Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Apostolski nuncij v Sloveniji Jean- Marie Speich (foto: Rok Mihevc)
Apostolski nuncij v Sloveniji Jean- Marie Speich | (foto: Rok Mihevc)

Nuncij: Cerkev trpi zaradi nostalgije, primanjkuje ji vere in upanja

| 26.05.2022, 14:14 Alen Salihović

V koprski stolnici so se danes spomnili 10. obletnice imenovanja Jurija Bizjaka za koprskega škofa, ki je sveto mašo daroval za papeža Frančiška. Zbrane je v pridigi nagovoril apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speich.

Škof Jurij Bizjak
Škof Jurij Bizjak © Izidor Šček

Škof Jurij Bizjak je februarja praznoval 75-let življenja, letos pa obhaja še 10 let od imenovanja za koprskega škofa. »Čestitam vam in se vam zahvaljujem za delo, ki ste ga opravili za Gospoda in za brate in sestre v vaši škofiji. Z veseljem vam posredujem blagoslov svetega očeta,« je dejal nuncij. Ta je v pridigi spregovoril o smislu vnebohoda in o globljem pomenu skrivnosti tega dogodka. Poudaril je, da nas praznik spominja, kako se je Kristus zadnjič prikazal apostolom, pomeni vrnitev vstalega Kristusa s poveličanim telesom k Očetu in spominja na duhovno navzočnost Kristusa v njegovi Cerkvi.

Nadaljeval je, da nas Kristusova skrivnost, katere vrhunec je vnebohod, vodi k skrivnosti Cerkve. Vprašal se je, ali dvom, pričakovanje in stiske, ki jih Cerkev doživlja v naših časih ne izvirajo iz dejstva, da se vse več kristjanov ne zaveda dovolj te Kristusove skrivnosti. Po njegovih besedah Cerkev trpi zaradi nostalgije in ji primanjkuje vere in upanja. »Prenehajmo, moji dragi bratje in sestre, gledati v Cerkvi zgolj institucijo, ki je bolj ali manj v breme, upravo, ki je bolj ali manj nazadnjaška, hierarhijo, ki je bolj ali manj avtoritarna in ravnodušna. Glejmo na Cerkev z novimi očmi, z ljubeznijo in spoštovanjem,« je povedal nuncij Speich.

Življenjepis škofa Jurija Bizjaka

Msgr. dr. Jurij Bizjak je bil rojen 22. februarja 1947 na Colu kot najstarejši sin v družini s štirimi otroki. Pet razredov osnovne šole je končal na Colu, zadnje tri pa v Ajdovščini. Gimnazijo (1961–1965) je obiskoval v semenišču v Vipavi, bogoslovje (1965–1971) pa na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1972. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1971 v Logu pri Vipavi.

Po duhovniškem posvečenju je bil sprva nekaj mesecev kaplan v Sežani, od leta 1972 do 1975 v Ilirski Bistrici, nato pa leto dni župnijski upravitelj na Planini in na Ustjah. Med letom 1976 in 1983 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu in na Papeški univerzi Urbaniana. Študij je zaključil z doktorsko disertacijo o svetopisemski Knjigi pregovorov z naslovom: »Sporni pregovori«.

Od leta 1983 do 1997 je bil duhovni voditelj (spiritual) v malem semenišču v Vipavi, od leta 1991 do 1997 pa hkrati duhovni pomočnik v župniji Šturje. Med leti 1983–2000 je bil predavatelj svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani, od leta 1997–2000 pa tudi duhovni voditelj bogoslovcev v Ljubljani. Deset let je bil član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma. Samostojno je prevedel nekaj starozaveznih knjig.

V akademskem letu 1990–1991 se je strokovno izpopolnjeval (predvsem iz biblične arheologije in zgodovine) v Jeruzalemu v Izraelu. Objavil je precej člankov in imel vrsto predavanj na različnih tečajih. Leta 1989 je pri založbi Ognjišče izšel njegov prevod Jobove knjige s kratkimi uvodi in opombami.

Papež Janez Pavel II. ga je 13. maja 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa, naslovnega škofa v Gergiju. Jurij Bizjak je prvi pomožni škof v zgodovini obnovljene koprske škofije. V škofa je bil 5. julija 2000 posvečen v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: »Pogum, vse ljudstvo v deželi« (Ag 2,4). Papež Benedikt XVI. je 26. maja 2012 škofa Bizjaka imenoval za 58. rezidencialnega koprskega škofa ordinarija.

Vir: Škofija Koper

Pridigo je sklenil z besedami, da nas to, da smo krščeni, dela poklicane in poslane. »Naše poslanstvo ni improvizacija, temveč zahteva učinkovitost, neke vrste umik, da lahko z novo močjo gremo naprej. Pokora in molitev sta kakor krili tega poslanstva. Če je katero od njiju slabotno ali odrezano, celotno poslanstvo opeša, ne glede na radodarnost in zmogljivost tistega, ki ga izvaja. Papeževo vabilo k sinodalnosti nas odpira k Bogu, k bližnjemu in k naši dolžnosti za opravljanja poslanstva,« je v pridigi pri sveti maši ob 10. obletnici imenovanja Jurija Bizjaka za koprskega škofa, dejal apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speich.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...