Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškofa Ladislav Nemeta in Stanislav Hočevar (foto: Beograjska nadškofija)
Nadškofa Ladislav Nemeta in Stanislav Hočevar | (foto: Beograjska nadškofija)

Novi nadškof Nemeta se je zahvalil Hočevarju za njegovo delo

Cerkev po svetu | 07.11.2022, 14:50 Tone Gorjup

V katedrali Vnebovzetja Blažene Device Marije bo 10. decembra umeščen novi beograjski nadškof Ladislav Németa, ki je štirinajst let vodil škofijo Zrenjanin. Nasledil bo nadškofa Stanislava Hočevarja, ki se po dvaindvajsetih letih poslavlja od Beograda.

Nemet tudi podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc

Nadškof Stanislav Hočevar, ki je že ob dopolnjenem 75. letu papežu ponudil odstop, je dobil naslednika na dan spomina na Sremske mučence, 5. novembra. Papež Frančišek je to službo zaupal zrenjaninskemu škofu Ladislavu Nemeti, ki je tudi podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc.

Zahvala nadškofu Hočevarju

Kot poroča portal donbosko.si nadškof Nemeta ostaja apostolski administrator te škofije, dokler Sveti sedež ne odloči drugače. »Zrenjanin bo ostal v mojem srcu in v moji bližini, morda ne zaradi nalog in zadolžitev, ampak zaradi zanimanja,« je dejal novoimenovani nadškof Németa. Obenem se je zahvalil nadškofu Hočevarju za vsa leta, ki jih je posvetil Beogradu.

Če pogledamo, kako je izgledala nadškofija, ko ste prišli in če pogledamo tudi vse skupnosti, ste veliko naredili in za to se vam zahvaljujem v svojem imenu. Bog vam bo svojo zahvalo gotovo dal ob svojem času.

Leta Hočevarja polna dela in pobud

Nadškof Hočevar je beograjsko nadškofijo vodil od marca 2001; pred tem je bil nekaj časa škof pomočnik. »Ta leta so bila polna dela, pobud in vsega, kar smo videli. Če pogledamo, kako je izgledala nadškofija, ko ste prišli in če pogledamo tudi vse skupnosti, ste veliko naredili in za to se vam zahvaljujem v svojem imenu. Bog vam bo svojo zahvalo gotovo dal ob svojem času. Zahvaljujem se vam tudi za 22-letno predsedstvo srbske Karitas in Karitas beograjske nadškofije. To delo bo ostalo zapisano z velikimi črkami, še posebej ob poplavah in migrantih v Srbiji, saj ste pokazali močno logistično moč in organizacijo skupaj s cerkvenimi ljudmi in ljudmi javnega življenja,« je dejal novoimenovani nadškof Nemeta.

Cerkev po svetu
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...