Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Na vrhu današnji dopoldanskih klancev, tik pred spustom v Vipavsko dolino (foto: Rok Mihevc)
Na vrhu današnji dopoldanskih klancev, tik pred spustom v Vipavsko dolino | (foto: Rok Mihevc)

Od Marije k Mariji 2022: 2. dan

Dogodki | 07.09.2022, 21:20 Robert Božič

Letošnje kolesarsko romanje »Od Marije k Mariji« so radijske sodelavke in sodelavci zgodaj zjutraj začeli v Logatcu. Danes jih romarska pot vodi proti Vipavski dolini. Najprej jih čaka kar zahteven vzpon in nato blagodejen spust do Podkraja in Cola, sledi srečanje v Vipavi in Podnanosu, nato se jim obeta vzpon čez Goče proti Ajdovščini, kjer se bo srečanje zgodilo v Šturjah ob kipu Filipa Terčelja, zaključek današnje poti pa bo zvečer v Vipavskem Križu.

Srečanja na poti odmevajo v našem programu, lahko pa jih ažurno spremljate tudi s pomočjo utrinkov na naši FB strani. Včerajšnji utrip vam je na voljo na tejle povezavi, v nadaljevanju pa tudi danes sproti nastaja spletni romarski dnevnik.

20.00 za piko na I še oddaja Moja generacija v živo iz šturskega studia Radia Ognjišče

Radijski romarji bodo nocoj prenočili v zavetju kapucinskega samostana v Svetem Križu. Večerno srečanje s PRO-jevci v Šturjah, pa se nadaljuje z oddajo Moja generacija, ki nastaja v živo. Gostje so zabavni, razgledani in duhoviti, prepričani smo, da uživate.

 

 

16:12 Do Izidorjeve tašče "na Guočah je polhnu klancu. Do cerkuce pa še en al dva več..."

 
 

14:21 A se spomnite Tistega lepega dne?

V Podnanosu prav poseben sprejem:

 

11:55 To pa je bil spust

Spominska fotografija v Vipavi...
Spominska fotografija v Vipavi... © Rok Mihevc

Ura je zakon za radijce. In tako "ni blo druge" kot izkoristiti navzdol obrnjen klanec za hiter spust v Vipavo, od koder smo se skupaj povezali v molitvi.

11:03 A veste koliko šolarjev obiskuje podružnično šolo v Podkraju?

Lahko jih preštejete. Njihovo učiteljico Katjo in vse učence male podružnične šole Podkraj smo presenetili.

10:07 Prvo presenečenje na vipavski strani

Naša zvesta PRO-jevka Ivanka je doma v Podkraju, visoko nad Vipavsko dolino. Radijski kolesarji so se, predenj so se ustavili na dvorišču njene hiše, že nadihali svežega primorskega zraka in po dolgih klancih od Kalc mimo Stare pošte tudi prišli do sape. Ob zapeti pesmi je ostala brez besed. Presenečenje!

9.20 Zdaj pa klanci

8.17 Slovo iz Logatca

Slovo iz Logatca ...
Slovo iz Logatca ... © Rok Mihevc

Župnik Janez Kompare, Marjan Bunič in zakonca Marija in Peter Stevanja
Župnik Janez Kompare, Marjan Bunič in zakonca Marija in Peter Stevanja © Mirjam Judež

Skozi Logatec vodi tudi del Jakobove poti. Župnik Janez Kompare tako pogosto sprejme romarje in jim nudi prenočišče na skupnih ležiščih, pa tudi topel tuš. "Kaj hočeš še več? Priporočamo," pravijo radijski romarji, ki so minulo noč izkusili to gostoljubje. Zanje sta se zelo potrudila tudi zakonca Marija in Peter Stevanja.

 

 

 

 

Tule je urnik, da nas boste ujeli pravi čas in na pravem mestu.

Iz in okrog župnije

VABLJENI

Col

V PODKRAJ, v sredo, 7. septembra ob 10.30, pri cerkvi v Podkraju

Vipava

V VIPAVI, v sredo, 7. septembra ob 12. uri k opoldanski molitvi v cerkvi

Podnanos

V PODNANOS, v sredo, 7. septembra ob 15. uri k župnišču

Šturje

V AJDOVŠČINO, v sredo, 7.septembra, ob 19.30 uri pred cerkvijo v Šturjah

 

 

Vipavski križ

V KRIŽ, v četrtek, 8. septembra, ob 8. uri pred cerkvijo

Dogodki
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...