Jože Bartolj
Andrej Jerman
Petra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek v Bahrajn: To bo potovanje pod zastavo dialoga.

03.11.2022, 09:00 Helena Križnik

Sveti oče odhaja na obisk v Bahrajn, kjer se bo mudil do nedelje. Okrepiti želi vezi z islamskim svetom, spodbuditi tamkajšnje katoličane in vsem ponesti sporočilo dialoga.

39. apostolsko potovanje svetega očeta

To bo že 39. apostolsko potovanje papeža Frančiška, ki bo tudi njegovo drugo na Arabski polotok. Neposredni razlog za obisk kraljevine je udeležba svetega očeta na sklepnem delu bahrajnskega foruma za dialog ter človeško sožitje med Vzhodom in Zahodom. »To bo potovanje pod zastavo dialoga. Sodeloval bom na forumu, ki tematizira bistveno potrebo, da se Vzhod in Zahod bolj srečujeta zaradi človeškega sobivanja. Imel bom priložnost pokramljati z verskimi predstavniki, predvsem z muslimani,« je spomnil papež Frančišek po opoldanski molitvi.

To bo potovanje pod zastavo dialoga. Sodeloval bom na forumu, ki tematizira bistveno potrebo, da se Vzhod in Zahod bolj srečujeta zaradi človeškega sobivanja.

Bogoslužje in ekumenska molitev

Uradna državna religija v Bahrajnu je namreč islam in šeriat glavni vir prava. Med 1,7 milijona prebivalci naj bi živelo od 80 do 100 tisoč katoličanov, ki svetega očeta nestrpno pričakujejo. Z njim bodo obhajali bogoslužje na nacionalnem stadionu in se udeležili ekumenske molitve za mir v novi stolnici Naše arabske Gospe, ki je bila posvečena konec lanskega leta in leži nedaleč od prestolnice Manama. Med osrednjimi dogodki bo tudi srečanje z mladimi. »Vse prosim, da me spremljate z molitvijo, da bosta vsako srečanje in dogodek plodna priložnost, da v Božjem imenu podprem stvar bratstva in miru, ki ju naš čas močno in nujno potrebuje.« Zahvalil se je kralju v Bahrajnu, tamkajšnjim oblastem, bratom in sestram v veri ter vsem prebivalcem države, še posebej tistim, ki že nekaj časa pripravljajo obisk.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...