Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: iti skozi ozka vrata pomeni pripadati Kristusu in mu slediti

Novice | 21.08.2022, 13:17 Marcel Krek

Papež Frančišek se je na današnji avdienci na trgu Sv. Petra spomnil današnjega evangeljskega odlomka. Po njegovih besedah nas Jezus poziva, naj vstopimo skozi ozka vrata. To pomeni slediti mu v ljubezni, tako namreč tudi tisti, ki trpijo zaradi svoje vere, a še naprej molijo in ljubijo, na zlo odgovarjajo z dobrim in najdejo moč za odpuščanje.

Sveti oče je množici zbrani v Vatikanu dejal, da so ozka vrata podoba, ki bi nas lahko prestrašila, v smislu, da je odrešenje namenjeno le peščici izbranih ali popolnih ljudi. To pa je v nasprotju s tem, kar je Jezus učil ob številnih drugih priložnostih. "Da bi bolje razumeli, se moramo vprašati, kaj so ta ozka vrata. Jezus to podobo črpa iz takratnega življenja in se verjetno nanaša na dejstvo, da so bila mestna vrata, ko je nastopil večer, zaprta in le ena, manjša in ožja, so ostala odprta: če si se hotel vrnili domov, si moral prav skozi ta ozka vrata."

Zato so to ozka vrata, ne zato, ker so namenjena le redkim, ampak zato, ker biti Jezusov pomeni slediti Mu, posvetiti svoje življenje ljubezni, služenju in darovanju sebe, kot je to storil On, ki je šel skozi ozka vrata križa.

 

Je pojasnil papež Frančišek in nadaljeval, da je Jezus dejal je je prav On Vrata. Dejal je namreč "kdor vstopi skozme bo rešen." Sveti oče je dejal, da nam Jezus tako želi povedati, da moramo za vstop v Božje življenje, v odrešenje, iti skozi Njega, sprejeti Njega in Njegovo besedo. "Tako kot se je bilo treba za vstop v mesto "meriti" z edinimi odprtimi ozkimi vrati, tako je življenje kristjana življenje "po Kristusovi meri", utemeljeno in zgledovano po Njem," je pojasnil sveti oče in dodal, da to pomeni, da je merilo Jezus in Njegov evangelij: ne to, kar si mislimo, ampak to, kar nam govori On. "Zato so to ozka vrata, ne zato, ker so namenjena le redkim, ampak zato, ker biti Jezusov pomeni slediti Mu, posvetiti svoje življenje ljubezni, služenju in darovanju sebe, kot je to storil On, ki je šel skozi ozka vrata križa."

Vstop v Božje življenje torej zahteva, da zožimo prostor sebičnosti, zmanjšamo domnevo samozadostnosti, znižamo višino napuha in arogance, premagamo lenobo in živimo v ljubezni. "Naj nam Devica Marija, ki je Jezusa spremljala vse do križa, pomaga, da bi svoje življenje merili z njim in tako vstopili v polnost večnega življenja," je zaključil papež Frančišek.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...