Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
 (foto: osebni arhiv)
| (foto: osebni arhiv)

"Kapelski pubje še tak popevamo"

Oddaje | 14.09.2022, 13:55 Vesna Sever Borovnik

"Kapelski pubje še tak popevamo," smo naslovili tokratno oddajo o ljudski glasbi iz cikla "Pevci zapojte, godci zagodte", ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 21. uri.

Naprej, cvik, bas

Kapelske pube odlikuje triglasno fantovsko petje, z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, cvik oz. prek in bas. Značilnost skupine je »solistično« petje zgornjih dveh glasov. V preteklosti sta zgornji dve melodiji pela le dva pevca, ostali pa so basirali. Poleg osnovnih treh glasov večglasja, je posebnost skupine tudi petje z glasom tretka, ki mu po domače rečejo ibercvik. Ena od posebnosti petja na Bizeljskem območju, ki jo izvajajo in ohranjajo tudi Kapelski pubje, je tudi ležeči bas.

© osebni arhiv

Tretja zgoščenka: Travniki so še zeleni

Minuli teden smo v oddaji predvajali odlomke s srečanja, ki so ga na veliki šmaren pripravili Kapelski pubje (KD-Kapele) ob 15-letnici delovanja. Praznovanje so obeležili skupaj s pevci iz Globokega, Skupina Ragle iz Trebnjega in godci iz Loka-Rošnje. Tokrat smo več besed namenili njihovi tretji zgoščenki »Travniki so še zeleni« in zbirki ljudskih pesmi »Kapelski pubje še tako popevamo«, ki so ju izdali ob jubileju. V zbirki, ki jo je pripravil mentor Kapelskih pubov Miha Haler, je 60 zapisov izvirnih in ponarodelih ljudskih pesmi v zborovski obliki. Vsi napevi so zvočno dokumentirani na treh zgoščenkah. O delovanju Kapelskih pubov, tretji zgoščenki in zbirki ljudskih pesmi so spregovorili Haler Miha, Vlado Hotko in Marko Blaževič.

Kapelski pubje v pogovoru z Vesno Sever Borovnik
Kapelski pubje v pogovoru z Vesno Sever Borovnik © Rok Mihevc

PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade … V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo. Prisluhnite arhivskim oddajam.

Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...