Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
David Cigoj (foto: NL)
David Cigoj | (foto: NL)

Ali družba res napreduje?

| 13.10.2022, 18:00 Nataša Ličen

Vprašanje v naslovu je smiselno, ker se mnogi sprašujemo, kaj se dogaja v družbi, ali ljudje pozabljamo na osnovne vrednote, saj včasih meje sprejemljivega potiskamo nevarno proti robu? Ali se družbe, v njej posamezniki, razvijajo ali prej nazadujejo? Mnogi se zaskrbljeno zazirajo v prihodnost in se sprašujejo, je med nami sploh še kaj svetega?

Naša osnovna psihološka potreba je, da vsak dan dobimo kakšno majhno zmago nad izzivi in težavami. Bistveni so dobri odnosi, s tem naš obrambni mehanizem popusti. Lahko se odpremo ljudem in svetu ter s tem bolje razumemo realnost in jo tudi lažje sprejmemo.

V naši družbi je jedro zdravega.
David Cigoj že več let raziskuje lastnosti družb in kulturne razlike v njih, preučuje tudi raziskave iz vsega sveta, ki se dotikajo teh vprašanj. Izšla je njegova druga, dopolnjena izdaja knjige «Razvoj zavesti«. Povabili smo ga v studio, kjer je podal nekaj pomenljivih, tudi pozitivnih ugotovitev.

Poslušajte pogovor.

V odnosih je včasih dobro iti preko sebe in biti preprosto prijazen do drugih.

Torej, napredujemo ali ... ?

David: »Ljudje moramo imeti čimbolj ljubeče in enakopravne odnose. Dopustimo drugemu avtonomijo, podpirajmo ga, ne pa da od njega ves čas zahtevamo, ga silimo v nekaj, vse to je psihološko nasilje, ki se ga moramo čimprej rešiti. Številni imajo občutek, da se kot ljudje ne razvijamo, da gremo nazaj in da postajamo vse slabši. Toda znanost skozi raziskave vrednot, ki so bile opravljene po vsem svetu, vendarle dokazuje, da postajamo vse boljši. Na področju psihološkega razvoja smo v zadnjih petdesetih letih dokazano naredili velik korak naprej

Skupni imenovalec je Ljubezen

Tudi odrasli se razvijamo, tako kot otroci, s skoraj isto dinamiko. Kakšni so pogoji, kakšne so stopnje razvoja, David opiše v svoji knjigi.

Če sveta ne razumemo se v odnosu do njega postavimo v položaj žrtve. In, do realnosti postanemo kljubovalni.

Štiriindvajset kreposti in vrlin.

»Med stošestinšestdesetimi državami, v katerih so merili optimalnost človeškega delovanja, so ugotovili, da na Balkano obstaja črna luknja, kar pomeni, da imajo ljudje tega področja največ težav. Slovenci se nismo odrezali slabo, znašli smo se na šestinpetdesetem mestu. Med vprašanji je bilo tudi, ali ste v zadnjem mesecu kaj darovali, ste bili dobrodelno aktivni?«

Bolj kot smo razumevajoči drug z drugim, bolj lahko, kot posamezniki in družba v celoti, napredujemo.
Bolj kot smo razumevajoči drug z drugim, bolj lahko, kot posamezniki in družba v celoti, napredujemo. © PixaBay

Zelo pomembna je meritev vrednot

»Večina družb po svetu neprestano počasi napreduje, tiste, ki so v ospredju, se razvijajo še hitreje. Počasneje se razvijajo nedemokratične družbe, tudi tiste, kjer je življenje zaradi zunanjih dejavnikov težje, kot recimo v puščavi in podobno. Razvoj se odvija spiralno. Kot kažejo raziskave, je v zadnjih letih precej nazadovala Indija. Polarizacija je vojna brez fizičnega spopada. Razmere med ljudmi se zaostrujejo, razbohoti se sovraštvo do drugega, in tako celotna družba začne nazadovati.«

Slovenci bi lahko bolj zaupali drug drugemu. Se skušali bolj razumeti, saj je to osnova konstruktivnejšega sodelovanja in trdnejših vezi med nami, ob katerih bomo lahko v razvoju zavesti vsi hitreje napredovali.

Avtor David Cigoj je stopil na ramena velikanov družboslovnih ter humanističnih znanosti in njihovo znanje povezal v meta teorijo. Opisuje razvojni model, ki izvaja razvojni proces. Seveda neznanke ostajajo, znanost vendarle še ne ponuja odgovorov na vsa vprašanja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.