Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. (foto: PATRICK HERTZOG)
Jean-Pierre Ricard je priznal, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice. | (foto: PATRICK HERTZOG)

Novi primeri spolnih zlorab v Franciji

Cerkev po svetu | 08.11.2022, 11:16 Marta Jerebič

Cerkev v Franciji pretresajo nova razkritja primerov spolnih zlorab, do katerih je prišlo v 90. letih med duhovnim spremljanjem in zakramentom spovedi. V preiskavi se je znašlo kar 11 upokojenih ali aktualnih škofov, ki so obtoženi spolnega nasilja, ali pa primerov zlorab niso prijavili. Med njimi je tudi kardinal. O tem je včeraj na novinarski konferenci spregovoril predsednik francoske škofovske konference.

Primer Santier

Program jesenskega zasedanja francoskih škofov v Lurdu je močno zaznamoval primer nekdanjega škofa v Creteilu Michela Santierja. Vatikan ga je lani obsodil zaradi voajerizma in duhovne zlorabe dveh polnoletnih moških v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Primer Ricard

V nedeljo, 6. novembra, pa je škofe s priznanjem o zlorabi presenetil nekdanji dolgoletni nadškof Bordeauxa, 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard, ki je bil med letoma 2001 in 2007 tudi predsednik francoske škofovske konference. V izjavi je zapisal, da je pred 35-leti, ko je bil župnik, 14-letnemu dekletu storil "obsojanje vredno" dejanje, ki ji je nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Žrtev in njeno družino je prosil odpuščanja. Sporočilo je na včerajšnji novinarski konferenci prebral predsednik francoske škofovske konference, nadškof Éric de Moulins-Beaufort, ki je povedal, da so škofje kardinalovo javno priznanje sprejeli s šokom, saj je užival precejšnje spoštovanje.

Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.

Papež: Bodite blizu žrtvam

Sicer pa je nadškof Beaufort ob tej novici sporočil, da je bilo od 11 upokojenih in sedanjih škofov 8 že obsojenih na civilnem ali cerkvenem sodišču. Eden od njih je umrl. V zvezi s tem se je oglasil tudi papež Frančišek. Škofe je spodbudil, naj ostanejo blizu žrtvam in ljudem, ki so pretreseni zaradi zlorab. Na povratnem letu iz Bahraina je opozoril tudi na kulturo prikrivanja teh zločinov. Večina se jih namreč zgodi v družinah in nikoli ne pridejo v javnost. V Cerkvi se je to začelo spreminjati s prvimi razkritji v Bostonu. »Od takrat naprej se Cerkev tega zaveda in dela na tem, medtem ko se v družbi in drugih ustanovah večinoma zlorabe prikrijejo.« Poudaril je, da bo Cerkev odločno nadaljevala boj proti zlorabam, pri čemer ima veliko vlogo Komisija za zaščito mladoletnih.

Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...