je lani obsodil zaradi voajerizma in duhovne zlorabe dveh polnoletnih moških v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Primer Ricard

V nedeljo, 6. novembra, pa je škofe s priznanjem o zlorabi presenetil nekdanji dolgoletni nadškof Bordeauxa, 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard, ki je bil med letoma 2001 in 2007 tudi predsednik francoske škofovske konference. V izjavi je zapisal, da je pred 35-leti, ko je bil župnik, 14-letnemu dekletu storil "obsojanje vredno" dejanje, ki ji je nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Žrtev in njeno družino je prosil odpuščanja. Sporočilo je na včerajšnji novinarski konferenci prebral predsednik francoske škofovske konference, nadškof Éric de Moulins-Beaufort, ki je povedal, da so škofje kardinalovo javno priznanje sprejeli s šokom, saj je užival precejšnje spoštovanje.

Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.

Papež: Bodite blizu žrtvam

Sicer pa je nadškof Beaufort ob tej novici sporočil, da je bilo od 11 upokojenih in sedanjih škofov 8 že obsojenih na civilnem ali cerkvenem sodišču. Eden od njih je umrl. V zvezi s tem se je oglasil tudi papež Frančišek. Škofe je spodbudil, naj ostanejo blizu žrtvam in ljudem, ki so pretreseni zaradi zlorab. Na povratnem letu iz Bahraina je opozoril tudi na kulturo prikrivanja teh zločinov. Večina se jih namreč zgodi v družinah in nikoli ne pridejo v javnost. V Cerkvi se je to začelo spreminjati s prvimi razkritji v Bostonu. »Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.« Poudaril je, da bo Cerkev odločno nadaljevala boj proti zlorabam, pri čemer ima veliko vlogo Komisija za zaščito mladoletnih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...