Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nekaj izmed predsedniških kandidatov (foto: STA)
Nekaj izmed predsedniških kandidatov | (foto: STA)

Publicist Turk množico predsedniških kandidatov primerja s svetopisemskim citatom

Slovenija | 25.08.2022, 14:19 Alen Salihović

Predsedniški kandidati nadaljujejo z zbiranjem podpisov. Z izjemo Anžeta Logarja, ki je v treh dneh, kot je zapisal na Twitterju, zbral 12.000 podpisov, drugi podatkov še ne razkrivajo. Kandidat, ki se na volitve poda samo s podporo volivcev, mora zbrati najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev. Precej pisani druščini štirinajstim že napovedanim predsedniškim kandidatom in kandidatkam se, v kolikor bo imel širšo podporo strank in ljudi, namerava pridružiti tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Za komentar do do sedaj znanih predsedniških kandidatov in o tem, kakšno tekmo lahko pričakujemo, smo vprašali publicista Boštjana M. Turka, ki je dejal, da je veliko poklicanih, a malo izvoljenih.

Dolg seznam kandidatov

Do sedaj je boj za naslednika Boruta Pahorja napovedalo 15 kandidatk in kandidatov. Poleg nekdanjega zunanjega ministra Logarja in Kovšce še podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik Stare pravde Ludvik Poljanec, filozof Aleš Ernecl, predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna, ginekologinja Sabina Senčar, kandidat civilno-družbenega gibanja Zdrava družba Boris Vene, vardist Ivan Bolfek in nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl.

Boštjan M. Turk
Boštjan M. Turk © Nada Mihajlovič/STA

Popravni izpit slovenskega volivca

Publicist dr. Turk je množico kandidatov komentiral kar s svetopisemskim citatom »Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih«. »Tukaj se sedaj kaže, da imam celo serijo »krjavel« kandidatov, kamor prištevam v prvi meri tudi kandidate tranzicijskega ozadja, oziroma tranzicijskega omrežja, kateri dve sta to, je jasno. Tragedija slovenskega naroda se je pokazala 24. aprila, ko se je pokazalo, da se slovenski človek težko pravilno odloči. Upam, da bodo te predsedniške volitve popravni izpit, ki ga bo slovenski volivec opravil, upajmo, da z odliko.«

Upam, da bodo te predsedniške volitve popravni izpit, ki ga bo slovenski volivec opravil, upajmo, da z odliko.

Po mnenju Turka izstopata Logar in Kovšca, ki imata vsebino

Pri oceni posameznih kandidatov je posebej spomnil na kakovosti Logarja in Kovšce. Prvemu priznava obvladovanje zunanje in mednarodne politike, drugemu pa, da je težkokategornik ter, da je z odliko vodil državni svet. »Ta dva kandidata nekako izstopata, ostali pa so kandidati, ki imajo večinsko podporo medijev, ki so vpleteni v takšne in drugačne zgodbe.« Dr. Turk ocenjuje, da je vsebinska kampanja na strani Logarja in Kovšce. »To sta vsebinska človeka, ki imata tudi nekaj za pokazati. Iz strani rumenega tiska pričakujem mnoge osebne diskvalifikacije utemeljene na lažeh in lansiranih neresnicah, ki bodo poskušale prizadeti oba najresnejša kandidata, to je pač dejstvo naše Slovenije. Pričakujem ogromno neke sladkorne pene, ki bo polita po tistih kandidatkah, ki sta izbranki tranzicijskega ozadja,«je bil jasen.

Slovenija, Politika
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...