Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Govorica stvarstva (foto: Pexels)
Govorica stvarstva | (foto: Pexels)

Povabljeni smo k ekološkemu spreobrnjenju

Cerkev po svetu | 01.09.2022, 11:38 s. Meta Potočnik Tone Gorjup

V Vatikanu so objavili papeževo poslanico za Svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva, ki ga obhajamo 1. septembra. Besedilo je tudi povabilo k obhajanju letošnjega Časa stvarstva, ekumenskega obdobja, ki se začenja danes in se bo sklenilo 4. oktobra na praznik sv. Frančiška Asiškega.

Pobuda patriarha Bartolomeja

Pobudo je leta 1989 sprožil carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej. Papež Frančišek jo vidi kot priložnost za negovanje našega ekološkega spreobrnjenja, ki ga je spodbujal sv. Janez Pavel II. kot odgovor na »ekološko katastrofo«, ki jo je že leta 1970 napovedal sv. Pavel VI.

Poslušaj glas stvarstva!

Letos številni dogodki po vsem svetu potekajo pod geslom Poslušaj glas stvarstva! Različne skupine pripravljajo molitve, maše in predavanja. Vsi dogodki so objavljeni na spletni strani www.seasonofcreation.com, pojasnjuje zavzeta zagovornica okolja Alenka Bahovec.

Alenka Bahovec
Alenka Bahovec © osebni arhiv

Kakšna je govorica stvarstva?

Za papeža je govorica stvarstva po eni strani mila pesem, pa tudi grenak krik požarov, suš in poplav. Zaradi njih kričijo najbolj ubogi med nami, saj izgubljajo svoje domove, pridelke in čisto vodo. Zaradi plenilskih gospodarskih interesov, ki z vseh strani prisvajajo in pustošijo ozemlja njihovih prednikov pa vpijejo tudi pripadniki staroselskih ljudstev. Vse to bi nas moralo voditi k temeljitemu premisleku o našem odnosu do dobrin zemlje.

Podnebni vrh novembra v Egiptu

Papež omenja tudi Podnebni vrh COP27, ki bo novembra 2022 v Egiptu, in predstavlja priložnost, da vsi skupaj podpremo učinkovito uresničevanje Pariškega dogovora. Zato je nedavno odločil, naj Sveti sedež v svojem imenu in v imenu države mesta Vatikan pristopi k okvirni konvenciji Združenih narodov o podnebnih spremembah in k Pariškemu dogovoru.

Za stvarstvo skrbimo tudi, ko izpolnjujemo Božje zapovedi in ljubimo bližnjega

Kaj kot kristjani lahko naredimo za svet v katerem živimo? Rektor svetišča Marije Pomagaj na Brezjah, p. Robert Bahčič, Frančiškov sin: »Mislim, da prva stvar, ki jo kot ljudje in kristjani moramo storiti je najprej spoštovanje Božjih zapovedi. Potem, da imamo ljubezen do sočloveka. Potem bomo imeli tudi ljubezen do vsega, kar je ustvarjeno. In da si znamo med seboj pomagati, tako bomo res bratje in sestre med seboj in bomo znali živeti v povezanosti z naravo.«

Prisluhnite celotnemu pogovoru s p. Bahčičem.

p. dr. Robert Bahčič
p. dr. Robert Bahčič © ARO

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...