Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Urša Cankar Soares in nekatere zagovornice življenja nerojenih otrok (foto: Pohod za življenje Slovenija)
Urša Cankar Soares in nekatere zagovornice življenja nerojenih otrok | (foto: Pohod za življenje Slovenija)

Vrhovno sodišče ZDA zaščitilo življenja nerojenih otrok

Novice | 24.06.2022, 19:17 Marjana Debevec

Ameriško vrhovno sodišče je na današnji praznik Jezusovega Srca odpravilo kontroverzno sodbo Roe proti Wade, po kateri je to sodišče leta 1973 razglasilo smrt nerojenega otroka kot človekovo pravico njegove matere. V Pohodu za življenje to odločitev pozdravljajo, saj poudarjajo, da je nedotakljivost človeškega življenja temeljna pravica vsakega človeka od spočetja naprej.

Vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja je krivična, so prepričani zaščitniki življenja. Nerojeni otrok je namreč človek, glavna razlika z rojenim je, da je še v maminem trebuhu in ga s prostim očesom ne moremo videti. »Za razliko od leta 1973, sedaj imamo naprave, s katerimi lahko vidimo nerojenega otroka, zaznavamo bitje njegovega srca, vemo, da čuti bolečino, da se smeje itn. Nerojeni otrok ima od spočetja svoj edinstven in neponovljiv DNK zapis«, poudarja voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares.

V Pohodu za življenje razumejo odločitev Vrhovnega sodišča ZDA kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti. S sodbo leta iz 1973 je bila samo v ZDA storjena nepopravljiva krivica več kot 50 milijonom splavljenim nerojenim otrokom ter njihovim mamam in očetom v stiski. Sodba Roe proti Wade je bila utemeljena na lažeh in zlorabah postopkov, kar je priznala Norma McCorvey, pobudnica tožbe pred Vrhovnim sodiščem.

»Noseče mame in očetje v stiski so potrebni pomoči, ne pa siljenja, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka. V Sloveniji nerojeni otroci umirajo tudi po 20 in celo 30 tednu nosečnosti,« poudarjajo pri Pohodu za življenje.

Pohod za življenje v Zagrebu
Pohod za življenje v Zagrebu © Sasa Cetkovic

V zadnjih 70 letih je bilo v Sloveniji opravljenih več 700.000 splavov, ki so za seboj pustili na sto tisoče nesrečnih mater in očetov, ki žalujejo za svojim otrokom ter trpijo zaradi te odločitve, ki jo je velika večina sprejela v hudi stiski, mnoge pod prisilo in ob grožnjah.

Slovenija se po besedah Cankar Soaresove tudi zaradi splava, abortivne zakonodaje in premajhne osveščenosti, kaj je splav in kakšne so njegove negativne posledice, na družbeni ravni sooča z demografsko zimo in upadanjem števila domačega prebivalstva.

»Želimo si, da bi svež, moderen veter spoštovanja življenja iz ZDA, prinesel pozitivne spremembe za nerojene otroke ter trpeče mame in očete tudi v Slovenijo,« še poudarja Urša Cankar Soares.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...