Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek v Bahrajn: To bo potovanje pod zastavo dialoga.

Papež in Sveti sedež | 03.11.2022, 09:00 Helena Križnik

Sveti oče odhaja na obisk v Bahrajn, kjer se bo mudil do nedelje. Okrepiti želi vezi z islamskim svetom, spodbuditi tamkajšnje katoličane in vsem ponesti sporočilo dialoga.

39. apostolsko potovanje svetega očeta

To bo že 39. apostolsko potovanje papeža Frančiška, ki bo tudi njegovo drugo na Arabski polotok. Neposredni razlog za obisk kraljevine je udeležba svetega očeta na sklepnem delu bahrajnskega foruma za dialog ter človeško sožitje med Vzhodom in Zahodom. »To bo potovanje pod zastavo dialoga. Sodeloval bom na forumu, ki tematizira bistveno potrebo, da se Vzhod in Zahod bolj srečujeta zaradi človeškega sobivanja. Imel bom priložnost pokramljati z verskimi predstavniki, predvsem z muslimani,« je spomnil papež Frančišek po opoldanski molitvi.

To bo potovanje pod zastavo dialoga. Sodeloval bom na forumu, ki tematizira bistveno potrebo, da se Vzhod in Zahod bolj srečujeta zaradi človeškega sobivanja.

Bogoslužje in ekumenska molitev

Uradna državna religija v Bahrajnu je namreč islam in šeriat glavni vir prava. Med 1,7 milijona prebivalci naj bi živelo od 80 do 100 tisoč katoličanov, ki svetega očeta nestrpno pričakujejo. Z njim bodo obhajali bogoslužje na nacionalnem stadionu in se udeležili ekumenske molitve za mir v novi stolnici Naše arabske Gospe, ki je bila posvečena konec lanskega leta in leži nedaleč od prestolnice Manama. Med osrednjimi dogodki bo tudi srečanje z mladimi. »Vse prosim, da me spremljate z molitvijo, da bosta vsako srečanje in dogodek plodna priložnost, da v Božjem imenu podprem stvar bratstva in miru, ki ju naš čas močno in nujno potrebuje.« Zahvalil se je kralju v Bahrajnu, tamkajšnjim oblastem, bratom in sestram v veri ter vsem prebivalcem države, še posebej tistim, ki že nekaj časa pripravljajo obisk.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.