Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik Pahor na Stični mladih (foto: Nebojša Tejić/STA )
Predsednik Pahor na Stični mladih | (foto: Nebojša Tejić/STA )

Pahorjev zadnji in srčni nagovor mladim katoličanom, ki bi ga morali slišati tudi vsi predsedniški kandidati

Slovenija | 17.09.2022, 17:44 Rok Mihevc

"Šestič sem tukaj med vami. Ko sem prišel prvič, sem imel veliko tremo. Ampak vi ste me tako veličastno sprejeli medse." Bogat in spodbuden nagovor Boruta Pahorja, ki je kot prvi predsednik obiskal Stično mladih, objavljamo v celoti.

Osebna zahvala predsednika Pahorja

"Prišel sem, da se vam zahvalim. Če sem lansko leto, ko nam razmere zaradi korona virusa niso bile najbolj naklonjene, vročil zahvalo predsednika republike ob 40. ediciji teh zelo pomembnih dnevov Stične mladih, pa sem letos prišel z malo bolj osebno zahvalo."

Ni bilo prej v navadi, da bi predsednik republike prihajal sem. Jaz sem prejel vabilo in z malo treme sem tudi prišel sem, sprejeli pa ste me veličastno. To, kar sem doživel tukaj, me je popolnoma prevzelo.

"Sprejeli ste me veličastno"

"Zahvaljujem se vam, mladim ljudem in tistim, ki pripravljate ta čudoviti praznik mladih ljudi, da ste me povabili medse. Ni bilo prej v navadi, da bi predsednik republike prihajal sem. Jaz sem prejel vabilo in z malo treme sem tudi prišel sem, sprejeli pa ste me veličastno. Ne vem, ali je kdo tukaj, ki ste bili pred leti tukaj na tem prazniku, ampak to, kar sem doživel tukaj, me je popolnoma prevzelo. Prišel pa sem zato, ker sem kot predsednik republike želel biti predsednik vseh in sem čutil potrebo, da pridem povsod tam, kjer mi ljudje odprejo vrata. In vi ste mi odprli vrata, jaz sem stopil skoznje in naletel na veliko toplino, odprtost, strpnost, sožitje. Bilo je vedno, ko sem bil tukaj, danes sem šestič, čudovito. Hvala vsem za to veliko odprto srce."

"Prosim vas, da držite skupaj"

"Tukaj sem tudi zato, da vas v skladu z geslom letošnje prireditve spodbudim, da se ne bojte prihodnosti. Gotovo, tako kot vsi, imate vi glede te prihodnosti nekaj dolžne skrbi. Ampak mladi ljudje, ne bojte se te prihodnosti, z vašim znanjem, izkušnjami, zrelostjo pa tudi s pripravljenostjo, da stopite iz te cone udobja, se potegujte za plemenite vrednote, v katere verjamete. To dobro bo premagalo težave, s katerimi se boste soočali. Hkrati pa vas prosim, da držite skupaj, kolikor je mogoče, da si pomagate in da prevlada v naši skupnosti občutek, da se lahko zanesemo drug na drugega. Leta, ki prihajajo, mogoče ne bodo običajna, prav mogoče je, da prihajajo večje skrbi. Ampak, če se bomo kot narodna in državljanska skupnost vedli tako, da se bomo zanesli na drugega, da bodo prevladale te vrednote sožitja, strpnosti, solidarnosti, potem ni problemov, ki jih ne bi lahko obrnili v naš skupen prid."

Stična mladih si zasluži občudovanje

"Ta Stična mladih si zasluži, da je občudovana. Še nadalje skrbite za njo, da sporoča, ne samo katoliški mladini, ampak mladim po vsej državi, ne glede na to, kako različni ste, da ta različnost bogati, hkrati pa ste pripravljeni zaradi vseh teh razlik povezovati in skupaj ustvarjati boljši svet. Jaz vam želim, ker sem letos zadnjič še kot predsednik republike med vami, da ne bi nikoli klonili pod bremeni skrbi, ampak, da bi vedno s tem upanjem premagovali te skrbi in jih reševali v skupno dobro. Prosim vas, da nikoli ne klonite, da se borite, da ste vztrajni. Na koncu vedno dobro zmaga in če ne zmaga, samo pomeni, da še ni konec."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...