Slavi Košir
Miha Močnik
Marta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: iti skozi ozka vrata pomeni pripadati Kristusu in mu slediti

21.08.2022, 13:17 Marcel Krek

Papež Frančišek se je na današnji avdienci na trgu Sv. Petra spomnil današnjega evangeljskega odlomka. Po njegovih besedah nas Jezus poziva, naj vstopimo skozi ozka vrata. To pomeni slediti mu v ljubezni, tako namreč tudi tisti, ki trpijo zaradi svoje vere, a še naprej molijo in ljubijo, na zlo odgovarjajo z dobrim in najdejo moč za odpuščanje.

Sveti oče je množici zbrani v Vatikanu dejal, da so ozka vrata podoba, ki bi nas lahko prestrašila, v smislu, da je odrešenje namenjeno le peščici izbranih ali popolnih ljudi. To pa je v nasprotju s tem, kar je Jezus učil ob številnih drugih priložnostih. "Da bi bolje razumeli, se moramo vprašati, kaj so ta ozka vrata. Jezus to podobo črpa iz takratnega življenja in se verjetno nanaša na dejstvo, da so bila mestna vrata, ko je nastopil večer, zaprta in le ena, manjša in ožja, so ostala odprta: če si se hotel vrnili domov, si moral prav skozi ta ozka vrata."

Zato so to ozka vrata, ne zato, ker so namenjena le redkim, ampak zato, ker biti Jezusov pomeni slediti Mu, posvetiti svoje življenje ljubezni, služenju in darovanju sebe, kot je to storil On, ki je šel skozi ozka vrata križa.

 

Je pojasnil papež Frančišek in nadaljeval, da je Jezus dejal je je prav On Vrata. Dejal je namreč "kdor vstopi skozme bo rešen." Sveti oče je dejal, da nam Jezus tako želi povedati, da moramo za vstop v Božje življenje, v odrešenje, iti skozi Njega, sprejeti Njega in Njegovo besedo. "Tako kot se je bilo treba za vstop v mesto "meriti" z edinimi odprtimi ozkimi vrati, tako je življenje kristjana življenje "po Kristusovi meri", utemeljeno in zgledovano po Njem," je pojasnil sveti oče in dodal, da to pomeni, da je merilo Jezus in Njegov evangelij: ne to, kar si mislimo, ampak to, kar nam govori On. "Zato so to ozka vrata, ne zato, ker so namenjena le redkim, ampak zato, ker biti Jezusov pomeni slediti Mu, posvetiti svoje življenje ljubezni, služenju in darovanju sebe, kot je to storil On, ki je šel skozi ozka vrata križa."

Vstop v Božje življenje torej zahteva, da zožimo prostor sebičnosti, zmanjšamo domnevo samozadostnosti, znižamo višino napuha in arogance, premagamo lenobo in živimo v ljubezni. "Naj nam Devica Marija, ki je Jezusa spremljala vse do križa, pomaga, da bi svoje življenje merili z njim in tako vstopili v polnost večnega življenja," je zaključil papež Frančišek.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...