Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Tony Margeta (foto: osebni arhiv)
Tony Margeta | (foto: osebni arhiv)

Tony Margeta, dirigent in glasbeni pedagog s Švedske, slovenskega rodu: Kot otrok sem zelo rad pel

Via positiva | 01.09.2022, 18:00 Nataša Ličen

Toni je svojo glasbeno kariero začel kot sedemletnik v göteborški katedrali, kjer je pel štirinajst let. Po sodelovanju v deškem zboru se je odločil za študij glasbenega pedagoga na Univerzi za glasbo v Göteborgu. Je sin slovenskih staršev, rojen na Švedskem, kamor sta se starša preselila še pred njegovim rojstvom. Vsako leto so se za nekaj tedno vračali na počitnice v Slovenijo. To poletje je v tedenskem usposabljanju na povabilo Damijana Močnika svoje znanje predajal Slovenskemu otroškemu zboru, ki je po tem nastopil na več odrih v Sloveniji in navdušil.

Oče se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja selil iz Ljubljane na Švedsko, ker mu je prijatelj pisal, da so tam lepa dekleta. Toda oče je že imel dekle, mojo mamo, ki mu je sledila na sever. Doma smo vedno govorili slovensko.

Študiral je dirigiranje med drugim pri Matsu Nilssonu in Matsu Paulssonu, sodeloval pri poučevanju pri Ericu Ericsonu. V preteklih letih je bil dirigent več zborov, kot sta Chalmers Damkör, mešani pevski zbor univerze v Göteborgu (zdaj Göteborgs Akademiska Kammarkör) in komorni zbor Vox Magna v Göteborgu. Od leta 2004 do 2015 je bil Tony umetniški vodja in dirigent Komornega zbora Falu, s katerim je osvojil več vidnih mest na mednarodnih zborovskih tekmovanjih v Evropi.

Časi so se spremenili, veliko fokusa je na posamezniku, zato je pomembno sodelovanje v zboru, kjer se učimo sodelovanja in sprejemanja, prilagajanja skupini.

Na festivalu Grieg v Bergnu je Komorni zbor v hudi konkurenci z 32 drugimi zbori z vsega sveta zmagal tako v posvetnem razredu kot v Grand Prixu. Na Chorfestspiele Bad Krozingen 2015 je zbor zmagal v obeh kategorijah z najvišjo oceno tekmovanja, Grand Prix pa je šel Falu Kammarkörju.

S Tonijem Margeto smo se pogovarjali v oddaji "Via positiva"

Spomladi 2014 je Tony prevzel delo novega dirigenta in umetniškega vodje La Cappelle, enega vodilnih švedskih ženskih zborov, ki ga je leta 1986 ustanovil Robert Sund, nato pa ga je 20 let vodila Karin Eklundh. Z La Cappello je zmagal v obeh tekmovalnih kategorijah (ženski zbor in duhovni razred) ter Grand Prix v Italiji (Lido di Jesolo, 2015) in v Avstriji (Bad Ischl, 2018).

Klima na Švedskem se mi sploh ne dopade, jeseni in pozimi je temačno z veliko dežja. Pol leta teme. Takrat se samo dela in druži s prijatelji. Ko je več sonca, pa vsa dežela oživi.

Avgusta 2019 je skupaj z zborom osvojil Grand Prix of Nations v duhovni glasbi s spremljavo na Evropskih zborovskih igrah v Göteborgu. V letih 2009–2011 je bil Tony nacionalni konfederacijski dirigent Švedske zborovske zveze in je bil nato med drugim vodja »Korsång på Skansen« s 1400 zborovskimi pevci. Prejel je tudi štipendijo štipendijskega sklada Madeleine Uggla za svoje izjemne prispevke k švedski vožnji.
2014–2020 je bil vodja okrožja znotraj švedskega vozniškega združenja v okrožju Stockholm. Tonyja pogosto najamejo kot inspiratorja in trenerja za različne zbore in zborovodje, sodeloval pa je tudi v žiriji na mednarodnih zborovskih tekmovanjih.

Ob delavnikih dela od leta 2015 kot zborovodja in glasbeni pedagog pri glasbenem pouku Adolfa Fredrika. Od leta 2017 je dirigent in umetniški vodja Adolfa Fredrika Gosskör, enega od dveh reprezentativnih zborov pri Adolfu Fredriku Music Classes. Od leta 2018 je Tony tudi dirigent in umetniški vodja mladinskega zbora Storkyrkan v kongregaciji Stockholmske katedrale.

Via positiva
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...