Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek v Bahrajn: To bo potovanje pod zastavo dialoga.

Papež in Sveti sedež | 03.11.2022, 09:00 Helena Križnik

Sveti oče odhaja na obisk v Bahrajn, kjer se bo mudil do nedelje. Okrepiti želi vezi z islamskim svetom, spodbuditi tamkajšnje katoličane in vsem ponesti sporočilo dialoga.

39. apostolsko potovanje svetega očeta

To bo že 39. apostolsko potovanje papeža Frančiška, ki bo tudi njegovo drugo na Arabski polotok. Neposredni razlog za obisk kraljevine je udeležba svetega očeta na sklepnem delu bahrajnskega foruma za dialog ter človeško sožitje med Vzhodom in Zahodom. »To bo potovanje pod zastavo dialoga. Sodeloval bom na forumu, ki tematizira bistveno potrebo, da se Vzhod in Zahod bolj srečujeta zaradi človeškega sobivanja. Imel bom priložnost pokramljati z verskimi predstavniki, predvsem z muslimani,« je spomnil papež Frančišek po opoldanski molitvi.

To bo potovanje pod zastavo dialoga. Sodeloval bom na forumu, ki tematizira bistveno potrebo, da se Vzhod in Zahod bolj srečujeta zaradi človeškega sobivanja.

Bogoslužje in ekumenska molitev

Uradna državna religija v Bahrajnu je namreč islam in šeriat glavni vir prava. Med 1,7 milijona prebivalci naj bi živelo od 80 do 100 tisoč katoličanov, ki svetega očeta nestrpno pričakujejo. Z njim bodo obhajali bogoslužje na nacionalnem stadionu in se udeležili ekumenske molitve za mir v novi stolnici Naše arabske Gospe, ki je bila posvečena konec lanskega leta in leži nedaleč od prestolnice Manama. Med osrednjimi dogodki bo tudi srečanje z mladimi. »Vse prosim, da me spremljate z molitvijo, da bosta vsako srečanje in dogodek plodna priložnost, da v Božjem imenu podprem stvar bratstva in miru, ki ju naš čas močno in nujno potrebuje.« Zahvalil se je kralju v Bahrajnu, tamkajšnjim oblastem, bratom in sestram v veri ter vsem prebivalcem države, še posebej tistim, ki že nekaj časa pripravljajo obisk.

Papež in Sveti sedež
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...