Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Direktor TGZS Fedja Pobegajlo in generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević  (foto: ARO)
Direktor TGZS Fedja Pobegajlo in generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević | (foto: ARO)

V turizmu pred poletno sezono zmerno optimistični

15.06.2022, 23:41 Andrej Šinko

Turizem se po epidemiji vrača v stare tirnice. V panogi pričakujejo ponovno rast nočitev in povečanje obiska tujcev, soočeni pa so tudi z nekaterimi izzivi. Pomanjkanje delovne sile je vse večje, rastejo tudi stroški, kar pa že vpliva tudi na cene transferjev, nočitev in posledično turističnih aranžmajev.

Na obali so za prvomajske praznike zabeležili več nočitev kot leta 2019, ki je veljalo za rekordno. Zelo dobra je bila tudi prva polovica letošnjega junija. »Veseli nas, da je v začetku junija opaziti več kot polovico tujih prenočitev. Tako, da se uresničujejo naše napovedi, da se ponovno vračajo tuji gostje k nam. Predvsem opažamo veliko Nemcev, Avstrijcev, Italijanov, pa tudi Madžarov,« je pojasnila predstavnica Turističnega združenja Portorož Leja Šuligoj in dodala, da trenutne rezervacije napovedujejo tudi zelo uspešno poletno sezono.

Nekoliko manj optimistični so organizatorji potovanj, ki opozarjajo, da je v splošnem prihodov tujih gostov bistveno manj. To se pozna zlasti v mestih. »Tujski turizem je močno okrnjen. Moramo se zavedati, da so prekomorski trgi še vedno skorajda neobstoječi. Imamo cel kup kolegov, ki se ukvarjajo izključno s trženjem tujskega turizma in oni so v resnih škripcih zdaj že tretje leto,« je opozoril generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević in pri tem omenil azijske in ameriške trge, kjer so zaskrbljeni tudi zaradi vojne v Ukrajini.

Letalo
Letalo © Andrej Šinko

Po njegovih besedah pa velik problem predstavlja tudi slaba povezljivost Slovenije. »Moramo vedeti, da je ljubljansko letališče zelo slabo povezano s svetom, da nam krvavo manjka nekih boljših in ugodnejših povezav. In iluzorno je pričakovati, da ko v strategiji o razvoju turizma govorimo o butičnih doživetjih, višji kakovosti, razliki v ceni, pričakujemo, da bo k nam prišel nekdo, ki bo letel letel 10 do 12 ur, nato pa se še tri ure cijazil s kombijem preden bo prišel na cilj. Ne bo. Tisti, ki ima toliko denarja, da bi si želeli da pride, ne bo prišel.« Zato je po besedah Mrvaljevića to eden ključnih izzivov na katerega bo morala odgovoriti tudi nova vlada.

Turizem tarejo podražitve in pomanjkanje delavcev

Panoga je podobno kot druge soočena tudi s podražitvami, na eni strani energentov na drugi pa tudi živil. »Do neke mere si ponudniki prizadevajo, če te podražitve niso previsoke, ublažit prodajne cene, ko pa vhodne cene dosežejo nek bistven skok pa se tega enostavno ne da,« je poudaril direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo in dodal, da v panogi pričakujejo tudi odziv države, ki bo morala odgovoriti na draginjo.

V turizmu so soočeni tudi z akutnim pomanjkanjem delovne sile, kar se je v času pandemije, še okrepilo. »Se bomo morali kar navaditi na to, da bo v turizmu več zaposlenih tujcev. Prioritetno še vedno največ z območja Jugovzhodne Evrope, pa tudi vedno več z ostalih koncev sveta,« je pojasnil sogovornik in poudaril, da v Avstriji napovedujejo, da bo v njihovem turizmu že letos kar polovica vseh zaposlenih tujcev, v tej smeri pa da bo trend šel tudi v Sloveniji.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...