Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi (foto: Oton Naglost)
Cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi | (foto: Oton Naglost)

Pri Mariji tolažnici sklepamo letošnje šmarno romanje

Radijski utrip | 08.09.2022, 09:06 Robert Božič

Na praznik Marijinega rojstva radijski kolesarji zaključujejo letošnje romanje Od Marije k Mariji. Ob 10.00 se bodo zbrali v Logu pri Vipavi, kjer bo v tamkajšnjem svetišču Marije tolažnice žalostnih slovesno bogoslužje ob današnjem prazniku. Sveto mašo bomo v živo prenašali na naših valovih.

V to znano in priljubljeno vipavsko romarsko cerkev vabimo tudi vse naše poslušalke in poslušalce, od blizu in daleč. Zaupno se priporočimo Mariji in jo prosimo za sredništvo pri Bogu ter kličimo blagoslov na vse prihodnje korake naše osebne in tudi poti naših skupnosti, naroda in države.

Rektor svetišča Alojz Furlan
Rektor svetišča Alojz Furlan © Rok Mihevc

V Logu pri Vipavi se je današnje svete maše udeležilo več kot 500 ljudi, pri oltarju pa so se vipavskemu župniku pridružili še direktor radia Franci Trstenjak, provincial jezuitov p. Miran Žvanut, vipavski vikar Gabriel Kavčič in diakon Tadej Sadar. Sveto mašo je daroval rektor svetišča Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, Lojze Furlan.

Kolegica Tanja Dominko pravi: "Poganjanje pedal je prav tako lahko molitev, smo slišali radijski kolesarji v Logatcu s strani tamkajšnjega župnika Janeza Kompareta, ko nam je podelil svoj blagoslov za varno pot. In prav res. Ko človek premaguje klance, ki jih na Vipavskem včeraj ni manjkalo, se večkrat zazre v nebo, priporoči tiste, ki tovrstnih kilometrov ne morejo več premagovati, in tiste, ki se soočajo s številnimi drugimi preizkušnjami. Zato je bil sklep romanja pri Mariji Tolažnici žalostnih v Logu pri Vipavi še bolj pomenljiv.

Namreč poslanstvo radia je tako razveseljevati kot tudi opogumljati in tolažiti. Zlasti pa spregovoriti naglas o mnogih ranah našega časa in posredovati resnico. Zanjo so nam naši poslušalci izredno hvaležni.

Kako pomembno vlogo imamo mediji nasploh, je pri današnjem bogoslužju v Logu poudaril tudi vipavski župnik Lojze Furlan. Dejal je, da bi namreč o rojstvu Marije, ki se je rodila Ani in Jakobu, ko sta bila že nekoliko v letih, redki objektivno poročali. Nekateri bi iskali senzacijo, drugi bi se zgražali, zakaj se ni odločila za splav, tretji bi mamico raztrgali.

Žalostno dejstvo je, kot pravi vipavski župnik, da so danes mnoge žene izpostavljene pritiskom, naj se odločijo za splav, doživljajo jih celo od takih, ki hodijo v cerkev. Tudi nenačrtovane otroke je Bog poklical v življenje, je še poudaril župnik."

Vabljeni da pridigi v celoti prisluhnete!

 

Cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi

Ni dvoma, da je Log bil - in verjamemo, da še vedno je - za vipavsko dolino žarišče božje Previdnosti, po katerem se je Tolažnica žalostnih – Njej je posvečena cerkev v Logu – ukoreninila med vipavskim ljudstvom, da mu varuje zemljo, naselja, družine, blagoslavlja delo, prosi za dušno in telesno zdravje, tolaži v bridkostih in preizkušnjah. Mogočno svetišče, v katerem domuje loška Mati božja, je vse prej kot samo podružnica ponosne vipavske fare; kot romarsko središče je srce celotne Vipavske. O tem nam zgovorno priča njena zgodovina,« je o romarski cerkvi sredi zgornje vipavske doline zapisal Franc Kralj.

Svetišče na tem kraju sicer sega že v stari vek. Na ravnici ob »Mrzli reki« sta se 5. in 6. septembra leta 394 spopadli vojski rimskega krščanskega cesarja Teodozija in poganskega proticesarja Evgenija. Legenda pripoveduje, da je na mestu, kjer danes stoji Marjina cerkev, bila že v Teodozijevem času kapelica, v kateri naj bi cesar molil na predvečer velikega spopada in izmolil zmago, h kateri je »čudežno« pripomogla burja ... Legenda pravi, da je Teodozij po bitki v zahvalo na tem mestu zgradil cerkev, oprijemljivi zgodovinski viri pa cerkev prvič omenjajo 6. junija 1430. Jedro današnje cerkve je iz 17. stoletja, je pa svetišče kasneje doživelo precej predelav in pozidav, ter bilo priča zelo burnemu zgodovinskemu dogajanju.

Glavni oltar v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi
Glavni oltar v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi © Oton Naglost

Brez dvoma pa je še danes to mogočno svetišče, v katerem domuje loška Mati božja, priljubljena božja pot vsakega Vipavca.

9:07 še zadnji kilometri od Križa do Loga

Romarska ekipa je, hvaležna za gostoljubje pri bratih kapucinih v Križu, že na poti v Log.

 

Spotoma še pozdrav Jožici.

 

Negujemo slovensko izročilo šmarnih romanj

Naši predniki so praznikoma Marijinega vnebovzetja (15. avgust) in Marijinega rojstva (8. september) dali slovensko ime: veliki in mali šmaren oziroma vélika in mala maša, pa tudi velika in mala gospojnica. Obdobje med tema dvema praznikoma je znano kot obdobje romanj v Marijina romarska svetišča in prav to navado z radijskim kolesarskim romanjem vsako leto negujemo tudi radijke in radijci. 

Radijski romarji: Blaž Lesnik, Nataša Ličen, Izidor Šček, Urša in jure Sešek, Toen Gorjup, Tanja Dominko in Lidija Zupanič.
Radijski romarji: Blaž Lesnik, Nataša Ličen, Izidor Šček, Urša in jure Sešek, Toen Gorjup, Tanja Dominko in Lidija Zupanič. © Rok Mihevc

Po izročilu ta dan pomeni že začetek jeseni, saj ponekod mala maša za suknjo vpraša ali pa odpre dolinsko pašo (mala maša – v vsakem grmu paša), kar pa letos zaradi suše žal ne drži.

Srečanja na poti odmevajo v našem programu, lahko pa jih ažurno spremljate tudi s pomočjo utrinkov na naši FB strani. Utrip prvega dne kolesarskega romanja vam je na voljo na tejle povezavi, vabljeni pa tudi, da si ogledate kronologijo drugega dne.

Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...