Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Stična mladih (foto: Klara Pučnik/Stična mladih FB)
Stična mladih | (foto: Klara Pučnik/Stična mladih FB)

V Stični 3500 mladih. Mehle: »Tudi ob lepšem vremenu bi jih pričakovali manj«

Slovenija | 18.09.2022, 12:26 Marta Jerebič

41. Stična mladih je včeraj kljub dežju združila 3500 mladih iz vse Slovenije. Toliko jih je »izbralo vihar«, kar je bilo geslo letošnjega srečanja. Za sklepne vtise smo poklicali Matevža Mehleta, direktorja Katoliške mladine, ki organizira dogodek.

3500 mladih se je udeležilo dogodka – ste jih pričakovali več ali manj ob takem vremenu, kot smo ga imeli včeraj?

Tudi ob lepšem vremenu bi jih pričakovali manj, tako da nas je ta številka kar precej presenetila.

Pred leti se je program v Stični nekako sklenil ob 16. ali 17. uri. Zdaj je sklep ob 21. uri. Kakšen je odziv na tak program?

Za ta del programa smo odzive zbrali že prej, preden smo ga sploh uvedli. Dobili smo odgovore, da bi jim bilo to všeč, zato smo ga uvedli. Mislim, da so mladi zadovoljni z odločitvijo.

Vsako leto pripravite pester izbor delavnic, katere so najbolj oblegane in ali vas obisk kakšnih preseneča? In kaj to pove o mladih?

Letos so bile praktično vse delavnice zelo dobro obiskane, verjetno tudi zaradi tega, ker so bile vse pod streho, tako da so se mladi tja zatekli tudi pred dežjem. Sicer pa so vedno dobro obiskane delavnice, na katerih kdo pričuje, ali pa delavnice s prolife vsebino, tematikami, ki zadevajo katoliško moralo. Tudi delavnice s kakšno bolj posvetno temo so bile zelo, zelo dobro obiskane.

Kaj pa odločitev za spoved? So bile vrste pred spovednicami oziroma pred spovedniki?

Spovedniki imajo na Stični mladih zadnja leta vedno precej dela. Tako je bilo tudi letos.

Mladim ste želeli predati sporočilo, naj se ne bojijo preizkušenj, temveč zaupajo Bogu. Kaj je vas najbolj nagovorilo na tokratni Stični mladih? Je bila to kakšna misel, oseba, pripetljaji anekdota, o kateri boste še v prihodnjih letih govorili?

V bistvu nas je presenetilo tako veliko število ljudi. Po Božji volji, Božji milosti se je vse lepo izšlo, da ni ničesar zmanjkalo, da je vse lepo potekalo. To je ena izmed stvari, ki mogoče ni misel nekoga ali pa nek rek. Je pa izkušnja, ki nam daje vedeti, da če izbereš težjo pot, če se ne bojiš preizkušnje, če se ne bojiš vpeljati nečesa novega, je Bog s tabo – seveda, če gledaš vanj in se ne oziraš na to, kar je okoli slabega.

Pod črto, kaj bi rekli, in kako je pogled že usmerjen v drugo leto, že imate izbrano geslo?

Trenutno pospravljamo. Danes smo z ekipo še v Stični, zato da jo vrnemo v prvotno stanje, potem sledi eno kratko obdobje refleksije, v novembru pa seveda že načrtovanje nove Stične - zbrati ekipo, ki izbere vsebino, potem tudi geslo, odlomek, na podlagi katerega izberemo geslo in potem počasi, počasi tudi druge priprave.Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...