Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: osebni arhiv)
| (foto: osebni arhiv)

"Kapelski pubje še tak popevamo"

Oddaje | 14.09.2022, 13:55 Vesna Sever Borovnik

"Kapelski pubje še tak popevamo," smo naslovili tokratno oddajo o ljudski glasbi iz cikla "Pevci zapojte, godci zagodte", ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 21. uri.

Naprej, cvik, bas

Kapelske pube odlikuje triglasno fantovsko petje, z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, cvik oz. prek in bas. Značilnost skupine je »solistično« petje zgornjih dveh glasov. V preteklosti sta zgornji dve melodiji pela le dva pevca, ostali pa so basirali. Poleg osnovnih treh glasov večglasja, je posebnost skupine tudi petje z glasom tretka, ki mu po domače rečejo ibercvik. Ena od posebnosti petja na Bizeljskem območju, ki jo izvajajo in ohranjajo tudi Kapelski pubje, je tudi ležeči bas.

© osebni arhiv

Tretja zgoščenka: Travniki so še zeleni

Minuli teden smo v oddaji predvajali odlomke s srečanja, ki so ga na veliki šmaren pripravili Kapelski pubje (KD-Kapele) ob 15-letnici delovanja. Praznovanje so obeležili skupaj s pevci iz Globokega, Skupina Ragle iz Trebnjega in godci iz Loka-Rošnje. Tokrat smo več besed namenili njihovi tretji zgoščenki »Travniki so še zeleni« in zbirki ljudskih pesmi »Kapelski pubje še tako popevamo«, ki so ju izdali ob jubileju. V zbirki, ki jo je pripravil mentor Kapelskih pubov Miha Haler, je 60 zapisov izvirnih in ponarodelih ljudskih pesmi v zborovski obliki. Vsi napevi so zvočno dokumentirani na treh zgoščenkah. O delovanju Kapelskih pubov, tretji zgoščenki in zbirki ljudskih pesmi so spregovorili Haler Miha, Vlado Hotko in Marko Blaževič.

Kapelski pubje v pogovoru z Vesno Sever Borovnik
Kapelski pubje v pogovoru z Vesno Sever Borovnik © Rok Mihevc

PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade … V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo. Prisluhnite arhivskim oddajam.

Oddaje
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...