Jože Bartolj
Andrej Jerman
Petra Stopar
Papež na letalu ob odhodu iz Rima (foto: Vatican News)
Papež na letalu ob odhodu iz Rima | (foto: Vatican News)

Zakaj je šel papež v Bahrajn?

03.11.2022, 12:23 Marjana Debevec

Papež Frančišek je malo po 14.30 prispel v Bahrajn, kjer bo ostal do nedelje. Osrednji namen obiska je udeležba na forumu za dialog med Vzhodom in Zahodom sveta, ki se ga udeležujejo voditelji različnih verstev.

Nadaljevanje srečanja v Abu Dahbiju

Začenja se 39. mednarodno potovanje papeža Frančiška, ki bo kot prvi Petrov naslednik obiskal večinsko muslimansko kraljevino Bahrajn. Vsebinsko gre za nadaljevanje srečanja v Abu Dahbiju februarja leta 2019, ko je sveti oče z velikim imamom Al-Azharja Ahmedom al-Tayebom podpisal temeljno besedilo odnosov med islamom in katoliško Cerkvijo in sicer dokument o človeškem bratstvu. Tudi tokrat se bo papež zasebno srečal z imamom Al-Tayebom, zatem pa še z muslimanskim svetom starejših. »Vidim, da se papež zaveda, da je treba izboljšati odnose med verstvi ter poiskati osnovo za skupno delovanje pri velikih vprašanjih človeštva, ki so mir, pravičnost, podnebje in očitno tudi človekove pravice«, je prepričan apostolski administrator Severne Arabije msgr. Paul Hinder.

"Zelo, zelo resna zgodovinska situacija"

Tudi apostolski vikar južne Arabije msgr. Paolo Martinelli poudarja pomen sodelovanja med verstvi pri delu za mir. »Vsekakor smo v zelo, zelo, resni zgodovinski situaciji. Konflikt znotraj Evrope je nekaj, kar se čuti po vsem svetu. Zato verjamem, da se bo to papeževo srečanje – kot tudi njegova prejšnja srečanja – zgodilo v zgodovinskem trenutku, ki je lahko močan navdih za napredovanje miru in resnične sprave«. Msgr. Martinelli je še prepričan, da lahko srečanje v Bahrajnu močno vpliva na mednarodne odnose. Razlike, ki med nami že obstajajo, lahko v luči prizadevanj za skupno dobro, postanejo bogastvo in ne vir konflikta, je še prepričan.

Konflikt znotraj Evrope je nekaj, kar se čuti po vsem svetu. Zato verjamem, da se bo to papeževo srečanje – kot tudi njegova prejšnja srečanja – zgodilo v zgodovinskem trenutku, ki je lahko močan navdih za napredovanje miru in resnične sprave.

Pozornost katoliški manjšini

Sobota bo v Bahrajnu posvečena katoliški manjšini, ko naj bi se svete maše na nacionalnem stadionu udeležilo več kot dvajset tisoč ljudi. Frančišek se bo nato zvečer srečal z mladimi, v nedeljo pa še s škofi in duhovniki. V Bahrajnu živi približno 80.000 katoličanov, migrantov iz različnih koncev sveta, predvsem iz Afrike, Amerike, Indije, s Filipinov in nekaterih Bližnjevzhodnih držav.

Msgr. Martinelli je povedal, da so ti verniki zelo zavzeti, saj jim vera v njihovem migrantskem življenju predstavlja obliko identitete. Gre za katoličane različnih obredov, kar krajevni Cerkvi daje posebno lepoto in raznolikost.

Papežev prihod v Bahrajn
Papežev prihod v Bahrajn © Vatican News

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...