Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Direktor TGZS Fedja Pobegajlo in generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević  (foto: ARO)
Direktor TGZS Fedja Pobegajlo in generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević | (foto: ARO)

V turizmu pred poletno sezono zmerno optimistični

Slovenija | 15.06.2022, 23:41 Andrej Šinko

Turizem se po epidemiji vrača v stare tirnice. V panogi pričakujejo ponovno rast nočitev in povečanje obiska tujcev, soočeni pa so tudi z nekaterimi izzivi. Pomanjkanje delovne sile je vse večje, rastejo tudi stroški, kar pa že vpliva tudi na cene transferjev, nočitev in posledično turističnih aranžmajev.

Na obali so za prvomajske praznike zabeležili več nočitev kot leta 2019, ki je veljalo za rekordno. Zelo dobra je bila tudi prva polovica letošnjega junija. »Veseli nas, da je v začetku junija opaziti več kot polovico tujih prenočitev. Tako, da se uresničujejo naše napovedi, da se ponovno vračajo tuji gostje k nam. Predvsem opažamo veliko Nemcev, Avstrijcev, Italijanov, pa tudi Madžarov,« je pojasnila predstavnica Turističnega združenja Portorož Leja Šuligoj in dodala, da trenutne rezervacije napovedujejo tudi zelo uspešno poletno sezono.

Nekoliko manj optimistični so organizatorji potovanj, ki opozarjajo, da je v splošnem prihodov tujih gostov bistveno manj. To se pozna zlasti v mestih. »Tujski turizem je močno okrnjen. Moramo se zavedati, da so prekomorski trgi še vedno skorajda neobstoječi. Imamo cel kup kolegov, ki se ukvarjajo izključno s trženjem tujskega turizma in oni so v resnih škripcih zdaj že tretje leto,« je opozoril generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević in pri tem omenil azijske in ameriške trge, kjer so zaskrbljeni tudi zaradi vojne v Ukrajini.

Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel
Letalo © Andrej Šinko

Po njegovih besedah pa velik problem predstavlja tudi slaba povezljivost Slovenije. »Moramo vedeti, da je ljubljansko letališče zelo slabo povezano s svetom, da nam krvavo manjka nekih boljših in ugodnejših povezav. In iluzorno je pričakovati, da ko v strategiji o razvoju turizma govorimo o butičnih doživetjih, višji kakovosti, razliki v ceni, pričakujemo, da bo k nam prišel nekdo, ki bo letel letel 10 do 12 ur, nato pa se še tri ure cijazil s kombijem preden bo prišel na cilj. Ne bo. Tisti, ki ima toliko denarja, da bi si želeli da pride, ne bo prišel.« Zato je po besedah Mrvaljevića to eden ključnih izzivov na katerega bo morala odgovoriti tudi nova vlada.

Turizem tarejo podražitve in pomanjkanje delavcev

Panoga je podobno kot druge soočena tudi s podražitvami, na eni strani energentov na drugi pa tudi živil. »Do neke mere si ponudniki prizadevajo, če te podražitve niso previsoke, ublažit prodajne cene, ko pa vhodne cene dosežejo nek bistven skok pa se tega enostavno ne da,« je poudaril direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo in dodal, da v panogi pričakujejo tudi odziv države, ki bo morala odgovoriti na draginjo.

V turizmu so soočeni tudi z akutnim pomanjkanjem delovne sile, kar se je v času pandemije, še okrepilo. »Se bomo morali kar navaditi na to, da bo v turizmu več zaposlenih tujcev. Prioritetno še vedno največ z območja Jugovzhodne Evrope, pa tudi vedno več z ostalih koncev sveta,« je pojasnil sogovornik in poudaril, da v Avstriji napovedujejo, da bo v njihovem turizmu že letos kar polovica vseh zaposlenih tujcev, v tej smeri pa da bo trend šel tudi v Sloveniji.

Slovenija, Svet, Politika, Oddaje, Teme, Novice, Pogovor o
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...