Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Urša Cankar Soares in nekatere zagovornice življenja nerojenih otrok (foto: Pohod za življenje Slovenija)
Urša Cankar Soares in nekatere zagovornice življenja nerojenih otrok | (foto: Pohod za življenje Slovenija)

Vrhovno sodišče ZDA zaščitilo življenja nerojenih otrok

Novice | 24.06.2022, 19:17 Marjana Debevec

Ameriško vrhovno sodišče je na današnji praznik Jezusovega Srca odpravilo kontroverzno sodbo Roe proti Wade, po kateri je to sodišče leta 1973 razglasilo smrt nerojenega otroka kot človekovo pravico njegove matere. V Pohodu za življenje to odločitev pozdravljajo, saj poudarjajo, da je nedotakljivost človeškega življenja temeljna pravica vsakega človeka od spočetja naprej.

Vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja je krivična, so prepričani zaščitniki življenja. Nerojeni otrok je namreč človek, glavna razlika z rojenim je, da je še v maminem trebuhu in ga s prostim očesom ne moremo videti. »Za razliko od leta 1973, sedaj imamo naprave, s katerimi lahko vidimo nerojenega otroka, zaznavamo bitje njegovega srca, vemo, da čuti bolečino, da se smeje itn. Nerojeni otrok ima od spočetja svoj edinstven in neponovljiv DNK zapis«, poudarja voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares.

V Pohodu za življenje razumejo odločitev Vrhovnega sodišča ZDA kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti. S sodbo leta iz 1973 je bila samo v ZDA storjena nepopravljiva krivica več kot 50 milijonom splavljenim nerojenim otrokom ter njihovim mamam in očetom v stiski. Sodba Roe proti Wade je bila utemeljena na lažeh in zlorabah postopkov, kar je priznala Norma McCorvey, pobudnica tožbe pred Vrhovnim sodiščem.

»Noseče mame in očetje v stiski so potrebni pomoči, ne pa siljenja, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka. V Sloveniji nerojeni otroci umirajo tudi po 20 in celo 30 tednu nosečnosti,« poudarjajo pri Pohodu za življenje.

Pohod za življenje v Zagrebu
Pohod za življenje v Zagrebu © Sasa Cetkovic

V zadnjih 70 letih je bilo v Sloveniji opravljenih več 700.000 splavov, ki so za seboj pustili na sto tisoče nesrečnih mater in očetov, ki žalujejo za svojim otrokom ter trpijo zaradi te odločitve, ki jo je velika večina sprejela v hudi stiski, mnoge pod prisilo in ob grožnjah.

Slovenija se po besedah Cankar Soaresove tudi zaradi splava, abortivne zakonodaje in premajhne osveščenosti, kaj je splav in kakšne so njegove negativne posledice, na družbeni ravni sooča z demografsko zimo in upadanjem števila domačega prebivalstva.

»Želimo si, da bi svež, moderen veter spoštovanja življenja iz ZDA, prinesel pozitivne spremembe za nerojene otroke ter trpeče mame in očete tudi v Slovenijo,« še poudarja Urša Cankar Soares.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...