Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Trg svetega Petra v Vatikanu ob sklepu Svetovnega srečanja družin (foto: Ana Murko)
Trg svetega Petra v Vatikanu ob sklepu Svetovnega srečanja družin | (foto: Ana Murko)

Deseto svetovno srečanje družin v Rimu je končano

Svet | 26.06.2022, 16:17 Helena Križnik

Bog naj blagoslovi in varuje vse družine sveta, je sporočil papež Frančišek ob koncu srečanja, ki ga je gostil Rim. Dva tisoč predstavnikov različnih držav je v italijanskem glavnem mestu pet dni iskalo odgovore na sodobne izzive osnovne celice družbe. Sinoči so napolnili Trg svetega Petra v Vatikanu, kjer je sveto mašo daroval prefekt dikasterija za laike, družino in življenje, kardinal Kevin Farrell. Pridružil se jim je tudi sveti oče, ki je imel pridigo.

Družina kot pot svetosti - osrednja tema zadnjega dne srečanja

Deseto svetovno srečanje družin je sklenilo leto družine, ki ga je papež Frančišek razglasil 19. marca lani. Družina kot pot svetosti je bila osrednja tema zadnjega dne. »Za vsakega človeka je potrebna pot svetosti. Zato nas Bog kliče, tako družine kot tudi vsakega drugega človeka, v poklic in v stan, ki ga vodita v odrešenje,« je ob tem opozoril škof Franc Šuštar. Bil je med udeleženci, ki so zastopali Slovenijo. Dodal je, da so razmere v družinah zelo različne. »Če človek zaupa Bogu ter prosi in pusti, da Kristus vstopi v človeško skupnost, lahko stopi na pot svetosti, tudi če so razmere človeško gledano zelo težke in nerešljive.« Škof Šuštar je tudi spomnil, da je zakon zakrament. Ko ga mož in žena živita, imata v svoji sredi Jezusa. »Če je Jezus tukaj prisoten, je tam tudi Cerkev. Cerkev ni le skupnost v župniji, škofiji, ni le skupnost vesoljne Cerkve. Prva ta skupnost je družina.«

Po besedah škofa Šuštarja je bilo mogoče na konferencah in med pričevanji večkrat slišati, da je župnija skupnost malih družinskih Cerkva. »Ko govorimo, da je Cerkev tista, ki naj kot mati poskrbi tudi za ranjene družine, dejansko rečemo, da tudi družine, kot krščanske skupnosti, poskrbijo zase in za svoje bližnje. Tako Cerkev skrbi za zakonce in družine - prek ostalih družin, prek teh malih cerkvenih skupnosti.« Prek molitve in izročanja, tako škof Šuštar, pa Bog dela čudeže v teh skupnostih.

Papež Frančišek: Družina je prvi kraj, kjer se uči ljubiti

V svetu, ki je onesnažen s strupom sebičnosti in individualizma ter s kulturo brezbrižnosti in odmetavanja, bolj kot kdaj koli čutimo, da moramo družino braniti, je pri sinočnjem slovesnem bogoslužju poudaril papež Frančišek. »Družina je kraj srečanja, podelitve, izstopa iz samega sebe, da bi sprejeli drugega in mu bili blizu. To je prvi kraj, kjer se uči ljubiti.« Zato je za pogumno označil vsako odločitev za zakon.

Ker v družinah stvari počnemo skupaj in ne vsak zase kot planeti ali sateliti, ki bi potovali vsak po svoji orbiti, je kdaj tudi težko, je priznal sveti oče. Pogosto so razlog za skrb odnosi med generacijami. Mnogi starši se bojijo, da se bodo njihovi otroci izgubili v svetu, kjer se vse zdi kaotično in začasno. Rešitev ponuja Božja beseda, je prepričan papež Frančišek. »Ne obvarujmo otrok pred vsakim najmanjšim neugodjem in trpljenjem, ampak jim skušajmo posredovati strast do življenja, v njih vžgati željo po tem, da bi našli svojo poklicanost in da bi sprejeli poslanstvo, ki si ga je Bog zamislil zanje.« Sveti oče je vse povabil, naj nadaljujejo pot družinske ljubezni in delijo veselje tega klica.

Svet, Novice
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...