Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Volitve, volilna skrinjica (foto: Pixabay)
Volitve, volilna skrinjica | (foto: Pixabay)

Potrjenih osem predsedniških kandidatov

| 29.09.2022, 14:13 Alen Salihović

Do izteka roka za vložitev kandidatur na volitvah predsednika republike je bilo vloženih devet kandidatur. Kot so sporočili iz Državne volilne komisije, je kandidaturo kot zadnji s podpisi volivcev vložil Edén Fohatóm, ker pa je imel zgolj nekaj podpisov, je iz tekme izpadel. Za mesto predsednika oziroma predsednice naj bi se, če do tretjega oktobra ne umaknjeno soglasja h kandidaturi potegovali: glasbenik Gregor Bezenšek, poslanec NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec SDS Anže Logar, pravnica Nataša Pirc Musar, evropski poslanec Milan Brglez, ginekologinja Sabina Senčar ter poslanec Levice Miha Kordiš. Nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Kdo so kandidati in kandidatki?

Gregor Bezenšek - Neodvisni kandidat je akademski glasbenik in humanitarec, rojen 29. aprila 1983. Prihaja iz Šentjurja. Kot glasbenik ustvarja in nastopa pod umetniškim imenom SoulGreg Artist, hkrati pa je umetniški vodja oblikovalskega studia. Širša javnost ga je spoznala kot soustanovitelja Društva za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan, ki sta ga z ženo ustanovila po tem, ko je njun sin izgubil bitko z redko neozdravljivo boleznijo. Z društvom pomagata otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam.

Janez Cigler Kralj - Kandidat NSi je univerzitetni diplomirani politolog, rojen 28. decembra 1978. Prihaja iz Komende. Dolgoletni član NSi je letos sedel v poslanske klopi, v prejšnji vladi pa je bil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pred tem je bil med drugim strokovni sodelavec poslanske skupine NSi, zaposlen je bil tudi na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije. V aktualnem sklicu DZ je do vstopa v predsedniško tekmo vodil tudi poslansko skupino NSi.

Vladimir Prebilič - Poleg funkcije župana Kočevja, ki jo nepoklicno opravlja od leta 2010, je 21. maja 1974 rojeni Prebilič tudi izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, kjer je doktoriral na področju obramboslovja. Sprva je bil aktiven v stranki SD, nato pa nastopal kot samostojni kandidat. Ima tudi izkušnje na mednarodnem področju, med drugim je podpredsednik skupine socialistov v kongresu Sveta Evrope. Bil je tudi poročevalec Sveta Evrope na področju napredka demokracije. Kandidaturo je vložil s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna.

Anže Logar - Neodvisni predsedniški kandidat, rojen 15. maja 1976 v Ljubljani, je dolgoletni član SDS. V DZ je bil prvič izvoljen leta 2014 in je poslanec že tretji mandat. Leta 2016 je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Na lokalnih volitvah je leta 2018 kandidiral za župana Ljubljane. V prejšnji vladi Janeza Janše je bil minister za zunanje zadeve, v prvi in drugi Janševi vladi pa je bil direktor vladnega urada za komuniciranje. Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva.

Nataša Pirc Musar - Pravnica z ostrim jezikom, ki se v predsedniški boj podaja s podporo volivcev, se je rodila 9. maja 1968 v Ljubljani. Profesionalno pot je začela kot novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija, nadaljevala pa na POP TV. Julija 2004 jo je DZ na predlog takratnega predsednika republike Janeza Drnovška izvolil na mesto pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja, nato pa je dva mandata opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke. Od leta 2014 deluje v pravni pisarni, ki jo je ustanovila.

Milan Brglez - Evropski poslanec, ki je predsedniški kandidat koalicijskih strank SD in Gibanja Svobode, se je rodil 1. septembra 1967 v Celju. Doktoriral je na Fakulteti za družbene vede, kjer je bil kot visokošolski učitelj mednarodnih odnosov tudi zaposlen. V državno politiko v stopil leta 2014 kot soustanovitelj in podpredsednik SMC. V času vlade Mira Cerarja je bil predsednik DZ. Po državnozborskih volitvah leta 2018 je prestopil v SD. Bil je tudi podpredsednik Rdečega križa Slovenije ter predsednik Šahovske zveze Slovenije.

Miha Kordiš - Kandidat Levice je bil rojen 6. marca 1989 in je diplomirani filozof in literarni komparativist. Prihaja iz Škofje Loke. S političnim delovanjem je začel že v gimnaziji, med študijem se je pridružil različnim študentskim skupinam in pobudam ter bil dejaven v študentskih organih. Med letoma 2011 in 2013 je bil član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze, zdajšnjega Inštituta za delavske študije. V DZ je bil prvič izvoljen leta 2014, poslanec je že tretji mandat.

Sabina Senčar - Ginekologinja, rojena 13. junija 1970, se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke Resni.ca. Po študiju na ljubljanski medicinski fakulteti se je najprej zaposlila v zdravstvenem domu Domžale, po zaključeni specializaciji iz ginekologije in porodništva pa poklicno pot nadaljevala na ginekološki kliniki v Ljubljani. Od leta 2012 deluje v zasebni ordinaciji. V javnosti se je izpostavljala s kritiko načinov spopadanja z epidemijo covida-19.

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...