Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Nadškofa Ladislav Nemeta in Stanislav Hočevar (foto: Beograjska nadškofija)
Nadškofa Ladislav Nemeta in Stanislav Hočevar | (foto: Beograjska nadškofija)

Novi nadškof Nemeta se je zahvalil Hočevarju za njegovo delo

Cerkev po svetu | 07.11.2022, 14:50 Tone Gorjup

V katedrali Vnebovzetja Blažene Device Marije bo 10. decembra umeščen novi beograjski nadškof Ladislav Németa, ki je štirinajst let vodil škofijo Zrenjanin. Nasledil bo nadškofa Stanislava Hočevarja, ki se po dvaindvajsetih letih poslavlja od Beograda.

Nemet tudi podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc

Nadškof Stanislav Hočevar, ki je že ob dopolnjenem 75. letu papežu ponudil odstop, je dobil naslednika na dan spomina na Sremske mučence, 5. novembra. Papež Frančišek je to službo zaupal zrenjaninskemu škofu Ladislavu Nemeti, ki je tudi podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc.

Zahvala nadškofu Hočevarju

Kot poroča portal donbosko.si nadškof Nemeta ostaja apostolski administrator te škofije, dokler Sveti sedež ne odloči drugače. »Zrenjanin bo ostal v mojem srcu in v moji bližini, morda ne zaradi nalog in zadolžitev, ampak zaradi zanimanja,« je dejal novoimenovani nadškof Németa. Obenem se je zahvalil nadškofu Hočevarju za vsa leta, ki jih je posvetil Beogradu.

Če pogledamo, kako je izgledala nadškofija, ko ste prišli in če pogledamo tudi vse skupnosti, ste veliko naredili in za to se vam zahvaljujem v svojem imenu. Bog vam bo svojo zahvalo gotovo dal ob svojem času.

Leta Hočevarja polna dela in pobud

Nadškof Hočevar je beograjsko nadškofijo vodil od marca 2001; pred tem je bil nekaj časa škof pomočnik. »Ta leta so bila polna dela, pobud in vsega, kar smo videli. Če pogledamo, kako je izgledala nadškofija, ko ste prišli in če pogledamo tudi vse skupnosti, ste veliko naredili in za to se vam zahvaljujem v svojem imenu. Bog vam bo svojo zahvalo gotovo dal ob svojem času. Zahvaljujem se vam tudi za 22-letno predsedstvo srbske Karitas in Karitas beograjske nadškofije. To delo bo ostalo zapisano z velikimi črkami, še posebej ob poplavah in migrantih v Srbiji, saj ste pokazali močno logistično moč in organizacijo skupaj s cerkvenimi ljudmi in ljudmi javnega življenja,« je dejal novoimenovani nadškof Nemeta.

Cerkev po svetu
Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija) Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija)

Kaj je škof Jamnik povedal papežu?

V Rimu je minule dni potekalo spomladansko zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (Comece). Iz Slovenije se je srečanja udeležil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Člane ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...