Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Franka Žgavec (foto: Matjaž Merljak)
Franka Žgavec | (foto: Matjaž Merljak)

Želimo si čim prej zaživeti kot prej: živahno in bogato

Naš gost | 27.05.2022, 12:45 Matjaž Merljak

Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici je središče ljubiteljske kulture, vzgojno in športno središče, ki združuje Slovence z obeh strani meje. Od leta 1998 je njegova predsednica Franka Žgavec. Lani je na Dragi prejela 10. Peterlinovo nagrado.

Začetki Kulturnega centra Lojze Bratuž segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, v čas po zaprtju meje. Duhovnike je skrbelo, kako bodo zbirali Slovence, ki so z mejo ostali ločeni od matičnega naroda, kako bodo ohranjali jezik, gojili kulturo ... Po desetih letih, v katerih so urejali vso potrebno dokumentacijo, kupili zemljišče, zbirali denar - tudi pri Slovencih po svetu, so 25. februarja 1962 le slovesno odprli Katoliški dom. Zahtevni začetni časi, številni izzivi in uspehi so zelo dobro prikazani na razstavi, ki so jo ob jubileju, 60-letnici pripravili v domu. Jubilej so aprila letos obeležili tudi z dokumentarcem in akademijo.

Italijanska oblast Slovencem ni bila naklonjena, katoliška skupnost pa podpore ni bila deležna niti s strani tedanje Jugoslavije. A kljub temu je bilo to središče za bogato in raznoliko kulturno življenje. V letih 1990-1996 so dom zaradi varnostnih predpisov morali preurediti in takrat so mu tudi dali novo ime. Poimenovali so ga po Lojzetu Bratužu, ki je simbol trpljenja Slovencev na Goriškem, njegova družina pa je bila vedno prisotna in oblikovala slovensko sredino do konca.

Lojze Bratuž je simbol trpljenja Slovencev na Goriškem ...

Utrip doma je res pester: gledališka in koncertna dejavnost, razstave v galeriji, izobraževalna srečanja, športne prireditve ... Pod streho večkulturnega centra danes deluje več kot deset društev, glasbena šola in športna dejavnost: "Več kot 20 let smo prirejali gledališki vrtiljak, koncerte, razstave, samo razstav je bilo 130, Srečanja pod lipami, vrsto prireditev." V vseh letih se ni nikoli zgodilo, da bi dom morali zapreti. Pandemija novega koronavirusa pa je žal 'poskrbela' za to. A osebje v času, ko obiskovalcev niso mogli sprejeti, ni mirovalo. Pripravili so virtualna srečanja oz. srečanja s prenosom preko spleta. Opravili so marsikatero delo, ki je prej moralo počakati, tudi glede arhiva in prenove velike dvorane doma, ki je v lasti Katoliškega tiskovnega središča.

Zdaj se ljudje počasi vračajo, saj so zelo vajeni priti v dvorano: "Čuti se, da potrebujejo stik, pogovor, da se srečajo med seboj ... Veselimo se, da bi čim prej zaživeli kot prej: živahno in bogato."

Želimo ohraniti, kar so za nas naredili naši duhovniki.

Franka Žgavec pred Kulturnim centrom Lojze Bratuž v Gorici
Franka Žgavec pred Kulturnim centrom Lojze Bratuž v Gorici © Matjaž Merljak

Franka Žgavec je svoje življenje posvetila kulturnemu in upravnemu delu slovenske skupnosti na Goriškem: "Nimam družine ... Delam z veseljem, dokler mi zdravje dopušča. Kolikor se da, rada pomagam." Od rojstva leta 1950 živi v Gorici. Oče je bil optant, zato je bila družina deležna prezira s strani takratne Jugoslavije oz. Slovenije. Mama je skrbela, da sta s sestro rasli v slovenski družb. Po izobrazbi je glasbena učiteljica, študirala je solo petje in diplomirala na konservatoriju v Benetkah. Že zelo zgodaj se je vključila v prosvetne organizacije na Goriškem, kjer je s svojim delovanjem veliko prispevala k organizaciji prosvetnega dela. Je tudi predsednica Zadruge Goriška Mohorjeva.

Naš gost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju