Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Ukrajinska zastava in vojak (foto: Pixabay)
Ukrajinska zastava in vojak | (foto: Pixabay)

Diplomat Cerar in obramboslovka Garb o vojni v Ukrajini in vplivu na druge regije

Pogovor o | 26.08.2022, 15:56 Alen Salihović

V »Pogovoru o« smo se v sredo, ko je minilo pol leta od ruskega napada na Ukrajino ustavili pri vojaški taktiki, ki jo v vojni v Ukrajini uporabljata Rusija in Ukrajina. Ali je taktika, ki sta jo ubrali strani v čem presenetila smo vprašali izredno profesorico na Katedri za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede dr. Majo Grb. O diplomatskem reševanju vojne in tudi o tem, kako vse to dogajanje vpliva na Zahodni Balkan pa smo vprašali upokojenega diplomata, sicer nekdanjega veleposlanika v ZDA, dr. Boža Cerarja. Slednji je komentiral tudi diplomacijo, ki jo je ubrala aktualna vlada.

5600 civilnih žrtev

Rusija je pred pol leta na presenečenje vseh napadla Ukrajino. Vojna še traja. Po uradnih podatkih Združenih narodov je zahtevala skoraj 5600 življenj civilistov, a je resnično število najverjetneje precej višje. Zaradi spopadov je bila tretjina prebivalcev prisiljena zapustiti domove, država je izgubila nekaj več kot petino ozemlja, njeno gospodarstvo je močno ohromljeno, nekatera mesta so uničena do neprepoznavnosti. Zahod se je odzval s kazenskimi ukrepi proti Moskvi, a do zdaj niso imeli vpliva, kakršnega je želel. Razmere na vzhodu Evrope so prerasle v humanitarno krizo ter spremenile svetovno prehransko in energetsko varnost.

Dr. Maja Garb: Spremljamo klasično vojno

Rusija je invazijo na svojo največjo zahodno sosedo začela 24. februarja. Njen predsednik Vladimir Putin je pričakoval hitro zmago. Po petih tednih bojev je njegova vojska opustila obleganje Kijeva in sile premestila na vzhod Ukrajine. Tam s proruskimi separatisti zdaj nadzira celotno pokrajino Lugansk in postopoma napredujejo v pokrajini Doneck. »Mislim, da smo kar malo zanemarili Ukrajino in njen razvoj. To ni bila bosa in gola država, tudi so zelo razvijali svojo vojsko v zadnjih letih,« je spomnila obramboslovka dr. Maja Garb. Ob tem je posebej poudarila, da se ima vsaka država pravico braniti, če je napadena. Dejala je še, da spremljamo klasično vojno.

dr. Maja Garb
dr. Maja Garb © FDV

Dr. Božo Cerar: Ogrožen je svetovni red

»Pred našimi očmi se ruši sistem, ki ga je evropska skupnost uveljavlja v Evropi po drugi svetovni vojni,« pa je opozoril dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar. Ključno vprašanje je, kaj se bo zgodilo v prihodnje. »Če Rusija bo uspešna v svojih namerah, kaj bo ta sistem zamenjalo.« Po besedah dr. Cerarja je namreč ogrožen tudi svetovni red. »Po ruskem prepričanju oziroma vedenju, kakor lahko zaključimo na podlagi teh ukrepov oziroma po potezah, ki jih vleče Putinov režim naj bi pravila igre, ki izhaja iz mednarodnega prava nadomestilo pravo džungle. Se pravi tisti, ki ima moč tisti, ki je močan tisti, ki ima nuklearno jedrsko orožje, torej tisti, ki bo narekoval tempo, pravila igre, tisti, ki bo svoj način življenja silil drugim,« je dejal.

dr. Božo Cerar
dr. Božo Cerar © STA

Pogovor o
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...