Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zgodbe o črni piki, sodu vina, mizarju in bojevniku (foto: pexels)
Zgodbe o črni piki, sodu vina, mizarju in bojevniku | (foto: pexels)

Nauki štirih zgodbic Roberta Friškovca o črni piki, sodu vina, mizarju in bojevniku

Za življenje | 29.08.2022, 10:13 Rok Mihevc

Nezadovoljstvo in godrnjanje sta bila rdeča nit tokratne oddaje Za življenje. V njej je Mateja Feltrin Novljan gostila zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca, s katerim smo med drugim iskali razloge za zadovoljstvo, postregel pa nam je tudi nauk štirih zgodbic …

ZGODBA O NENAPOVEDANEM TESTU, ČRNI PIKI IN BELINI. PRISLUHNITE.

"Vedno se najde nekaj, nad čemer se lahko pritožujemo in smo posledično nezadovoljni. Vedno se osredotočamo na slabo, na tiste majhne črne pike, ki so zelo majhne, beline pa sploh ne opazimo. Gre za našo razpoložljivost in držo. Če smo bolj nagnjeni k nezadovoljstvu in pritožbam, bomo hitreje padli v tisto črno luknjo nesreče, ki nas s svojo gravitacijo povleče notri, zraven nas pa še koga. Pri tem se pogosto oblikujejo nezavedni mehanizmi, s katerimi širimo našo nezadovoljstvo in nesrečnost."

Zavestna odločenost, da bomo na življenje gledali skozi leče negativnosti

"Razvije se lahko celo kronično nezadovoljstvo, kjer gre za kombinacijo navad, rutin in miselnosti, povezanih z iskanjem samega slabega. Pogosto se ljudje, ki vzdržujejo takšno razpoloženost, tega niti ne zavedajo. Lahko pa gre celo za zavestno odločenost, da bomo na življenje gledali skozi leče negativnosti. Nekateri tudi zato, ker so bili tolikokrat razočarani, da se želijo tako obraniti pred novimi razočaranji. Seveda obstajajo upravičeni razlogi za nezadovoljstvo, a ključna razlika med zdravim in nezdravim izražanjem nezadovoljstva se mi zdi v kriteriju, ali nas izražanje motivira za spremembe in prilagoditve ali nas to le potiska vedno globlje v neko živo blato apatije in zagrenjenosti."

Iz knjige modrosti: Varujte se jalovega godrnjanja, ogibajte se hudobije svojega jezika. Ker celo pritajeno šepetanje ne bo ostalo brez posledic, ker bodo lažniva usta ubila dušo.

Robert Friškovec
Robert Friškovec © Izidor Šček

O problemih, ki si jih ogledujemo s povečevalnim steklom

"Velika past, zaradi katerih pademo v to kronično nezadovoljstvo, je osredotočenost nase, na lastno bolečino, trpljenje in zgolj lastno preživetje, korist in udobje. To nas zapira v lastni mali svet, ki se vedno bolj manjša in v tem malem svetu lahko naši problemi postanejo vedno večji, posebej, če si jih ogledujemo s povečevalnim steklom. Pogosto je razlog za naše nezadovoljstvo tudi občutek, da nam nekaj pripada, pa tega nismo deležni."

ZGODBA O TEM, ZAKAJ JE IZ VINSKEGA SODA PRITEKLA ČISTA VODA. PRISLUHNITE.

"Zakaj bi se torej trudili za zadovoljstvo? V takem razpoloženju nam preprosto zmanjka moči, da bi vsak na svojem področju naredil najboljše kar lahko. Morda kdo pomisli, da če se še malo bolj aktivneje pritožujemo in jamramo, da se ne bo opazilo, da mu je zmanjkalo zagona za opravljanje lastnih nalog."

Z gostilniško kritiko ubijamo dušo

"To ne pomeni, da se odpovedujemo žalovanju ali kritiki, ampak, da se vprašamo, kako svojo kritiko sploh izražamo. Če jo izražamo gostilniško, bi lahko po knjigi modrosti rekli, da ubijamo dušo. Pomemba se mi zdi mera, s katero merimo, kako trda je naša sodba in kako jo izražamo, predvsem pa, da se vedno vračamo na to, kakšna je moja vloga v tem in kakšna je moja moč. Morda lahko kdaj še malo zagodrnjamo, če je to kot nek medklic pri našem prizadevanju za dobro. Godrnjanje lahko deluje tudi kot ventila za sproščanje frustracij, kdaj nas lahko motivira, hitro pa je lahko skušnjava, ki naas na dolgi rok vodi v cinično držo in lastno pasivnost."

ZGODBA O MIZARJU, KI JE PRIJATELJU POMAGAL OBNOVITI KMETIJO STARŠEV. PRISLUHNITE.

"Predvsem v naših družinskih odnosih in skupnostih je pogosto prisoten ta prenos frustracij in krivice na naše najbližje. To, kar doživljamo, prenašamo na njih. Da bi to preprečili, si lahko vsak izmed nas zamisli »drevo problemov«, lahko zraste v nas tudi molitev. Vsekakor se ob tem spremeni naš pogled. Problemi so sestavni del življenja, lahko so tudi blagoslovi, ob katerih se učimo o življenju. Zaradi njih več ne godrnjamo ali vsaj manj intenzivno, lahko jih sprejmemo celo z nasmeškom, ne grenijo nam več življenja, ne nam, ne našim bližnjim ..."


Namesto godrnjanja lahko širimo blagoslov, ki kliče nad ljudi in stvarstvo božjo pomoč in spremstvo. Na ta način se lahko oblikuje odziv ljubezni, ki hudega ne vrača s hudim.

Ali poznamo kakšen protistrup tem oblikam nezadovoljstva?

"Glavni protistrup za razraščanje nezadovoljstva, žalosti in obupovanja je drža hvaležnosti. Spregledamo vse dobro, blagoslove ... V perspektivi hvaležnosti lahko povsem običajne in vsakdanje stvari postanejo velike. Pogosto prav naš odnos do življenja opredeljuje naša stališča in odločitve, ali smo odrešeni ljudje ali še ne. Zato je pomembno, da v življenju zavestno oblikujemo obrede hvaležnosti, ki bodo v nas okrepili to perspektivo in držo. Pri tem nam lahko pomagajo različne prakse čuječnosti. Ko sprejmemo to, kar je, priznavamo svojo vlogo v sveti in odnos do Stvarnika."

ZGODBA O STAREM BOJEVNIKU, KI SE JE SPOPADEL Z ŽALJIVIM MLADENIČEM. PRISLUHNITE.

"Dobro se je ozavestiti, kako lahko najprej pomirimo sebe, kako si lahko pomagamo sami. Ni treba, da godrnjanje širimo naprje, tudi če smo sami tarča nezadovoljstva. Prvi korak k temu, da se to ne širi, je, da se ustavi pri nas. Dobro je razločevati med konstruktivno in žaljivo kritiko. Ni nam potrebno prevzeti ali vztrajati v vlogi žrtve in dopustiti poniževanja. Logika daru je drugačna."

Kako smo lahko katoličani drugačni in ali smo sploh drugačni, ko govorimo o širjenju nezadovoljstva? Prisluhnite Robertu Friškovcu.

 

Za življenje, Pozitiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...